van der Horst

Woelige tweede BK RX manche in Mettet

BKRX In Mettet
BKRX In Mettet
Afgelopen zondag werd op de omloop van Mettet de tweede wedstrijd verreden voor het Belgisch Kampioenschap Rallycross; amper twee weken na de openingsrace op de Duivelsberg in Maasmechelen. Na Mettet kunnen de Belgische rallycrosser een pauze inlassen van maar liefst vier maanden alvorens ze hun derde manche afwerken in Maasmechelen; tenzij dat degenen die over gepast materiaal beschikken ook intekenen voor de Belgische manche van het WK en EK RallycrossRX op 16 en 17 mei in Mettet.
  • LTF
Jos Jansen - Ford Focus Supercar
Jos Jansen - Ford Focus Supercar
In Mettet stond er bij de Supercars ene François Duval aan de start met een Citroën DS3 uit het Frans Divisie 3-kampioenschap. Een wagen die beschikt over 400pk en 300 kg minder weegt dan de echte Supercars. In België sinds dit seizoen welkom bij de Supercars, maar uiteraard niet in het World of Europees RX. Meer dan waarschijnlijk kwam Duval wat circuitkennis opdoen om dan in mei met een echte Supercar op de proppen te komen. Een identieke wagen was ook ingeschreven door de Fransman Guy Moreton.

In België geldt nog steeds het reglement dat de twee beste tijden in rekening worden gebracht na de drie kwalificatieheats om door te stoten naar de halve finales of finale. Jochen Coox zag bij de Supercars de finishvlag niet van de eerste heat, maar via twee zeer knappe snelste chrono’s tijdens de volgende twee heats mocht hij zijn VW Scirocco op de pole parkeren, voor de Ford Focus van Koen Pauwels. Moreton en Jos Jansen deelden de tweede startrij, voor de Nederlander Marcel Ottink in een Skoda Fabia en de VW Scirocco van Ronny Scheveneels. François Duval stond niet in de finale. Hij realiseerde een derde chrono tijdens de eerste heat, viel uit met aandrijfproblemen in de tweede en kwam in de derde heat niet aan de start.

Coox versus Jansen in finale
Coox versus Jansen in finale
Coox en Jansen schoten het snelst uit de startblokken, maar de winnaar van Maasmechelen verremde zich in de eerste bocht, terwijl Jansen binnendoor dook. Coox kwam terug naar binnen en het kwam tot een contact met de Ford Focus van de racende drukker. Hierdoor moest Coox naar de kant, terwijl Jansen de race in winnende positie afsloot voor Moreton, Ottink en Scheveneels. Nadien werd Jansen door de wedstrijdleiding uitgesloten wegens vermeend onsportief gedrag inzake de aanrijding met Coox. Tot en met de vierde ronde reed Pauwels aan de leiding, maar ook de Ford-rijder moest vroeger dan verwacht naar de kant met technische averij. Met Moreton, Ottink en Scheveneels kregen we dus een internationaal getint podium met drie nationaliteiten.

Start finale Super1600
Start finale Super1600
In Super1600 was het uitkijken naar de komst van de Deen Ulrik Linnemann die kwam proefdraaien met zijn Peugeot 208 ter voorbereiding van het European RX. Meer dan een snelste chrono tijdens de eerste kwalificatieheat zat er evenwel niet in voor de toprijder. Naar eigen zeggen was zijn wagen te licht en te fragiel gebouwd en brak een onderdeel van de ophanging. Meteen het sein voor Davy Van den Branden om zijn Citroën DS 3 op de pole te parkeren voor Heezen, Stouten, Luytenn, Van Beers en De Brouwer. Dennis Remans viel reeds weg tijdens de eerste heat, net als Laurant. Na een mooie strijd voor de zege ging de gouden medaille na winst in Maasmechelen opnieuw naar Van den Branden die het nipt haalde van de Peugeot van Stouten. Iets verderop haalde Luyten nipt de resterende podiumplaats voor Van Beers.

Martijn Vanhove - BMW1M
Martijn Vanhove - BMW1M
Jos Sterkens stond op de pole bij de Super Nationals -2000cc, maar door een defecte aandrijfas haalde de Volvo-rijder de finish niet. Ook Stessens, Uben en Teelen moesten vroegtijdig naar de kant. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Vanhove voor Lambers en Neyens.Kristof Bex - Volvo S40
Kristof Bex - Volvo S40
Bij de Super Nationals +2000cc was Luc Maris de snelste van de dag, maar hij zag de finish niet tijdens de halve finales. De pole tijdens de finale was voor Kristof Bex voor Volders en Vandeheyden. Bex pakte dan ook de zege voor Volders en Leysen nadat Vangeneugden werd uitgesloten.Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Rallycross Nationaal op maandag 23 maart 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mettet.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons