van der Horst

Wie houdt Al-Attiyah van de zege?

Nasser Al-Attiyah - MINI
Nasser Al-Attiyah - MINI
Op vrijdag stond reeds de vijfde etappe van de Dakar op het programma. Voor de motoren en de quads lonkt de rustdag, terwijl de rest nog even door moet alvorens op adem te komen. Na een verbindingsroute van 322 km stond er een KP op het menu van 277 km om dan via een verbindingsetappe van 48 km opnieuw het bivak te bereiken. De motoren kregen met een KP van 318 km over extra enduro paadjes iets meer kilometers te verorberen.
  • Powercars
Bij de motoren is het duidelijk dat de twee Spanjaarden Barreda en Coma een spel spelen van kat en muis. Barreda stelt zijn rally volledig af op Coma die er maar niet in slaagt om het gat te dichten. De winst ging ditmaal naar de Portugees Helder Rodrigues voor de Australier Toby Price en de Portugees Paulo Goncalves. Joan Barreda en Marc Coma werden respectievelijk zesde en zevende waarbij Coma opnieuw twee minuten moest inleveren.

In de tussenstand staat Barreda uiteraard nog steeds op kop met een voorsprong van 12min27 terwijl de Portugees Goncalves opnieuw wat dichter sluipt en volgt op een kleine vijf minuten van Coma.

Bij de wagens schonk Nasser Al-Attiyah MINI de vijfde zege op rij. Hij bleef net de Toyota van Giniel De Villiers voor die de best of the rest is en moedig blijft aanklampen. Ondanks een zware MINI vol wisselstukken voor kopman Al-Attiyah, klokte Nani Roma een bijzonder knappe derde chrono voor Robby Gordon in zijn Hummer, Orlando Terranova (MINI) en de Toyota van Bernhard Ter Brinke en Tom Colsoul, die acht minuten moesten toegeven. Het zat dus allemaal vrij dicht bij elkaar. De Peugeots van Stéphane Peterhansel en Cyril Despres kregen opnieuw respectievelijk 30 en 60 min aan de broek.

Al-Attiyah blijft ruim aan de leiding voor de twee Toyota’s van De Villiers en Alrajhi, terwijl de Pool Holowcyc en de Nederlanders Ten Brinke en Van Loon op een zakdoek strijden voor de vierde plaats.

Bij de trucks was er een top 3 voor Kamaz met de Russische trio Nikolaev, Mareev en Karginov. Een
uitstekende vierde plaats was er voor de Nederlander Gerard De Rooy en onze landgenoot Jurgen Damen in hun Iveco op 11min31 van de winnaar. De Tsjech Ales Loprais verloor meer dan een uur en dat is een zeer spijtige zaak voor het Nederlandse VEKA Team van Versluis. Hierdoor verliest hij zijn vierde plaats en verhuist naar de zesde plaats in de tussenstand. Binnen de top 3 verandert er niets. 

Eduard Nikolaev bijft aan de leiding met 13min38 voor op Airat Mardeev en 38min16 op Andrey Karginov. Nu staat er ook een Kamaz op de vierde plaats, het exemplaar van de vierde Rus op rij, Dimitry Sotnikov. De top 5 wordt nu vervolledigd door de MAZ van Siarhei Viazovich.

Foto: Dakar.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zaterdag 10 januari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons