van der Horst

World RX Barcelona: De vijfde titel voor Kristoffersson. De eerste voor Vranckx

Viktor Vranckx volgt Guillaume De Ridder op als kampioen in RX2e
Viktor Vranckx volgt Guillaume De Ridder op als kampioen in RX2e
Afgelopen weekend is in Barcelona de voorlaatste manche verreden van de World RX en de laatste van RX2e. En zoals verwacht werden Johan Kristoffersson en Viktor Vranckx gekroond tot de kampioenen in World RX en RX2e. De double header in Duitsland is veranderd naar één race in World RX, waardoor het kampioenschap tenslotte tien manches telt ipv elf.
Het was letterlijk een stil weekend in Barcelona met acht elektrische wagens in World RX en 10 elektrische wagens in RX2e. Ook inzake publieke belangstelling was dit een zwak weekend gezien het bepekte aanbod van amper 18 wagens.

16-jarige Vranckx pakt titel in RX2e en volgt mentor De Ridder op
Viktor Vranckx - 16 jaar en kampioen in RX2e
Viktor Vranckx - 16 jaar en kampioen in RX2e
Voor Viktor Vranckx was het zoals verwacht een zegetocht. De 16-jarige Belg reisde af naar Barcelona met een voorsprong van 14 punten op de Zweed Isak Sjökvist die louter mathematisch nog zijn enige belager was. Maar de Zweed moest wel beter scoren dan zijn landgenoot Nils Andersson die amper één puntje minder telde en dus nog aanspraak kon maken op de vice titel. Onze landgenoot legde de basis van zijn titel in Scandinavië met zeges in Zweden en Noorwegen waar hij tijdens zijn debuut in de internationale rallycross tweemaal won in een kampioenschap van amper vijf manches.

In het Noorse Hell kreeg hij nog drie belachelijke strafpunten aan zijn broek na het fameuze flesje water dat hij na zijn winst over zijn hoofd kreeg net voor de weging van de piloot. Maar dat weerhield hem niet om in Barcelona met de vingers in de neus de titel te verzilveren en hierdoor wordt hij de opvolger van zijn mentor Guillaume De Ridder. Vranckx hoefde eigenlijk alleen maar te starten aan de kwalificatie en dat gaf hem reeds recht op de punten van de tiende of de laatste plaats. Zes punten dus dat hem in opgelijke hoogte zou brengen van Sjökvist indien deze de wedstrijd zou winnen. Maar dan nog zou onze landgenoot de titel binnen halen wegens meer zeges dan de Zweed.

Viktor Vranckx - RX2e
Viktor Vranckx - RX2e
Zodoende kon Vranckx een afwachtende race afwerken zonder stress. Tijdens de eerste heat belandde hij na een contact in de bandenmuur en moest tevreden zijn met een negende chrono. Vranckx realiseerde tijdens de tweede en derde heat een derde en een eerste chrono. Hij won bovendien de progression race en zijn halve finale. Sjökvist mocht tijdens de finale vertrekken op de pole met Vranckx naast zich. De Zweed won de slotmanche met amper 6/10 sec. voor op de nieuwe kampioen. Door deze zege verzekerde de Zweed zich dan ook van de vice titel.

Met Viktor Vranckx in RX2e en Kobe Pauwels in RX3 hebben we twee piepjonge kampioenen binnen het internationaal rallycross. Neem er dan nog eens de derde plaats bij van Enzo Ide in Euro RX1 en we kunnen fier terug blikken op de prestaties van onze landgenoten.

Kristoffesson eerste wereldkampioen van elektrisch tijdperk
Johan Kristoffersson is de eerste wereldkampioen in elektrisch tijdperk
Johan Kristoffersson is de eerste wereldkampioen in elektrisch tijdperk
Ook zonder het wegvallen van de double header tijdens de komende slotmanche in Duitsland had Kristoffersson quasi zeker geweest van zijn vijfde wereldtitel. Op zaterdag werd hij nog bedacht met strafseconden na een robbertje met Kevin Hansen op de piste. Timmy Hansen ging toen met de zege lopen. Maar op zondag was het Kristoffersson die terug het laken naar zich toe trok en won voor Timmy Hansen. Hierdoor gaat hij richting Duitsland met een voorsprong van 39 punten terwijl er nog 20 te verdienen zijn. De laatste race wordt dus één groot overwinningsfeest. Net als in RX3 dat ook zijn laatste race van het seizoen rijdt en waarbij Kobe Pauwels reeds zeker is van de titel.  

Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op dinsdag 1 november 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Catalunya.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons