van der Horst

Barcelona: Kampioen Mattias Ekström eerste leider

Ektröm - Scheider - Bakkerud
Ektröm - Scheider - Bakkerud
Regerend wereldkampioen Mattias Ekström trekt in het nieuwe seizoen gewoon de streep door. Hij was namelijk primus tijdens de finale van de seizoensopener in Barcelona. Ekström, die vorig jaar ook al de Spaanse manche op zijn naam schreef, hield een verrassende Timo Scheider en Andrea Bakkerud af. In Euro RX was het zoals verwacht Anton Marklund die het haalde in de finale, terwijl Robin Larsson niet door de halve finales kwam.
Mattias Ekstrom versus Timo Scheider
Mattias Ekstrom versus Timo Scheider
Nochtans moest Ekström initieel de duimen leggen voor een verbluffende Timo Scheider in de privé-MJP Racing Ford Fiesta, maar wel klaargestoomd in de atiers van M-Sport. In de kwalificatieheats bleek Scheider globaal genomen de snelste, zonder evenwel een keer te winnen. De ex-DTM-rijder hield respectievelijk Mattias Ekström en Johan Kristoffersson af, terwijl onder meer Kevin Eriksson, Sébastien Loeb en Timur Timerzyanov sneuvelden. Waarschijnlijk zijn de omstandigheden in Barcelona daar niet vreemd aan, gezien de snelle circuit omloop en het onverhard dat er heel snel bij lag. Een voordeel voor circuitpiloten Ekström en Scheider.

In de eerste halve finale moest Timo Scheider nipt de duimen leggen voor Johan Kristoffersson, terwijl hij Petter Solberg afhield. Mattias Ekström hield in de tweede halve finale Andreas Bakkerud en Timmy Hansen af, waardoor tweevoudig DTM-kampioen Ekström als enige niet-Scandinaaf naar de finale mocht.

Marklund - Kiss - O'Donovan
Marklund - Kiss - O'Donovan
In die finale zagen de concurrenten van Ekström enkel de achterkant van diens Audi S1 EKS RX quattro, nadat de Zweed van start tot finish het veld aanvoerde. Scheider loodste zijn Focus evenwel naar een podiumplaats, de eerste voor World RX Team Austria, terwijl Andreas Bakkerud het podium vervolledigde. Het VW RX Zweden kende een teleurstellende race, nadat Kristoffersson een rotstart kende en teamgenoot Solberg voor hem moest uitwijken. Het duo zou meteen de joker induiken en dat zou zo zijn gevolgen hebben voor de rest van de race. Koplopers Ekström en Scheider wachtten tot de laatste ronde om te gaan jokeren, waarbij Bakkerud de concurrentie ietwat ophield en het podium eigenlijk vastlag. Scheider bleef wel aandringen bij zijn voormalige DTM-collega, maar het was Ekström die uiteindelijk zegevierde. De tussenstand in het WK vindt u lager op deze pagina.

Larsson & MDK
Larsson & MDK
In het Europees Kampioenschap Rallycross, dat in Barcelona aan zijn eerste van vijf meetings begon, zagen we een zege voor Anton Marklund. De Hongaar Tamás-Pál Kiss hield de Ier Ollie O’Donovan af voor de tweede plaats, terwijl René Münnich en Derek Tohill nipt naast het podium strandden. Onze landgenoot Michael De Keersmaecker sloot als achttiende af, nadat hij in de vierde en laatste kwalificatieheat een elfde chrono klokte.


Onze landgenoot Michaël De Keersmaecker kon zich niet goed verdedigen met een motor die afgezwakt was.
'MDK'- Ford Fiësta Supercar
'MDK'- Ford Fiësta Supercar
MDK: "Ik ben totaal niet tevreden met het resultaat en de gang van zaken met mijn motorleverancier. Na testen in Mettet waar we de chrono's van de toppers in 2016 evenaarden, ging dan toch de motor tijdens de laatste testsessie kapot en de nieuwe moest het overleven in Barcelona aldus de leverancier. Hij heeft die dus terug geschroefd, maar met 50 pk minder kan je geen potten breken. Mijn circuitervaring heeft me nog wat geholpen op de omloop van Barcelona, maar de weersomstandigheden en de motorbouwer zaten tegen. En dit ondanks het harde werk van het ganse team. Ik snap dat we nog in een testfase zijn, maar dan kan dit op een andere manier dan het ganse team belachelijk te maken in competitie. Zeer frustrerend. Ik hoop dat ik over goed materiaal kan beschikken in Mettet", aldus een ontgoochelde MDK.    

In de Klasse TouringCar zagen we met Steve Volders nog een landgenoot aan het werk. Steve werd tijdens de kwalificatieheats 2de, 7de, 9de en 8ste op een startveld van 11 deelnemers wat resulteerde op een zevende plaats gemiddeld. Hij reeds uiteindelijk de wedstrijd niet uit en kreeg de punten van de 9de plaats bij de eindafereking. Winst was er voor Philip Gehrman voor Peter Brauten en Per-Magne Royras.

Tussenstand wereldkampioenschap rijders na Barcelona

1. Mattias Ekström (29 punten)
2. Timo Scheider (26 punten)
3. Andreas Bakkerud (22 punten)
4. Johan Kristoffersson (21 punten)
5. Petter Solberg (19 punten)

Tussenstand Europees kampioenschap rijders na Barcelona

1. Anton Marklund (30 punten)
2. Tamás-Pál Kiss (22 punten)
3. Oliver O'Donovan (18 punten)
4. Thomas Bryntesson (17 punten)
= René Münnich (17 punten)

Foto's: Johnny & Frieda LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 3 april 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spanje.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons