World & Euro RX: Winst voor Johan Kristoffersson en Enzo Ide

Enzo Ide: Audi S1 RX
Afgelopen weekend was het Portugese Montalegre het toneel voor de openingsmanche van het wereldkampioenschap en de tweede wedstrijd van het Europees kampioenschap. Kristoffersson bleef in RX1e het ganse weekend iedereen te snel af met zijn elektrische VW Polo, terwijl Enzo Ide met zijn Audi S1 zijn tweede overwinning ooit boekte in het Europees kampioenschap op hetzelfde circuit als vorig seizoen.
Enzo Ide heeft het naar zijn zin in Portugal. Hij boekte ook in Portugal in 2011 zijn eerste zege op circuit in GT3, toen op het circuit van Portimao. Vorig seizoen stond hij in Montalegre voor het eerst op het hoogste ereschavot in een Europese wedstrijd en afgelopen weekend boekte hij er ook zijn twee zege in het Europees kampioenschap.

De West-Vlaamse ondernemer stond met zijn Audi S1, nu onderhouden door Volland Racing, na de eerste dag en drie manches op de tweede plaats na de Zweed Anton Marklund in een Ford Fiesta. Ide won de vierde heat op zondag en pakte de leiding en ook de pole in de halve finale. Daarin werd hij tweede na de Peugeot 208 van de Let Janis Baumanis en voor de Duitser René Münnich in zijn Seat Ibiza. Marklund won de andere halve finale voor  de Audi S1 van de Hongaar Karai en de Peugeot 208 van de Brit O’Donovan.

Start finale Euro RX Montalegre
Marklund stond op de pole van de finale, geflankeerd door de actuele leider in het kampioenschap, Baumanis, terwijl Enzo Ide vanop de tweede startrij moest vertrekken. Baumanis had een valse start en moest als straf hierdoor tweemaal door de jokerronde. De rest viel als een puzzel in elkaar voor onze landgenoot Enzo Ide. Tijdens de herstart kwam polesitter Marklund slecht weg en moest achteraan aansluiten. Baumanis pakte de leiding voor Enzo Ide. Onze landgenoot reed een verstandige wedstrijd en kon de leiding pakken omdat Baumanis zijn straf moest uitzitten en een tweede maal door de joker moest. Ook de Duitser Münnich kon hiervan profiteren en pakte de tweede plaats voor Baumanis die ondanks twee jokers toch nog de derde plaats pakte voor Karai, O’Donovan en een ontgoochelde Marklund. Door deze overwinning komt Ide ex aequo met Baumanis aan de leiding in het Europees kampioenschap.

Johan Kristoffersson - VW Polo-e RX
In World RX of de elektrische rallycrosswagens won Kristoffersson alle heats, de halve finale en de finale. In de eerste halve finale ging het mis tussen de broers Hansen die in elkaar haakten met hun Peugeots. Bergström kon Timmy Hansen niet meer ontwijken en werd mede het slachtoffer. Kristoffersson won de halve finale voor Kevin Hansen en Sebastien Loeb. De andere halve finale was voor Grönholm voor Clara Andersson en Veiby. Ook in de finale was Kristoffersson een klasse te sterk voor de concurrentie en won de eerste wedstrijd van het seizoen voor Kevin Hansen en Grönholm.

Foto's en info: Johnny & Frieda Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 5 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Portugal.