van der Horst

Wintertesten Barcelona: Alonso steekt teleurstelling niet onder stoelen of banken

Fernando Alonso
Fernando Alonso
McLaren kende op de eerste wintertestdag al snel problemen met de nieuwe MCL32. Fernando Alonso liet aan de media weten dat het echter te vroeg is om de nieuwe wagen te beoordelen. Na een vlot verlopen filmdag, tezamen met teamcollega Stoffel Vandoorne op zondag, liep het een dag later echter spaak. Een probleem aan het oliesysteem liet Alonso slechts toe om 's ochtends één installatieronde af te leggen. In de namiddag wist de Spanjaard, met een aangepaste snelheid, 28 ronden af te werken. De tweevoudige wereldkampioen eindigde de dag op P10 van 11 deelnemers, op drie seconden van de koppositie.
  • De Swert Opticiens
Fernando Alonso - McLaren Honda
Fernando Alonso - McLaren Honda
“Vandaag, met de correcte banden, deden we 29 ronden maar dat waren geen kwaliteitsvolle ronden. Het waren controle rondes, installatierondes”, aldus Alonso aan de samengekomen media na de sessie. “Het is moeilijk om nu al direct een gevoel te krijgen over de wagen. De enige conclusie is dat de wagen er goed uitziet. Hij is sneller in de bochten, dus het is fijn om terug naar dat gevoel van downforce te gaan, en om zo de wagen meer en meer naar de limiet te duwen.” De 35-jarige voegde er aan toe dat het oneerlijk zou zijn, na al de problemen op dag 1, om nu al een oordeel te vellen over de nieuwe Honda-krachtbron.

Fernando Alonso - McLaren Honda
Fernando Alonso - McLaren Honda
“Op het einde van de dag gebruikten we afstellingen die vrij conservatief waren, om stilletjes het tempo op te bouwen en om te controleren of alle systemen werkten”, voegde de man uit Oviedo toe. “Ik denk dat we op dit moment weinig kunnen zeggen over de krachtbron, omdat we de specificatie die bij deze auto hoort niet hebben gebruikt. Hopelijk kan Honda voor deze week snel een oplossing vinden zodat we normaler testdagen krijgen, en volgende week misschien iets beter en hopelijk ook iets gelijkaardigs hebben als wat we in Australië gaan gebruiken. Het is moeilijk om er commentaar op te geven na zovele mankementen na de eerste dag.”

Fernando Alonso - McLaren
Fernando Alonso - McLaren
Alonso, die met een opvallend zwart/wit gekleurde camouflage helm reed, spoorde zijn team aan om snel van de problemen af te geraken, gezien een resem nieuwe elementen die de rijders moeten gewoon worden voor dit seizoen. “Niet enkel op technisch vlak, maar ook op rijdersvlak moet men de limieten trachten te vinden”, zei hij verder. “Je moet je stijl van rijden trachten te vinden die het beste past bij de wagen en deze banden. Je moet jezelf familiariseren met het stuur, de startprocedure, de pitstops,... Vele dingen zijn anders dit jaar omwille van de banden en de grootte van de wagen.

“Ik heb het geluk dat ik al veel ervaring heb en daardoor snel de limiet kan vinden. En dat is zo al gans mijn leven, ik pas me sneller aan de wagens aan dan eender wie en dat zal dit jaar niet anders zijn”, pochte de 32-voudige Grand Prix winnaar. Morgen neemt onze landgenoot Stoffel Vandoorne het stuur over.

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op maandag 27 februari 2017.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons