van der Horst

WK Genk: Belgen bij de les tijdens de kwalificaties!

Kobe Pauwels
Kobe Pauwels
De eerste krachtmeting in Genk is achter de rug. Het CIK-FIA Wereldkampioenschap Karting is vandaag écht begonnen met de kwalificaties voor de klasse KZ, KZ2 en de Academy. De dag begon met wat mist en de baan lag er nog nat bij. Naarmate de dag vorderde en de baan opdroogde werd de piste droger, beter en sneller. Voorlopig hebben Matteo Vigano (KZ2), Isidro Callejas (Academy) en Fabian Federer (KZ) de beste papieren in handen.
Kobe Pauwels
Kobe Pauwels
De Academy rijders werkten hun kwalificaties vandaag in twee groepen af. Vaak is het dan zo dat de ene groep snellere rondjes kan afwerken dan de andere en meestal is dat de tweede groep. Vandaag was dat niet anders. De top vier kwam uit de tweede groep en het is de Spanjaard Isidro Callejas die de snelste tijd klokte voor Tuuka Taponen en Guilherme De Figueiredo. Aan de kop van het veld wist ook Kobe Pauwels post te vatten. De Belg was de snelste van zijn groep, goed voor een vijfde tijd algemeen. Net buiten de top tien reed de Nederlander Robert de Haan naar de elfde tijd. Esmee Kosterman, werd 41e. Luca Leistra komt dit weekend jammer genoeg niet in actie.



Gil Mertens
Gil Mertens
105 piloten namen vandaag deel aan de kwalificatie sessies van de KZ2 Super Cup, het WK voor de KZ2. Nadat de vier groepen hun sessie hadden afgewerkt prijkte de naam van Matteo Vigano (Tony Kart) bovenaan de lijsten. Alexander Schmitz (Tony Kart), die in de derde groep aan de slag moest, klokte de tweede tijd algemeen waardoor de eerste startrij voor de heat van morgen door Tony Kart bezet wordt. Emil Skaras (Energy) klokte de derde tijd. De Nederlanders waren vandaag bij de les in Genk! Max Tubben (CRG) ging een één tweetje met Martijn Van Leeuwen (KR) aan op plaatsen 15 en 16. Op P33 vonden we de eerste Belg terug en dat is Pieter Carette (CRG) die op zijn beurt zijn landgenoot Thierry Delré (Mach1) vooraf ging. Op plaatsen 37 en 38, opnieuw een duo, Dylan Davies (CRG) en Joey Hanssen (CRG). Gil Mertens (Sodi) klokte de 46e tijd, Robin Glerum (birelART) werd 60e, Thomas Cypers (Zanardi) 61e, Jimmy Deveen (CKR) 66e, Joost Elshuis (CKR) 81e, Justin van der Schaft (CKR) 89e, Leroy Jagesar (CRG) 92e en Claude Bal (CRG) 96e.

Opmerkelijk nieuws vandaag in de KZ klasse. Wat Valentino Rossi voor de MotoGP of Vettel en Hamilton voor de Formule 1 zijn, is Marco Ardigo voor de karting. De getalenteerde piloot was in de vrije trainingen goed bij de les, maar daar stopte het helaas. Ardigo vertrekt halsoverkop naar huis wegens familiale redenen en laat het WK aan zich voorbij gaan.

Rick Dreezen
Rick Dreezen
Eind van de middag ging de groene vlag omhoog en zo begon ook de laatste klasse aan de kwalificaties. En het werd een spannende kwalificatie want pas helemaal in het slot gingen de poppen aan het dansen en kwamen de snelle ronde tijden naar boven. Fabian Federer (CRG) toonde zich de sterkste en was daarmee ruim een tiende sneller dan Nederlander Marijn Kremers (birelART) en de Tsjech Patrik Hajek (Kosmic). Beste Belg is Rick Dreezen (KR) op een achtste plaats en dat is zeker een goede uitgangspositie voor morgen! Stan en Jorrit Pex (CRG) vonden we net daarachter op P9 en P11. Jonathan Thonon (birelART) deed het verdienstelijk met P16, Bas Lammers (Alpha) werd zestiende, Guust Specken (birelART) negentiende. Christophe Adams (Sodi) sloot de rij op P30.

Robert De Haan
Robert De Haan
Morgen start de voorlaatste dag van het WK al om acht uur met de warm-up. Om kwart voor tien gaat de eerste heat van start. Om 19h10 start de laatste heat, een bomvol programma dus met tussendoor nog demonstratie ritten van Historic karts.

Tekst: Philippe De Roeck - Foto's: Ronald Janssens & Michael Melis



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op vrijdag 7 september 2018.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons