van der Horst

World RX: Solberg is aan zet in Letland

Barcelona; de 4de zege van Ekström in 2016
Barcelona; de 4de zege van Ekström in 2016
Vandaag en morgen wordt in Letland de op twee na laatste wedstrijd verreden voor het WorldRX. Nadat de Zweedse Audi ster Mattias Ekström twee weken geleden de leiding terug over pakte van tweevoudig wereldkampioen Petter Solberg is het WK Rallycross tot de spannendste ontknoping gekomen sinds zijn ontstaan twee jaar geleden. Ook Kristoffersson, Bakkerud, Loeb en Hansen zijn nog niet uitgeteld in de titelstrijd, maar waarschijnlijk zal het op een duel uitdraaien tussen de twee Scandinavische toprijders.
Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Het is niet langer de Noorse ex wereldkampioen rally en tweevoudig World RX kampioen, Petter Solberg die heer en meester is in het RallycrossRX. De Noor krijgt dit seizoen grote tegenstand en wist nog maar één wedstrijd van de negen te winnen met zijn Citroën DS3. De rest ging naar de Audi S1 van Ekström (Hockenheim, Mettet, Lydden Hill en Barcelona), De Ford Focus van Bakkerud (Noorwegen en Zweden), de Peugeot 208 van Hansen (Canada) en VW Polo van Kristoffersson (Frankrijk). Vijf verschillende piloten met vijf verschillende merken. We krijgen dus een interessante ontknoping. Maar ondanks de vier zeges van Ekström met de Audi S1 is de Zweed belange nog niet zeker van de titel.

Sebastien Loeb mispakte zich in Barcelona
Sebastien Loeb mispakte zich in Barcelona
Maar zowel de Zweedse sterrijder als Audi zelf willen de titel viseren. Vorig seizoen moest hij tweemaal een wedstrijd aan zich laten voorbij gaan door de overkoepelende kalender van de DTM. Maar gezien Ekström dit seizoen niet meer in aanmerking komt voor een nieuwe titel in de DTM, mag die zijn DTM programma aanpassen en de finale race in Hockenheim laten vallen voor de RallycrossRX die datzelfde weekend wordt verreden op de Estering.


Hansen versus Solberg
Hansen versus Solberg
Tot en met Zweden kon Ekström, ondanks drie zeges op rij, amper maximaal vijf punten uitlopen op een oerregelmatige Solberg. De Noor kon in Canada zelf het roer opnieuw over nemen en kon na Frankrijk zelfs even uitlopen tot een verschil van vijf punten. Maar in Barcelona kon Ekström na een mindere prestatie van opponent Solberg zijn achterstand ombuigen naar een voorsprong van 10 punten.

Na deze race in Letland wachten de heren nog een race op de Duitse Estering en de finale in Argentinië

Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 1 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Letland.
  • Circuit Zolder DTM

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons