van der Horst

Wereldtitels voor Morgatto en Tarnvanichkul

Start OK
Start OK
De wereldkampioenschappen karting voor de OK en OKJ klasse vonden afgelopen weekend plaats in Italië. Op het circuit van Sarno kroonden Matheus Morgatto (OK) en Enzo Tarnvanichkul (OK-Junioren) zich na mooie finales tot wereldkampioen. Onze landgenoten deden niet mee voor de titels maar draaiden wel mee in de top tien van het veld. Ean Ecykmans werd 15e in de OK klasse, Dries Van Langendonck debuteerde prima met een zevende plaats in de OK-Junioren.
De maand september staat al jaar en dag garant voor de wereldkampioenschappen karting. Twee weken geleden was de KZ schakelklasse te gast in Le Mans, afgelopen weekend waren het de OK en OK-Junioren, karts zonder versnellingsbak, die de hun strijd om de wereldtitel mochten uitvechten. Op het Circuito Internazionale di Napoli, nabij Napels, kwamen 199 rijders in actie waaronder zes Belgen. 

OK-Junioren: Enzo Tarnvanichkul eerste Thaise wereldkampioen.
Enzo Tarnvanichkul
Enzo Tarnvanichkul
Een stevige klapper in de Super Heat op zondag ochtend gaf de titelkansen van Enzo Tarnvanichkul een stevige knauw. De Tony Kart rijder leidde tot dan de dans in de OK-Junioren voor Anatoly Khavalkin en Jan Przyrowski. Onze landgenoot Dries Van Langendonck was tot dan de best geklasseerde Belg op een dertiende plaats, al zou de debutant in de Super Heat nog enkele plekken kunnen goedmaken. Door zijn crash in de laatste wedstrijd voor de finale, verloor Tarnvanichkul enkele plaatsen in de rangschikking en deelden Khavalkin en Przyrowski de eerste rij. Khavalkin nam de kopstart terwijl Taym Saleh de tweede plaats overnam. In de tiende ronde kwam de als zesde gestartte Tarnvanichkul als leider door en de Thai zou ook de resterende zeven ronden als leider afwerken richting zijn eerste wereldtitel. Adam Hideg sleepte de vice titel uit de brand terwijl Jan Przyrowski derde werd na een indrukwekkende comeback. De Pool viel in de openingsronde namelijk terug van de tweede naar de dertiende plaats om uiteindelijk weer 10 plaatsen goed te maken.
Dries Van Langendonck
Dries Van Langendonck
Beste Belg werd Dries Van Langendonck op een hele mooie zevende plaats in wat zijn eerste FIA Wereldkampioenschap was. De Limburger maakte deze zomer de overstap van de 60 Mini klasse naar de OK-Junioren en gaf dus meteen zijn visitekaartje af. Thomas Strauven eindigde zijn finale op een 35e plaats Thibaut Ramaekers en Lenn Nijs konden zich helaas niet plaatsen voor de finale. Zij werden 54e en 77e.


OK: Christiano Morgatto soleert naar wereldtitel
Matheus Morgatto
Matheus Morgatto
De Braziliaan Matheus Morgatto kroonde zich op autoritaire wijze tot wereldkampioen. Na een zesde tijd in de kwalificaties werkte de KR rijder zich in de heats op naar de leiding om die voor de rest van het weekend niet meer af te staan. Morgatto koos eieren voor zijn geld en kwam in de Super Heat als derde over de streep, nog steeds genoeg voor de pole voor de finale. Hij bleef uit de problemen bij de start en bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit. Niemand kon Morgatto nog bedreigen voor de zege en zo is de eerste Braziliaanse wereldtitel sinds 24 jaar, een feit. Tuuka Taponen en Oscar Pedersen parkeerden hun Tony Kart op een tweede en derde podiumplaats. Taponen sluit zo een moeilijker seizoen alsnog met een positieve noot af. Het was overigens de laatste wedstrijd in de kartsport voor de Fin, die we vanaf volgend jaar in de auto's zullen zien.
Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Ean Eyckmans kende in Sarno zijn debuut in een WK OK. Voor Eyckmans werd het een leerrijke wedstrijd waarin hij op een knappe zestiende plaats wist te eindigen. Minder goed nieuws kwam er op zaterdag uit het kamp van Douwe Dedecker. Onze landgenoot, die eveneens zijn eerste WK in de OK afwerkte, kloeg over pijn in de ribben en besloot niet meer te starten. 
 Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 19 september 2022.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons