van der Horst

Barcelona: Revanche Timmy Hansen & Andreas Bakkerud?

Start finale Abu Dhabi 2019
Start finale Abu Dhabi 2019
Reeds sinds 2015 is het circuit van Barcelona in het WK Rallycross opgenomen en de Spaanse afspraak staat altijd garant voor het nodige spektakel. Het nieuwe seizoen, zonder de reguliere deelnames van Kristoffersson, Solberg, Loeb en Ekström, heeft zijn start niet gemist. De twee gedoodverfde favorieten Timmy Hansen (Peugeot) en Andreas Bakkerud (Audi) lieten reeds belangrijke punten liggen tijdens de seizoenopener in Abu Dhabi. Anderzijds was er wel reden tot feesten in het kamp van Peugeot waar Kevin Hansen zijn eerste WK-zege boekte en als fiere leider naar Barcelona mag afzakken.
  • Circuit Zolder
Foto 1 - Start finale
Foto 1 - Start finale
Foto 2 - Start finale
Foto 2 - Start finale
De start van de finale in 2018 staat nog steeds in ons geheugen gegrift. Solberg pakte toen in de VW Polo de pole met naast hem op de eerste startrij de Audi S1 van Ekström. Na de start maakte Loeb contact en ging op twee wielen rijden. Solberg belandde in het decor na een lel van Ekström die later won, maar nadien werd uitgesloten. Kristoffersson mocht zodoende naar het podium, geflankeerd door Loeb en Bakkerud, terwijl Niclas Grönholm zich toen reeds liet opmerken met de Hyundai i20. Dat al is voer voor de geschiedenisboeken.

Tweemaal op rij was de manche in Barcelona de seizoenopener, terwijl deze nu is verhuisd naar de tweede manche van het seizoen - na Abu Dhabi en voor de Belgische manche in Spa-Francorchamps - ook al een nieuwkomer op de kalender.

Kevin Hansen - Peugeot 208 WRX
Kevin Hansen - Peugeot 208 WRX
In Abu Dhabi was het niet de verwachte Timmy Hansen, maar jongere broer Kevin die met zijn Peugeot 208 als WK-leider de Verenigde Arabische Emiraten mocht verlaten. Hij was niet alleen de beste tijdens de kwalificaties, maar won ook de halve finale en de finale. Hierdoor behaaltt hij naast zijn eerste zege in een wereldkampioenschap ook meteen een maximale score van 30 op 30. Dat is alleen weggelegd voor de allerbesten. We moeten er hier wel aan toevoegen dat hij een beetje werd geholpen door Andreas Bakkerud die tijdens de derde heat zijn Audi S1 in de zijkant van de Peugeot van Timmy Hansen plantte en zodoende zichzelf en de Zweed buitenspel zette
Aanrijding tussen Timmy Hansen en Andreas Bakkerud
Aanrijding tussen Timmy Hansen en Andreas Bakkerud
inzake de afwikkeling van de wedstrijd. De twee gedoodverfde favorieten voor de titel staan nu op een respectievelijke 11de en 15de plaats in de tussenstand op 22 en 28 punten van de leider. Uiteraard zullen Timmy Hansen en Andreas Bakkerud trachten om in Barcelona het tij te keren, maar gezien de achterstand en de goed bewapende concurrentie zal het minstens een aantal wedstrijden duren alvorens ze opnieuw zullen postvatten in de voorste gelederen.

Niclas Grönholm - Hyundai i20 RX
Niclas Grönholm - Hyundai i20 RX
Bij de favorieten mogen we zeker de naam Niclas Grönholm toevoegen. De Hyundai van de vliegende Fin was reeds vorig seizoen vaak de beste na de fabrieksteams en steekt in 2019 de neus aan het venster. Hij werd knap tweede in Abu Dhabi voor de Audi van terug-van-weggeweest Liam Doran. Maar door de regelmaat tijdens de kwalificaties zijn het wel Janis Baumanis en Timo Scheider die de derde plaats delen in de tussenstand na Kevin Hansen en Niclas Grönholm.

Deelnemersveld groeit naar 19 & zelfs 21 in Spa

Op Nitiss en Pal Try na, zien we iedereen terug in Barcelona. Van Reinis Nitiss wisten we dat deze geen volledig kampioenschap zou rijden in de derde Hyundai i20. Bij Team Stard wordt Pal Try vervangen door de Fin Jani Paasonen. Hervé Knapick komt terug in actie met de Citroën DS3, terwijl ook Tomas Karai opnieuw de handschoen opneemt met een Audi A1, vermoedelijk de ex-wagen van Anton Marklund. Onbekende factor is de deelname van zesvoudig olympisch wielerkampioen Christopher Hoy in een Ford Fiesta van Xite Racing Team en dit in functie van de opnames voor een documentaire.

Tijdens de derde wedstrijd in Spa staat de teller zelfs op 21 wagens met onder meer een terugkeer van ex-wereldkampioen Mattias Ekström en het debuut van onze landgenoot Enzo Ide, beide in een Audi S1.

Vol veld in Super1600

Kampioen 2018 Rokas Baciuška - Audi A1 Super1600
Kampioen 2018 Rokas Baciuška - Audi A1 Super1600
Met de eerste wedstrijd binnen de Europese grenzen schieten ook de Eruopese kampioenschappen in gang. Zo is er in Barcelona de eerste manchte van het FIA European Super1600 met niet minder dan 25 wagens. Hoewel Skoda met tien wagens nog steeds het numerieke overwicht heeft, trekt Volland Racing volop de Audi-kaart met niet minder dan vijf S1 aan de start.

Weinig interesse in RX2

Steve Volders World RX2
Steve Volders World RX2
De RX2 is komend weekend ook aan zijn eerste WK-manche toe en is een ideale instapklasse om te evolueren richting Supercars. Dat konden we reeds ervaren met de komst van onder meer Hansen, Eriksson, Raymons, De Ridder, enz. Maar momenteel kent de ooit zo populaire klasse een leegloop en kiezen meer en meer piloten voor het Nordic kampioenschap. Amper 13 piloten zijn er ingeschreven voor Barcelona waarvan niet allemaal permanent. IMG is heel karig met info over de RX2. Onze landgenoot en voorlopig de laatste Europees kampioen TouringCar, Steve Volders, is een van de permanente inschrijvingen. Hij kan zijn huidige titel niet verdedigen gezien de TourinCars uit het RX kampioenschap zijn verdwenen. Steve zal nu trachten om in de voetsporen te treden van De Ridder en moet het opnemen tegen opkomend jong geweld. De Belg kan ver komen, want zonder pech en zonder extra inschrijvingen is hij quasi steeds rechstreeks geklasseerd voor de halve finales. 

Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op woensdag 24 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Barcelona - Catalunya.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons