van der Horst

Ypres Rally: Wie neemt handschoen op tegen Belgische armada?

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Binnen exact een maand, op 25 juni, kennen we de winnaar van 52ste Ypres Rally die dit jaar opnieuw meetelt voor het ERC-kampioenschap. Op de voorlopige deelnemerslijst prijken vooral Belgische namen, aangevuld met enkele Europese subtoppers. Het blijft wachten op een echte internationale uitdager voor topfavoriet en tienvoudig winnaar Freddy Loix.
  • LTF
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Citroën DS3 R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Citroën DS3 R5
Op de voorlopige deelnemerslijst pronken voorlopig een zeventigtal namen. De naam van Freddy Loix staat er nog niet op maar uiteraard wordt de inschrijving van Mr. Ypres binnenkort verwacht. Voor Loix en Skoda is Ieper namelijk een van de hoofddoelen dit jaar.

Kris Princen en Vincent Verschueren, de belangrijkste uitdagers in het Belgische Kampioenschap, zijn wel al ingeschreven, net zoals Tom Van Rompuy die ook een volledige BRC-campagne afwerkt.

One-shotters en debutanten
Claudy Tanghe - Ford Fiësta R5
Claudy Tanghe - Ford Fiësta R5
Vooral het grote aandeel Belgische rijders in de koninginneklasse RC2/R5 is opmerkelijk. Davy Vanneste is opnieuw op de afspraak met de Fiesta, net zoals gouwgenoot Claudie Tanghe. Daarnaast vallen de inschrijvingen op van Melissa Debackere en Didier Duquesne, beide in een Skoda Fabia R5. Debackere maakt volgend weekend haar debuut in de wagen in de ORC-rally. Ook Yves Bruyneel en Steve Parmentier wagen nogmaals hun kans in een R5-wagen, terwijl Fredericq Delplace voor het eerst de baan op gaat met een Citroën DS3 R5. Het is nog wachten op de inschrijvingen van Bernd Casier, Pieter Tsjoen, die de Ford Focus WRC '05 recent ruilde voor een R5 (beide Fiesta R5), de Citroëns van Jourdan Serderidis, Kevin Demaerschalk en Guillaume Dilley, en uiteraard ook van Cédric Cherain en zijn Fiesta van H Racing.

Buitenlanders 
Kajetan Kajetanowicz - Ford Fiesta R5
Kajetan Kajetanowicz - Ford Fiesta R5
Dat team prepareert ook de wagen van Alexey Lukyanuk maar die vinden we (nog) niet terug op de lijst. De ERC-protagonisten Lukyanuk en Kajetan Kajetanowicz zetten Ieper niet op hun programma, maar na de opgave van beide heren in de Acropolis kan daar mogelijk nog verandering in komen. De voorlopige buitenlanders op de lijst lijken niet van het kaliber om het de Belgische toppers moeilijk te maken. Voor David Botka (DS3 R5), Jaroslav Orsak (Fiesta R5), Antonin Tlustak (Fabia R5), Jaromir Tarabus (Fabia R5) en Martin McCormack (Fabia s2000) behoort een ereplaats tot de mogelijkheden, podium wordt moeilijker. Ook Federico Della Casa zou in zijn DS3 R5 nog afzakken.

In de ERC-tussenstand leidt de Pool "Kajto" met 71 punten, de Rus Lukyanuk heeft 46 punten. Craig Breen staat nog altijd derde met 38 punten. De rijders mogen hun zeven beste resultaten op tien manches inbrengen. Ieper telt ook mee voor het ERC Junior-kampioenschap, waar de voorlopige deelnemerslijst wel ontzetten fraai oogt. Volgende week is er wel nog de Rally van de Azoren.

Foto's: Vincent Wouters, RIP & FIA ERCDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA European Rally Championship op woensdag 25 mei 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kenotek Ypres Rally.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons