WK & EK RallycrossRX: Alle kampioenen gekend

Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Afgelopen weekend werd in Italië de tiende van de twaalf manches afgewerkt voor het eerste wereldkampioenschap RallycrossRX ooit bij de SuperCars. Daarnaast was het ook de laatste manche inzake de Europese kampioenschap SuperCars, Super1600 en TouringCars. Twee manches voor het afsluiten van het WK heeft Petter Solberg voldoende voorsprong bijeen geharkt om zich nu reeds tot de eerste wereldkampioen RallycrossRX te kronen. Robin Larsson werd Europees kampioen bij de SuperCars, Zagumennov in Super1600 en Lundh bij de TouringCars. De RX Lites hebben nog een manche te gaan in Turkije, maar ook hier is met Kevin Eriksson de nieuwe kampioen reeds gekend.
  • De Swert Opticiens
Hansen voor Timerzyanov - Peugeot 208 SuperCar
Timmy Hansen lukte een perfecte wedstrijd en boekte zijn eerste overwinning in het WK RallycrossRX en in navolging van Solberg, Ekström en Nitiss sloot ook hij af met de maximale puntenoogst van 30 op 30. Een maximale score verkrijg je alleen als je de beste bent tijdens de kwalificaties en winst boekte in de halve finale en de finale. Petter Solberg kon zijn wedstrijd afstemmen op de concurrentie. Maar de knappe prestatie van Hansen stond een beetje in de schaduw van wat de Noorse TGV Petter Solberg meemaakte. De Viking moest het verschil met Heikkinen en NItiss opvoeren tot 30 punten en daar slaagde hij schitterend in.

Na de vier kwalificaties stond Hansen aan de leiding voor Johan Kristofferson en Petter Solberg die zodoende reeds twee punten meer pakte dan Heikkinen (5de) en zeven meer dan Nitiss (10de). Hierdoor was Nitiss nu ook mathematisch uitgeteld voor de titel. Tijdens de halve finales wonnen de beide Peugeots van Hansen Motorsport met Timmy Hansen en Timur Timerzyanov. Solberg werd tweede terwijl Heikkinen met een vijfde plaats opnieuw drie punten moest inleveren. Nog vier punten scheiden Solberg van de eerste wereldtitel.

Galli - Ford Fiësta SuperCar OlgergsMSE
Hij werd tenslotte derde in de finale na Hansen en de Zweedse Fordrijder Göransson die voor de eerste maal aan de aftrap kwam dit seizoen in RallycrossRX. Die derde plaats levert hem vier punten op en dat was precies voldoende voor de Noor om zich tot wereldkampioen te kronen. De strijd voor de tweede en derde plaats in Turkije en Argentinië is nog volledig open tussen Heikkinen (VW Polo), Nitiss (Ford Fiësta), Hansen (Peugeot 208), Timerzyanov (Peugeot 208) Andreas Bakkerud (Ford Fiësta) en Anton Marklund (VW Polo). De Italiaanse rallyrijder Gigi Galli zette tijdens zijn maidentrip in RallycrossRX een meer dan behoorlijke prestatie neer en schopte het tot in de halve finale.

Robin Larsson - Europees kampioen SuperCar met Audi A1
Voor de Europese SuperCars stond de vijfde en laatste manche op het progamma en Robin Larsson was in zijn Audi A1 torenhoog favoriet met Henning Solberg als gevaarlijkste opponent. Larsson begon met 10 punten voorsprong en beide titelpretendenten scoorden binnen de top 12 tijdens de kwalificaties en gingen dus door naar de finales. Het was nog even afwachten voor Larsson die tijdens de eerste halve finale maar één puntje pakte. Alleen winst in de tweede halve finale en winst algemeen had Henning Solberg nog de Europese titel opgeleverd, maar de Noor strandde als vijfde in zijn halve finale en zodoende mocht de champagne reeds worden ontkurkt in het Zweedse kamp.

De Russische Skoda-delegatie Zagumennov en Misyulya
Zes punten moest de Rus Zagumennov in Super1600 nog bijeen schrapen indien zijn landgenoot Misyulya het maximum van de punten scoorde. Misyulya kwam pas als vierde uit de kwalificatie, waardoor Zagumennov reeds mocht vieren voor de halve finales. Misyulya won wel de wedstrijd tijdens de finale voor Baumanis en Szabo, maar dat was alleen maar voer voor de statistieken. Zagumennov en Skoda mochten hun titel vieren.

Opniuew knappe 2de plaats voor Filip Baelus
Met Filip Baelus en Patrick Mertens, beiden op een Volvo C30, zagen we twee landgenoten in de finale bij de TouringCars. Deze werd gewonnen door Braten voor een puike Baelus, maar de titel was reeds eerder beslecht in het voordeel van Daniël Lundh. Baelus heeft met een overwinning en een tweede plaats een mooi Europese campagne achter de rug. De Belg vervoegde het Europees gezelschap pas in Mettet waar hij won. Met amper vier wedstrijden op negen eindigt Filip toch nog mooi zevende in de eindstand.

RX Lites Cup
De RX Lites Cup sluit het seizoen af in Turkije, maar ook hier is de Europese kampioen reeds gekend. De Zweed Kevin Eriksson beschikte reeds een tijdlang over de beste papieren om deze Europese titel te pakken. Zijn landgenoot Kevin Hansen verliet ondanks een goede wedstrijd Franciacorta Corta Circuit met een achterstand van 33 punten terwijl er nog maar 30 te verdelen zijn. Hierdoor kan Eriksson niet meer worden bijgebeend. Koen Pauwels was afgelopen weekend actief in de RX Lites, maar bleef hangen in de halve finales met een vijfde plaats.

Foto's: Johnny Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op maandag 29 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Franciacorta.