van der Horst

Wereldprimeur: Belgisch studententeam ontwikkelt koelsysteem met artificiële intelligentie

Umicore Pulse
Umicore Pulse
Formula Electric Belgium, een samenwerking tussen de studenten van KU Leuven en de Thomas More-hogeschool, heeft met de Umicore Pulse een nieuwe elektrische racebolide ontwikkeld. Onder meer de tandwielkast, het batterijpakket en de boordcomputer werd door het studententeam eigenhandig geproduceerd. Met het toepassen van artificiële intelligentie in het koelontwerp van het voertuig hebben de studenten ook een heuse wereldprimeur op hun naam staan!

Deze wereldprimeur is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Formula Electric Belgium en de firma’s Diabatix en 3DSystems. Het in Leuven gevestigde Diabatix gebruikt kunstmatige intelligentie in allerlei toepassingen, o.a. om batterijen en elektronica optimaal te koelen. 3DSystems is een wereldleider op het gebied van 3D-printing en tevens sponsor van het raceteam. De AI-software en 3D-printing zijn een winnende combinatie voor de Umicore Pulse, die zijn racedebuut op 9 juli moet gaan maken. De ontwikkelingscyclus van de koeling wordt drastisch ingekort, de motor wordt tot wel 20% efficiënter gekoeld en dat maakt de wagen performanter.

“Het is heel spannend om als eerste een nieuwe technologie te kunnen toepassen”, aldus Wannes Vanheusden, student industrieel ingenieur. “De ontwikkeling en het gebruik van zulke innovatieve technologieën vergroot de kans op een podiumplaats tijdens de competities”. Ook zet Formula Electric Belgium in op een andere vorm van artificiële intelligentie. Zo onderzoekt het team de mogelijkheid om een racebolide om te bouwen tot een volledig autonome wagen om te kunnen deelnemen aan de Formula Student Driverless competitie.

Foto: Formula Electric Belgium
Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Michel Helders in Varia op vrijdag 27 april 2018.
  • Powercars

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons