van der Horst

WK & EK RallycrossRX - Highway to Hell in Noorwegen!!!

Bakkerud versus Solberg
Bakkerud versus Solberg
Dit weekend wordt de derde manche verreden van het WK RallycrossRX in het Noorse Hell. Het begin van de Scandinavische toer die de rallycrossers van Noorwegen, over Finland naar Zweden brengt. Deze manche in Noorwegen is tevens de tweede wedstrijd voor het Europees kampioenschap waardoor er opnieuw maar liefst 37 SuperCars aan de start komen. Naast de reguliere deelnemers komen er ook een tiental lokale heethoofden aan de start die het de kampioenschaprijders behoorlijk moeilijk kunnen maken. Het wordt ongetwijfeld de Highway to Hell in Noorwegen.
  • STX Motorhomes
Mattias Ekström
Mattias Ekström
Een ex wereldkampioen F1 (Jacques Villeneuve), een ex wereldkampioen Rally (Petter Solberg), een tweevoudige DTM kampioen en ex winnaar van de Race of Champions (Mattias Ekström) en een junior WRC kampioen (Tidemand) samen in de derde manche van het WKRallycrossRX, nooit eerder gezien in Rallycross. Het zal er stuiven dit weekend in het Noorse Hell.

Maar liefst 37 Supercar aan de start met 12 plaatsen voor de halve finales en zes voor de uiteindelijke finale. De reguliere WK rijders zullen het niet onder de markt hebben met de EK rijders die na Lydden Hill opnieuw van de partij zijn. En zeker niet te vergeten een handvol gelegenheidsrijders en ook teams die voor het eerst de handschoen opnemen zoals het EKS RX Team met Mattias Ekström en Pontus Tidemand, beiden met een Audi S1 Supercar. Ook nog interessant te vermelden is de komst van de Amerikaanse kamikaze Ken Block in een Ford Fiësta Supercar. Verder zullen de reguliere deelnemers nog af te rekenen krijgen met ondermeer de ervaren Bermingrud, Tore Kristoffersson, Nottveit, Holten, enz.Start SuperCar
Start SuperCar
Voor de tussenstand van het WK RallycrossRX wordt het een onderonsje tussen thuisrijders Andreas Bakkerud in de Ford Fiësta en Petter Solberg met zijn Citroën DS3. De beide Noren worden amper gescheiden door drie punten. De Finse VW Polo rijder Toomas Heikkinen staat derde op vijf punten van de leider en voelt de hete adem in zijn nek van Renis Nittiss in zijn Ford Fiësta. Plaatsen vijf, zes en zeven zijn voor het Zweedse trio Marklund (VW Polo), Larsson (Audi A1) en Timmy Hansen (Peugeot 208). Achter Hansen volgen zijn Russische teammaat en regerend Europees kampioen Timerzyanov en onze landgenoot Koen Pauwels.

Robin Larsson is ook de eerste leider in het Europees kampioenschap. Enkele toppers lieten reeds zware steken vallen of kregen af te rekenen met technische averij. Zij moeten zich in Noorwegen revancheren. En dan kijken we vooral richting Liam Doran, Hvaal, Tohill, Villeneuve, Skorupski, Ludwiczak, enz.

In het EK RX staat de Zweed Larsson dus aan de leiding voor de Fransman Grosset-Janin en de Amerikaan Tanner Foust die geen volledig kampioenschap rijdt. Ook de Brit Jordan is afwezig in Noorwegen waardoor de Noor Henning Solberg een gouden zaak kan doen. Ook Koen Pauwels die voor het EK kiest staat momenteel zevende en zou flink kunnen opschuiven in de tussenstand.

Jos Janssens - Ford Focus SuperCar
Jos Janssens - Ford Focus SuperCar
De piloten die kiezen voor een Europees kampioenschap worden automatisch ook opgenomen in het klassement voor het Wereldkampioenschap. Andersom niet. Op termijn, wanneer de WK rijders de verre verplaatsingen doen, zullen de EK rijders automatisch zakken op de ranking. Vandaar dat bvb Larsson en Pauwels voorkomen in beide kampioenschappen. Hierdoor zal op termijn Jos Jansen meer dan waarschijnlijk Pauwels voorbij snellen in het WK, gezien de racende drukker het volledige wereldkampioenschap afhaspelt en dus geen Europese punten sprokkelt.

37 Supercars aan de start is spectaculair, maar ook in de andere klassen krijgt men in Noorwegen een mooi startveld. In Super1600 staan maar liefst 22 voortrekkers te trappelen terwijl in de Divisie TouringCar voor achterwielaangedreven wagens ook zeventien piloten de inschrijvingstafel passeerden. Hierin zal Patrick Mertens de Belgische kleuren verdedigen.  

Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op vrijdag 13 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hell.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons