van der Horst

Wereldkampioenschap karting in gevaar? São Paulo haalt 2020 editie binnen

Start OKJ
Start OKJ
Het is nog één weekendje wachten, voordat we de nieuwe wereldkampioenen karting in de OK en OKJ klassen kennen. Het wereldkampioenschap karting voor deze automaten klassen trekt in het weekend van 7 en 8 september naar Finland voor één, alles beslissend event. Een wedstrijd voor het nationale kampioenschap, die er afgelopen weekend werd afgewerkt riep echter vragen op over de veiligheid. Terwijl Sao Paulo de organisatie van het WK in 2020 toegewezen kreeg, dreigt het WK met jaargang 2019 zelfs in het water te vallen.
Of het effectief zo ver zal komen, is nog maar de vraag. Toch eerder bezorgde blikken na afloop van een manche voor het Finse kampioenschap karting op het Mika Salo Circuit in het Finse Alarhama. Veel van de piloten die meedingen naar de wereldtitel, volgende week, werkten deze wedstrijd af ter voorbereiding. Dat leidde niet enkel tot grote startvelden en een goed gevulde paddock maar ook tot de nodige crashes. In die mate zelfs, dat teams, rijders en andere betrokkenen publiekelijk de vraag stelden of de veiligheid wel gegarandeerd kan worden. Dat het circuit over een brug en een tunnel, banking bocht en een betonnenmuur naast startfinish beschikt, draagt daar natuurlijk niet aan bij. Her en der komt het idee van een kunstmatige chicane of een permanente gele vlag in bepaalde bochten naar boven, maar dat zou natuurlijk niet WK-waardig zijn. 

Gilles Stadsbader
Gilles Stadsbader
Een van de deelnemers afgelopen weekend was onze landgenoot Gilles Stadsbader. Uitkomend op een OTK chassis voor Forza Racing nam hij deel aan de wedstrijd op het Mika Salo Circuit en ook de Belg had zijn twijfels. "Het circuit en accomodatie zijn indrukwekkend. Het was voor mij de eerste keer hier in Alarhama maar ik kan niet ontkennen dat er op dit old school circuit toch wel gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, mede door de brug in de lay-out van het circuit. We zagen verschillende zware crashes waarna verschillende piloten en teams om de stopzetting van het wedstrijdweekend vroegen. Ik, als piloot, vind dat de organisatie hier zijn verantwoordelijkheid moet opnemen en de eventuele aflasting van het WK moet evalueren." Of het effectief zo ver komt is nog maar de vraag, we zijn immers minder dan een week verwijderd van de start van het event en dus is snel schakelen de boodschap.

Ondertussen maakte de CIKFIA wel bekend, dat Brazilië het gastland zal worden voor het wereldkampioenschap van volgend jaar. Het was de gouverneur van Sao Paulo die, met de steun van CIKFIA Karting President Félipe Massa, het nieuws bekend maakte. Het event zal plaatsvinden in oktober, op het Speed Park in Birigui. Naast Massa zal ook de Braziliaanse autosportpiloot Cacà Bueno zijn schouders onder het event zetten!

Foto: FM-Images



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op donderdag 29 augustus 2019.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons