van der Horst

World RX: De Kannibaal is terug

Johan Kristoffersson
Johan Kristoffersson
Tweevoudig wereldkampioen Johan Kristoffersson wordt in 2020 een van de reguliere rijders binnen het World RX. In totaal zijn er 13 vaste inschrijvingen die per wedstrijd worden aangevuld door niet-reguliere rijders of plaatselijke helden. Wanneer het seizoen effectief van start gaat is nog wel een open vraag, want de openingsmanche in Barcelona op 18 & 19 april is voorlopig reeds gecanceld door het coronavirus.
The king is back
De VW Polo RX Supercar 2020 van Johan Kristoffersson
De VW Polo RX Supercar 2020 van Johan Kristoffersson
Op de concurrentie na zal niemand betreuren dat Johan Kristoffersson opnieuw zijn plaats inneemt in het peloton. De razendsnelle Zweed keert terug naar zijn vorige liefde, de rallycross, na een omweg via het WRC en WTCR. De quasi onklopbare Zweed wordt uiteraard opnieuw een van de favorieten. Zijn eerste start in het WK Rallycross kende hij in Zweden 2015 toen hij het WK combineerde met het EK. Tijdens zijn eerste full seizoen in 2016 won hij met de VW Polo de openingsmanche in Barcelona en werd in het kampioenschap derde na Petter Solberg en Timmy Hansen. Een jaar later werd hij met de Polo vice kampioen achter de Audi S1 van Mattias Ekström. Vanaf dat moment stond er geen maat meer op de Zweedse TGV.   

Kristoffersson versus Solberg
Kristoffersson versus Solberg
Binnen het team van PSRX Volkswagen Sweden bemande hij in 2017 & 2018 samen met de Noorse ex wereldkampioen een VW Polo. Tijdens de eerste drie manches in 2017 moest hij nog zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot Ekström en diens Audi S1. Maar nadien zette hij zeven zeges op rij op de tabellen en werd wereldkampioen met een score van 316 op een maximum van 360 punten.
Hij lukte ook vijfmaal een maximale score. Een wedstrijd telt drie puntenindelingen na de kwalificaties, de halve finales en de finale. In 2018 vernederde hij de concurrentie met elf zeges op twaalf races. Alleen in België kon een zekere Sébastien Loeb de Zweed van de zege houden met een Peugeot 208 uit de stal van Hansen. Hij realiseerde zeven maximale scores en scoorde maar liefst 341 punten op 360. Du jamais vu in rallycross.     

Johan Kristoffersson - VW Golf GTI TCR
Johan Kristoffersson - VW Golf GTI TCR
In 2019 ging de Zweed terug naar zijn  ‘oude’ roots op circuit en betwistte een seizoen in het WTCR binnen het team van Sébastien Loeb dat nu stop in WTCR. In WRC2 behaalde hij in 2019 met de VW Polo GTI R5 twee podiumplaatsen in Zweden en Finland. Ook dit jaar werd hij derde in de Klasse tijdens zijn thuisrally.


Kristoffersson & Solberg - VW Polo R Supercar
Kristoffersson & Solberg - VW Polo R Supercar
Kristoffersson zet een VW Polo in onder eigen beheer via Kristoffersson Motorsport en met steun van het Volkswagen Dealer Team BAUHAUS.

Johan Kristoffersson: "Er waren verschillende alternatieven, maar ik ben zeer tevreden met de terugkeer naar de World RX. De rallycross ligt me nauw aan het hart en ik ben het blijven volgen van op afstand. De concurrentie heeft in 2019 een forse stap voorwaarts gezet die ik nu zal moeten overbruggen. Ik kijk vooral uit om opnieuw van start te gaan in Hell en Holjes terwijl de wedstrijd in Spa er geweldig uitziet. Ook Abu Dhabi is nieuw voor mij," besluit de 31-jarige Zweed.

Foto's: Kristoffersson Motorsport / Florent Gooden / Johnny Loix

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op dinsdag 17 maart 2020.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons