van der Horst

Wie wint de editie 2022 van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup?

Hankook 25 Hours VW Fun Cup
Hankook 25 Hours VW Fun Cup
De Hankook 25 Hours VW Fun Cup, hoogtepunt van het seizoen in de VW Fun Cup, gaat zaterdag om 16 uur van start. Van de 121 deelnemende teams kunnen er meer dan vijftien dromen van de eindzege. Enkele van die teams schrijven grote namen uit de Belgische en internationale autosport in. Dit zijn de favorieten voor de langste race ter wereld!
  • Dreamdrive
Voor alle VW Fun Cup-rijders vormt de Hankook 25 Hours VW Fun Cup de heilige graal. Velen hebben de wedstrijd op hun palmares kunnen zetten, maar vele anderen hebben hun tanden stukgebeten op de kolossale uitdaging. Ieder jaar gaat slechts één team met de grootste beker naar huis. De anderen moeten een jaar wachten om een nieuwe poging te wagen.
 
De 25 Hours winnen, dat is eerst en vooral aan de eindmeet staan van een race waarin geen enkele foutenmarge bestaat. Ten eerste moet de betrouwbaarheid op de afspraak zijn. Vervolgens mogen rijders niet over de limiet gaan, onder meer in het drukke verkeer. In de pitgarages mag de strategie tot slot niets aan het toeval overlaten. Een mix van al die ingrediënten zorgt er mogelijk voor dat een team de maat kan nemen van 120 tegenstanders.
 
DRM Motorsport
DRM Motorsport
Dat magische recept lijken sommige teams en rijders gevonden te hebben. Sinds 2014 heeft Cédric Bollen zes van de voorbije zeven edities gewonnen. De Luikenaar maakte eerst het mooie weer op de #277 van Allure Team en won vervolgens in 2021 met de #477 van DRM  Autographe. Het Brusselse team onder leiding van Matthieu de Robiano heeft opnieuw een sterk team samengesteld voor de editie 2022. Naast Cédric Bollen en Sébastien Kluyskens, teamgenoten tijdens de voorbije vier zeges, wordt de #477 bestuurd door Émile De Dryver en Lamborghini Super Trofeo-rijder Amaury Bonduel.
 
U heeft het begrepen, om de Hankook 25 Hours VW Fun Cup te winnen moet dat viertal geklopt worden. De neutrale toeschouwer mag wel tevreden zijn: vijftien teams hebben zich ingeschreven met een reële kans op het eindpodium. 
Dertien voormalige winnaars aan de start
Milo Racing, nog altijd op zoek naar een eerste zege, wil de pijnlijke herinnering van 2019 uitwissen, toen door een kapotte aandrijfas de zege op een uur van het einde in rook opging. Het team van Christophe Nivarlet heeft dan ook een beroep gedaan op voormalige winnaars in zijn twee topteams. Kevin Caprasse, winnaar in 2014, wordt vergezeld door Timo Van Impe (zoon van een tweevoudig winnaar), Lorenzo Donniacuo en de Fransman Ludovic Bellinato om de #280 Milo Socardenne te besturen. Op de #480 Milo Tourneur vindt viervoudig winnaar Guillaume Mondron zijn gebruikelijke teamgenoten Simon Tourneur en Gilles Verleyen terug, maar ook Maxime Soulet, winnaar van de 25 Hours in 2010 en 2021.
 
Twee zeges staan ook op de teller van Michaël Leenders en het M3M-team. In samenwerking met Philippe Lemoine om de #424 M3M Groupe Lemoine te boosten, heeft Jean-Luc Dubois een team op poten gezet dat niet alleen bestaat uit Michaël Leenders, maar ook Ugo de Wilde, zopas voor het eerst in de top 3 van de European Le Mans Series, Gilles Smits, Pierre Lalmand en de jonge Fransman Lucca Ayari, neef van gewezen uithoudingsrijder Soheil.
 
Frédéric Bouvy had veel tijd nodig om zijn weg te vinden naar het kampioenschap, maar ondertussen telt hij al drie zeges. Hij droomt ervan te winnen met de #113 SP Consulting by AC die hij deelt met Matts Breckpot, Mathieu Detry en de Fransman Stéphane Perrin. 
 
Manu Nava en Christophe Geoffroy, samen winnaar in 1999, vinden elkaar terug op de #278 Acome by AP. Kunnen ze samen met David Doutrepont en Olivier Maréchal opnieuw proeven van de champagne? Ruben Maes, winnaar in 2002 en 2007, start dan weer op de #5 Maes Racing met Chris Maes, Robbert Desmet en Steven Palette (een referentie in GT en regerend Frans toerismekampioen) als teamgenoten. De zusterwagen van het team van Stefan Dupon, de #24 Petrolheads Racing, krijgt eveneens een dubbele winnaar over de vloer: Stefan Talpe, die onklopbaar was in 2001 en 2007. Hij vormt een team met Pol Van Pollaert, Guillaume Dumarey en Jean Glorieux, die onlangs schitterde op het podium van de 24H du Mans in de LMP2 Pro Am-categorie.
 
Mega by DDK - VW Fun Cup #421
Mega by DDK - VW Fun Cup #421
Nog meer voormalige winnaars in een team dat allesbehalve onopgemerkt zal voorbijgaan. Pierre-Yves Corthals (winnaar in 2009), de wegkapitein op de #421 Mega by DDK, krijgt niet alleen zijn kameraad Claude Pirson naast zich, maar ook gewezen officieel Peugeot-rijder Aurélien Comte en een zekere Yann Ehrlacher, dubbele regerende kampioen in de wereldbeker voor toerwagens (FIA WTCR).
 
Hoewel hij niet meespeelt voor de zege aan het stuur van zijn Evo1 van de Vintage-categorie, is ook Olivier Van Oost van de partij. Zo krijgen we maar liefst dertien gewezen winnaars die samen maar liefst 31 zeges tellen!
Nieuwe namen op het palmares? 
Ervaring is natuurlijk cruciaal, maar het is geen noodzaak om de 25 Hours al gewonnen te hebben om dit jaar op de bovenste podiumtrede te staan. Bij DRM staan nog twee teams met zegeambities aan de start: Brent Verheyen, Stéphane Lémeret, Ulysse De Pauw en Rudy Servol (de huidige leider in het Pro Am-klassement van het Franse FFSA GT-kampioenschap) lossen elkaar af op de #2 DRM Autographe. Aan het stuur van de #199 DRM Credeco krijgen Julien Schein, Florian Van Dooren en Quentin Denis de steun van de Fransman Maxime Batifoulier. Samen willen ze hun statuut van revelaties eer aandoen.
 
Het zijn ook jonge rijders die de #219 CG Racing naar de spits willen brengen, met William Godefroid, Benoit Philips, Benjamin Paque en Logan Jadot. Bij Leader Racing hopen twee teams dan weer op het podium. Aan het stuur van de #498 Compact Machinery by Leader vormen Tristan Földesi, Martin Leburton, Antoine Morlet, Benoit Dupont en Édouard Chevalier een solide kwintet. Solide is ook het sleutelwoord op de #563 Leader Racing (in de kleuren van het Leader-team, eeuwige vijand van Michel Vaillant), waar de Nederlander Loris Hezemans, rallyrijder Gino Bux, Ferrari Challenge-rijder John Wartique en Nathan Diederickx zullen racen. 
 
Nog zo’n team met een bijzonder leuk palmares is de #410 Allure Team. Het viertal aan het stuur heeft internationale… allures! De Zwitser Hugo de Saedeleer werd derde in LMP2 tijdens de 24H du Mans van 2018, de Brit James Pull zegevierde in de Silver Cup van de 24H van Spa 2019, de Luxemburger Clément Seyler werd Europees GT4-kampioen in de Am Cup en de Canadees Luke Chudleigh rekent op een zekere ervaring bij de eenzitters.
 
Michaël Mazuin Sport - VW Fun Cup #486
Michaël Mazuin Sport - VW Fun Cup #486
Michaël Mazuin wil de kleuren van zijn familiebedrijf Michaël Mazuin Sport in de kijker te zetten en hoopt de verrassing te kunnen creëren met de #486, samen met zijn zoon Louis en dochter Camille, lid van het RACB National Team in de rallysport. Op de #377 Michaël Mazuin Sport ambiëren Matteo Raspatelli, Lucas Taelman en Arthur De Dryver eveneens een plek in de voorposten.
 
Verschillende Franse teams zouden kunnen verbazen, maar we houden vooral de #483 Orhes Racing in het oog met rijder en teambaas Olivier Pernaut, komiek Arnaud Tsamere, Benjamin Rivière en de ex-GT4-kampioen in de Silver Cup, Théo Nouet.
 
Ook de Italianen willen natuurlijk een rol van betekenis spelen, waarbij de #408 No Limit van Alberto Cerqui, Jérôme Thiery, Diego Locanto en Enrico Di Leo de beste papieren in handen lijkt te hebben om de favorieten te bedreigen. In een race als de Hankook 25 Hours VW Fun Cup weten we immers dat verrassingen – aangenaam en onaangenaam – nooit uitgesloten zijn. Er zullen ontgoochelingen volgen, maar ook revelaties…
 
Enkele in principe minder homogene teams zullen vooral mikken op een hoofdrol in de kwalificatiesessie en het spektakel willen verzorgen in de openingsfase van de race. We denken onder meer aan Frédéric Vervisch (op de #260 McDonald’s Racing by Comtoyou), Kevin Balthazar (#488 BuzzWorld by Milo), Grégory Servais (#999 Knauf by DDK) en de Nederlander Kevin Abbring (#437 PVT Motorsport).
 
Naast het algemene klassement, zijn er de races in de race voor de categorieën Fun, Pure, Vintage en Biplace, waarover we het in de komende uren zullen hebben. We herinneren dat de wedstrijd rechtstreeks gevolgd kan worden op de site van de VW Fun Cup en van de 25 Hours, maar dat de aanwezige toeschouwers kunnen genieten van talloze animaties voor groot en klein.

VW Fun Cup press  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons