van der Horst

Ypres Rally: Wereldtoppers met Tänak, Bouffier, Lefebvre en Lukyanuk...

Ott Tänak
Ott Tänak
Enige tijd geleden leek het nog een Belgisch onderonsje te worden in de Kenotek Ypres Rally, maar ondertussen hebben de buitenlanders de handschoen opgenomen en stevent de Belgische manche van het European Rally Championship af op een fantastische editie. Als Freddy Loix dacht een ontspannen weekend te beleven in de Westhoek, dan zal hij zijn plannen moeten herzien. De recordhouder zal de mouwen op moeten stropen om een gooi te doen naar een 11de zege.
Bryan Bouffier - Citroën DS 3 R5
Bryan Bouffier - Citroën DS 3 R5
De Kenotek Ypres Rally maakt zijn reputatie als topwedstrijd in het Europees kampioenschap weer dubbel en dik waar. Een dertigtal toppers komen aan de start met een competitieve R5. De verrassing op de affiche is Ott Tänak, de Est die in het Wereldkampioenschap de kleuren van Ford en DMack verdedigt. Tänak komt met een Ford Fiesta R5 Evo aan de start om nieuwe banden van DMack te testen, maar zeker ook om zijn snelheid op asfalt aan te scherpen. De 28 jarige Est zal scherp moeten staan, want uit Frankrijk komen ook twee kleppers.

Stéphane Lefebvre-Pieter Tsjoen - DS 3 R5
Stéphane Lefebvre-Pieter Tsjoen - DS 3 R5
Te beginnen met Stéphane Lefebvre, de jonge Nordist die zijn thuisrally absoluut wil rijden met een DS 3 R5. Vorig jaar had Stéphane de snelheid om mee te spelen voor de zege, maar de auto wilde niet mee en een tijdrovende lekke band deed hem op de 5de plaats eindigen. Bryan Bouffier, vorig jaar nog tweede na Freddy Loix, komt ook terug aan de start met een snelle DS 3 R5. Bouffier is in Ieper altijd een kandidaat voor het podium.


Lukyanuk-Arnautov - Ford Fiësta R5
Lukyanuk-Arnautov - Ford Fiësta R5
En wat te denken van Alexey Lukyanuk, vorig jaar de ontdekking van het Europees kampioenschap. De 35 jarige Rus staat tweede in de tussenstand van het ERC en hij heeft het lef om de uitdaging op Belgische bodem aan te gaan met zijn Ford Fiesta R5. Een uitdaging voor Alexey, die met een zege in de Rallye du Valais 2015 wel bewees dat hij niet alleen op gravel uit de voeten kan.Pieter Tsjoen - Ford Fiësta R5
Pieter Tsjoen - Ford Fiësta R5
Of zou de tegenstand voor Freddy Loix toch uit eigen land komen? Melissa Debackere bewees in de ORC Rally en de Rally van Wervik met een 2de plaats dat ze niet veel tijd nodig heeft om haar nieuwe Skoda Fabia R5 onder de knie te krijgen. Afgelopen weekend maakte achtvoudig Belgisch rallykampioen Pieter Tsjoen kennis met zijn gloednieuwe Ford Fiesta R5 Evo. Tijdens een uitgebreide codriving-dag werkte Tsjoen meer dan 200 km af met zijn Fiesta. "Ik ben onder de indruk. De R5's zijn op korte tijd enorm geëvolueerd. We hebben aan de afstellingen gewerkt met Fabio Lazzerini en ik heb gezocht naar een goed gevoel in de remmen. We gaan ons wel amuseren in Ieper," lachte Pieter. Ondertussen heeft Tsjoen ter voorbereiding de Rally van Wervik op zijn palmares bijgeschreven, maar Vanneste bleek daar toch de snellere tot hij in de gracht dook in het zicht van de finish.

DMack - Kenotek Ypres Rally - RIP Degryse - ERC.com

 Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op vrijdag 17 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kenotek Ypres Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons