van der Horst

Wereldtitel OK-Junioren voor Dries Van Langendonck

Dries Van Langendonck
Dries Van Langendonck
Fantastisch nieuws vanuit het Italiaanse Franciacorta. Onze landgenoot Dries Van Langendonck kroonde zich vanmiddag tot FIA Wereldkampioen karting in de OK-Junioren na een ijzersterke finale! Voor het eerst sinds 1975 hebben we in deze klasse terug een wereldkampioen in de rangen. Fantastisch voor de toekomst en voor de kartingsliefhebbers, maar vooral voor Dries en zijn vader Frank die de kers op de taart van een sterk seizoen zetten. In de OK klasse had Ean Eyckmans na een uitstekend weekend zicht op een top-tien klassering tot een concurrent hem aantikte in de allerlaatste ronde.
Het Wereldkampioenschap karting voor de OK en OK-Junioren vond dit jaar plaats in Franciacorta. Het relatief nieuwe kartingcomplex ontving eerder al enkele prestigieuze wedstrijden en kampioenschappen maar haalde met het WK voor karts zonder versnellingen de eerste grote vis binnen. Vanuit 54 landen stroomden de piloten toe en ook België zag een sterke delegatie afzakken naar Italië. Van de Belgische deelnemers kwamen er twee uit in de OK-Junioren, en vier in de OK-klasse.
OK-Junioren: Fantastische wereldtitel voor Dries Van Langendonck.
Dries Van Langendonck
Dries Van Langendonck
Dries Van Langendonck en Thibaut Ramaekers werden tot de favorieten gerekend bij de OK-Junioren. Onze landgenoten bevestigden eens te meer met een derde startplaats voor Van Langendonck en een plaats op de vijfde rij voor Thibaut Ramaekers, de vice-Europese kampioen in deze klasse. De pole was voor de Spanjaard Christian Costoya, met Felippo Sala naast hem op de eerste lijn. Costoya kende de beste start en zag ook Van Langendonck meteen een plaatsje winnen ten opzichte van Sala. Wat verderop liep het dramatisch mis voor Thibaut Ramaekers die samen met Lewis Wherell van de baan ging. Einde oefening voor beide titelkandidaten en vooral een jammere zaak voor de RACB piloot die ongetwijfeld op meer hoopte. Van Langendonck overleefde de eerste ronde wel en dook halfweg ronde twee meteen binnendoor bij Costoya om de leiding over te nemen. De weg naar de titel lag vanaf dan open en niemand kon de Limburger nog bedreigen. Van Langendonck reed ruim twee seconden voorsprong bij elkaar op weg naar een schitterende wereldtitel.
OK: Krutskill klopt Lammers in dramatische finale, vijftiende plaats voor Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Ean Eyckmans kende één van zijn beste WK weekends tot nu toe. Onze landgenoot was vanaf het begin van het weekend bij de les, reed vanochtend nog aan de leiding van de laatste Super Heat en ging kansvol richting de finale. Hij startte vanaf P6, Käi Rillaerts vanaf P18 en Lenn Nijs vanaf P28. Kean Nakamura Berta en Europees kampioen René Lammers deelden de eerste rij voor de finale. Nakamura Berta hield de kop, voor Mac Laughlin en Turney. Lammers verloor door zijn start aan de buitenkant meteen wat plaatsen en ook Rillaerts en Nijs kwamen in de problemen in bocht twee en vielen ver terug. De strijd vooraan ging onverminderd voort met constante positiewisselingen aan de kop van het veld. Turney nam de kop voor Mac Laughlin terwijl Nakamura Berta ook Gabriele Gomez voorbij moest laten gaan. Wanneer Gomez ook voorbijging aan Fionn Mac Laughlin kreeg Turney de CRG rijder op de achterbumper. Gomez ging in de tiende ronde voorbij aan Turney maar de Brit probeerde te pareren. Ze kwamen met elkaar in contact en schoten beiden van de baan. Wanneer Turney zijn motor weer in gang wou lopen, werd hij door een achterkomer aangereden. De Kart Republic piloot greep meteen naar de enkel en de rode vlag kwam naar buiten. Na een neutralisatie van enkele minuten trok Kutskov het veld weer op gang. Lammers had zijn lastige openingsfase door enkele uitvalbeurten weer wat kunnen goedmaken en nam bij de herstart P2 over van Nakamura Berta.
Kaï Rillaerts
Kaï Rillaerts
Kirill Kutskov werd echter niet meer bedreigd en zo zag René Lammers, zoon van Jan Lammers, de titel naar zijn teamgenoot gaan. Ean Eyckmans kende geen makkelijke finale en vocht zich naar een zevende plaats alvorens in de laatste ronde getorpedeerd te worden. Eyckmans kon wel nog verder en werd vijftiende. Lenn Nijs en Kaï Rillaerts zouden zoals gezegd niet finishen terwijl Arthur Vausort zich niet kon plaatsen voor de finale.

Foto's: Forza Racing, Ean Eyckmans, Tony Kart & FIA Karting



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 8 oktober 2023.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons