van der Horst

Wie houdt Peterhansel van twaalfde zege? Een korte terugblik van 35 jaar Dakar

Peterhansel - MINI X-Raid
Peterhansel - MINI X-Raid
Vandaag 5 januari is de Dakar 2014 in het Argentijnse Rosario op gang geschoten. Argentinië, het land van onder meer Fangio, Reuteman, Messi en Maradona, ontvangt opnieuw deze wereldvermaarde monsterrally die sinds 2009 wordt verreden op Zuid-Amerikaanse bodem. Dit 35 jaar na het eerste startschot, toen 170 deelnemers zich op 26 december 1978 vanop de Place du Trocadero in Parijs aan een onbekende tocht van 10.000 km waagden (waarvan 3.000 km tegen de klok) door Algerije, Niger, Mali, Opper-Volta en Senegal. Cyril Neveu was de eerste winnaar met een Yamaha, terwijl de eerste wagen, de Range Rover van Genestier pas vierde algemeen eindigde.
Andere noemenswaardige herinnering is de Belgische overwinning van Jacky Ickx en Claude Brasseur met een Mercedes in 1983. Vanaf 1987 kregen we de periode van de vliegende Peugeot's 205 en 405, de supersnelle Mitsubishi’s en andere Citroën ZX met onder meer Vatanen, Ickx, Kankkunen, Auriol, Saby Lartigue, Shinozuka die soms boven de 200 km/u door de zandvlaktes scheurden. In 2001 kregen we bij de wagens een eerste vrouwelijke eindzege met Juta Kleinschmidt.

Na zeven zeges op rij voor Mitsubishi of elf zeges over een periode van 16 jaar was het de beurt aan Volkswagen dat regeerde sinds de verhuis richting Zuid-Amerika met drie zeges op rij voor de Villiers, Sainz en Al-Attiyah. De laatste twee edities gingen telkens naar de MINI X-Raid van Peterhansel die voordien reeds drie zeges op zijn palmares had met Mitsubishi.

Met vijf kronen bij de wagens werd Peterhansel in 2013 recordhouder tegenover de vier overwinningen van Vatanen. Gezien de Fransman met zes zeges ook recordhouder is bij de motoren, komt hij met elf zeges uit de bus als absoluut recordhouder.

De twaalf zeges voor Mitsubishi tegenover vier voor Volkswagen, Peugeot en Citroën impliceren evenwel dat ook het record van de Japanse constructeur waarschijnlijk niet snel gebroken zal worden. Verder zien we in de analen bij de motoren nog twee Belgische zeges van de betreurde Gaston Rahier met BMW in 1984 en 1985.     

Terug naar het heden: Via Argentinië en Bolivië zullen de gladiatoren op 18 januari in het Chileense Valparaiso over het podium rijden. De wagens zullen dan (minstens) 9374 km op de tellen hebben waarvan 5522 tegen de chrono. Voor de vrachtwagens is dit iets minder met 9188 km in totaal en 5212 km tegen de klok. De motoren moeten in totaal 8734 km afleggen waarvan 5228 km tegen de tijd.

Foto: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zondag 5 januari 2014.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons