van der Horst

World & Euro RX: Dubbele races om kalender vol te krijgen

Start finale Zuid-Afrika
Start finale Zuid-Afrika
Binnen drie weken, op 22 & 23 augustus, start in het Zweedse Höljes het World & Euro RX 2020. Het seizoen start met een onuitgegeven dubbele race met 17 vaste inschrijvingen in het wereldkampioenschap, terwijl ook het Europees kampioenschap zijn aftrap krijgt met voorlopig 24 deelnemers. 41 Supercars maken in Zweden dus hun opwachting voor twee races binnen de zwaar beproefde RX kalender.
Timmerzyanov versus Nitiss in Zweden
Timmerzyanov versus Nitiss in Zweden
Covid-19 heeft ook in de rallycross kalender lelijk huis gehouden en ondanks de publicatie van een definitieve kalender blijft alles uiteraard onder voorbehoud en wordt er voorlopig gereden zonder publiek en zeer beperkte persaccreditaties.

Van de voorziene elf weekends binnen het World RX worden er dit seizoen nog (onder voorbehoud) zeven verreden, maar de drie eerste worden dubbele weekends met twee wedstrijden. Rusland, Zuid-Afrika, Noorwegen, Frankrijk en Abu Dhabi vielen van de oorspronkelijke kalender van elf weekends af terwijl het Finse Kouvola eraan werd toegevoegd. Zodoende komen we op een totaal van zeven omlopen. Maar tijdens de eerste drie afspraken in Zweden, Finland en Letland worden binnen de World RX telkens twee volledige wedstrijden afgewerkt. Hierdoor komt het kampioenschap 2020 toch nog aan tien uitslagen. Ook de deelnemers aan het Euro RX zullen in Zweden en Letland twee volledige wedstrijden afwerken. Vanaf het vierde weekend in Spa komt alles terug in zijn normale plooi.

Spa staat opnieuw op de kalender van World RX & Euro RX
Spa staat opnieuw op de kalender van World RX & Euro RX
Höljes wordt onuitgegeven en zal voor een zware druk zorgen op mens en machine. Concreet wil dit zeggen dat de piloten op twee dagen in het beste geval acht kwalificaties, twee halve finales en twee finales moeten afwerken. De eerste wedstrijd met vier kwalificaties, twee halve finales en een finale zullen worden afgewerkt op zaterdag om dan op zondag alles nog eens over te doen. Veel tijd om te herademen zal er dus niet zijn en hopelijk voor de piloten komen ze allemaal heelhuids door de eerste dag zodat ze ook tijdens de tweede wedstrijd er nog eens vol tegenaan kunnen gaan.
Het Euro RX zal dus in Zweden en Letland net als de World RX twee wedstrijden rijden en sluit het kampioenschap af in Spa met een vijfde en laatste race van het seizoen.

De Super1600 vervoegt de rest van het startveld in Portugal, Spanje en Duitsland. Deze jongens moeten dus wachten tot midden oktober om van start te gaan en dat voor drie races.
Dit seizoen geen WK RX2 gezien leverancier MSE zich ondermeer momenteel buigt over de ontwikkeling van elektrische wagens en daarnaast ook actief is in Amerika.  

Kalender 2020 World RX, Euro RX & Super1600:
22.08.-23.08. - Höljesbanan - Höljes – Sweden (2 races) + Euro RX (2 races)
29.08.-30.08. - Tykkimäen Moottorirata - Kouvola – Finland (2 races)
19.09.-20.09. - Biķernieki Sport Complex - Riga – Latvia (2 races) + Euro RX (2 races)
03.10.-04.10. - Circuit de Spa-Francorchamps - Francorchamps – Belgium + Euro RX
10.10.-11.10. - Circuito Internacional de Montalegre - Montalegre – Portugal + Super1600
17.10.-18.10. - Circuit de Barcelona-Catalunya - Montmeló – Spain + Super1600
12.12.-13.12. - Nürburgring Müllenbachschleife - Adenau – Germany + Super1600

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 3 augustus 2020.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons