van der Horst

Winst voor Carlos Sainz en Peugeot

Sainz krijgt felicitaties van Peterhansel
Sainz krijgt felicitaties van Peterhansel
Ondanks het feit dat de voorlaatste dag nog voor enkele verschuivingen zorgde, kwam de overwinning van de Spaanse ex-wereldkampioen rally en ex-Dakar-winnaar Carlos Sainz niet meer in het gedrang. Hij loodste zijn Peugeot Buggy naar de zege met een geruststellende voorsprong op de Qatarees Al-Attiyah die zijn Toyota op het podium parkeerde naast merk- en teamgenoot de Villiers die in extremis nog richting de laatste podiumtrede reed.
Dat Sainz na de crash van ploegmaat Peterhansel deze Dakar zou winnen, was reeds een tijdje zeker indien de Spanjaard gevrijwaard bleef van problemen. Ook de rest van de te verdelen podiumplaatsen waren twee dagen voor de finish min of meer ingenomen met een quasi zekere tweede plaats voor de Peugeot van Peterhansel, terwijl de Toyota’s van Al-Attiyah, ten Brinke en de Villiers gescheiden waren door respectievelijk amper 12 en 21 minuten. Voor de derde podiumplaats kon het dus nog alle kanten uit.

De op een na laatste proef herschudde echter de kaarten. Peterhansel crashte en verloor een pak tijd. Ook de Nederlandse revelatie ten Brinke, op dat moment vierde in de tussenstand, zag zelfs de eindmeet niet en hierdoor klom Al-Attiyah nog naar een onverhoopte tweede plaatsop, terwijl de Villiers zelfs van vijf naar drie opschoof. Noodlottig voor ten Brinke omdat hij na het tijdsverlies van Peterhansel op het podium kon eindigen. Peterhansel verhuisde van twee naar vier, net voor onze landgenoot Tom Colsoul als bijrijder van de Poolse ex-motard Jakub Przygonski in diens MINI.

De Zuid-Afrikaan de Villiers won de laatste etappe van deze editie, maar dat was bijzaak. Sainz was de grote winnaar bij de wagens, terwijl Matthias Walkner KTM een nieuwe zege schonk bij de motoren en de grootste beker bij de truck naar de Kamaz ging van het Russische trio Nikolaev/ Yakovliev/Rybakov. En dit na een secondenduel met Frederico Villagra en Team de Rooy.

Foto: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op zaterdag 20 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons