van der Horst

World RX: Drie Belgen in finales in Spa-Francorchamps?

Guillaume De Ridder, Enzo Ide & Kobe Pauwels
Guillaume De Ridder, Enzo Ide & Kobe Pauwels
Komend weekend komt het World RX voor de tweede maal richting Francorchamps om de legendarische Raidillon te beklimmen. Spa organiseert immers de zesde manche van het wereldkampioenschap rallycross. De zesde race van negen en dus kan de Ardense omloop een sleutelwedstrijd worden in de strijd voor de wereldkroon. Francorchamps is ook samen met Zweden en Frankrijk een van de drie weekends waarin alle reeksen aan de start komen. Dus naast Enzo Ide in World RX zien we met Kobe Pauwels in RX3 en Guillaume De Ridder in RX2e drie landgenoten aan de start en drie potentiële finalisten. Er is dus geen enkele reden om komende zaterdag en zondag niet af te zakken richting Spa-Francorchamps voor een van de meest spectaculaire series binnen de autosport op het mooiste F1-circuit van de wereld.
Timerzyanov winnaar van editie 2019
Timerzyanov winnaar van editie 2019
Vorig jaar ging het feestje in Francochamps door de heersende pandemie niet door, maar komende zondag weten we wie de opvolger wordt van de Rus Timur Timerzyanov die in 2019 de eerste race in Francorchamps won met de GRX-Hyundai i20. Hij won toen de finale voor de Noor Andreas Bakkerud in de Audi S1 en de tweede GRX-Hyundai i20, in handen van de Fin Joni Wiman. Hij erfde tijdelijk de wagen van zijn landgenoot Niclas Grönholm die moest revalideren na een blindedarmontsteking. Geen van deze drie komt dit weekend aan de start in het WK. Bakkerud is er wel, maar dan met titelambities in het Euro RX.

Het wordt moeilijk voor de oppostie in World RX
Niclas Grönholm: Hyundai GRX i20
Niclas Grönholm: Hyundai GRX i20
De double header in Riga heeft het kampioenschap verse zuurstof gegeven. De zeges van de Fin Grönholm en de Zweed Kristoffersson in Letland hebben de hegemonie van de Zweedse broers Hansen doorbroken. De concurrentie (Lees Kristoffersson en Grönhölm) kon zodoende dichter sluipen bij het leidende broederpaar. Maar ze zijn er nog lang niet. Met nog vier manches te gaan is de oppositie nog niet uitgeteld, maar deze mag geen steken meer laten vallen.

Winst voor Kristoffersson in Riga
Winst voor Kristoffersson in Riga
Het seizoen begon met twee zeges en een tweede plaats voor Timmy Hansen terwijl broer Kevin Hansen één zege liet optekenen en twee tweede plaatsen. De concurrentie kende veel pech, maar dat neemt uiteraard niet weg dat het Zweeds broederpaar een uitstekende job deed en een knappe voorsprong wist uit te bouwen. En dat komt deels door het feit dat er weinig vaste deelnemers zijn in het wereldkampioenschap. Met een startveld van pakweg twaalf wagens ben je immers reeds voor de wedstrijd zeker van een plaats in de halve finale en is het makkelijker scoren tijdens de kwalificaties. Wanneer de concurrentie dus in het eerste gedeelte van het kampioenschap pech kent is de geslagen kloof moeilijk te dichten. En het ziet ernaar uit dat er voorlopig geen verbetering is. In Portugal komen amper acht wagens aan de start in World RX.

Timmy & Kevin Hansen
Timmy & Kevin Hansen
Tijdens de double header in Letland keerde het tij. De zeges waren voor de Hyundai van Grönholm en de Audi van Kristoffersson terwijl beiden ook wel een beetje hulp kregen van Mattias Ekström die voor de gelegenheid een Seat Ibiza bestuurde van All-INKL-Com Muennich Motorsport, maar uiteraard ook belangen heeft binnen het team van KYB EKS JC waarvoor Kristoffersson en Ide uitkomen. De Zweedse ex DTM-kampioen kon op zijn beurt wat punten afsnoepen van de broers Hansen. Door de schitterende prestaties van Grönholm en Kristoffersson konden de beide Scandinaven een pak punten inlopen op Team Hansen. 

Kevin Hansen, die de enige piloot is die reeds vijfmaal op rij op het podium stond, staat uiteraard nog steeds aan de leiding en heeft een voorsprong van 17 punten op zijn broer Kevin. Kristoffersson is derde op 20 punten terwijl de Zweed de hete adem van de Fin Grönholm in zijn nek voelt. De Hyundai-rijder heeft een achterstand van 23 punten op de leidende Peugeot van Timmy Hansen.

Enzo Ide wil schitteren voor eigen publiek
Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: Audi S1 WRX
In het World RX1 hebben we met Enzo Ide een ijzer in het vuur. De West-Vlaamse ondernemer en ex Europees GT3-kampioen is aan zijn tweede deelname toe in Spa en wil met de Audi S1 van KYB EKS JC uiteraard voor eigen volk een goede prestatie neerzetten. De progressie in zijn eerste full seizoen is verbluffend en Ide bewees reeds dat hij uit het goede hout is gesneden. Enzo blijft wel duidelijk met beide voeten op de grond en zegt dat hij nog heel wat vooruitgang moet boeken in zijn maidenjaar.

Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: "Het is fantastisch dat we in België een manche voor het wereldkampioenschap kunnen betwisten en kunnen rijden voor eigen volk, partners en familie. En uiteraard spreekt Spa-Francorchamps tot de verbeelding. Het is een omloop die me wel ligt, maar het is niet echt een typisch rallycrossparcours. Ik heb tijdens mijn eerste seizoen dit jaar reeds omlopen ontdekt die meer de naam rallycross waardig zijn. Maar ik klaag niet. Rijden voor eigen volk zal me een extra boost geven en een plaats in de finale zou mooi zijn voor mezelf en de toeschouwers. Een finale halen in rallycross is echt niet simpel. Het is steeds zoeken naar tractie en inhalen op de piste is bijzonder moeilijk. De startpositie is zeer belangrijk. De eerste bocht is trouwens een zeer moeilijke en als je aan de buitenkant moet starten kan de vangrail wel heel dicht komen. Het is bijzonder moeilijk om tijdens de halve finale een plaats binnen de top 3 te halen tegen de meer ervaren rijders".

Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: Audi S1 WRX
In Zweden kon Ide een finaleplaats veroveren en eindigde knap vierde in zijn tweede race van het seizoen. In Frankrijk kam hij 4/10 sec. te kort tegenover Grönholm voor een plaats in de finale. In ieder geval ontbreekt het hem niet aan inzet en talent om te schitteren in Spa komend weekend.   RX3: Kan Kobe Pauwels de positieve lijn doortrekken voor eigen volk?
Eerste zege voor Kobe Pauwels in RX3
Eerste zege voor Kobe Pauwels in RX3
Vijftien wagens aan de start van de op één na laatste wedstrijd binnen de RX3 (de vroegere Super1600). Hier moet dus echt worden gereden voor een plaats binnen de top 12 en dus een ticket richting de halve finales. In dit zeer selectief gezelschap waarin de wagens en rijders zeer dicht bij elkaar aanleunen vinden we onze landgenoot Kobe Pauwels terug die momenteel tweede staat in het kampioenschap op 15 punten van de in Zwitserland residerende Rus en regerend kampioen Yury Belevskiy. Niettegenstaande er nog 60 punten te verdienen zijn is het verschil tussen de twee teamgenoten bij Volland Racing vrij groot. Vooral te wijten aan het feit dat Belevskiy reeds aan zijn vierde seizoen bezig is in RX3 terwijl het voor Pauwels amper zijn vierde wedstrijd is in RX3. Belevskiy is een zeer constante en ervaren piloot. Hij won in Barcelona en Höljes terwijl Pauwels een vierde en een tweede plaats pakte. De Rus werd in het Franse Lohéac echter op zijn waarde geklopt door de amper 16-jarige Pauwels, maar moest amper twee
Pauwels versus Belevskiy
Pauwels versus Belevskiy
punten inleveren tegenover onze landgenoot. Kobe verloor eerder ophet seizoen extra punten na de duw die hij meekreeg tijdens de start van de finale in Barcelona en ook door het feit dat hij wegens technische averij de start niet haalde tijdens de vierde kwalificatieheat in het Zweedse Höljes. Maar met een vierde plaats, een tweede plaats en een overwinning staat hij toch maar mooi tweede in de tussenstand en hij moet die verdedigen tegen de Russen Murat Knyazev en Timur Shigabutdinov. Niet toevallig rijden deze vier heren met een Audi A1 uit de stal van Volland Racing. Pauwels junior telt een respectievelijke voosprong van 9, 14 en 20 punten op zijn naaste belagers.
Normaliter had Kobe Pauwels zijn eerste wedstrijd in RX3 moeten betwisten in Spa vorig jaar. Maar covid gooide roet in het eten en zijn debuut werd uitgesteld. Ondertussen is de youngster in deze korte periode uitgegroeid tot een van de favorieten of kanshebbers op een podiumplaats en de zege.

Kobe Pauwels, Guillaume De Ridder & Enzo Ide
Kobe Pauwels, Guillaume De Ridder & Enzo Ide
Kobe Pauwels: "Ik ken de omloop van Spa door een support race met de CrossCar tijdens het WK in 2019. Ik won toen, maar het is uiteraard niet te vergelijken met de Audi in RX3. Een thuisrace zorgt uiteraard voor extra druk, maar ik ga trachten om mijn job te doen zoals ik het seizoen ben gestart. Altijd mijn uiterste best doen met als doel een plaats in de finale. Ik rij in functie van het kampioenschap en zal in Spa zeker geen extra risico's nemen om persé te winnen voor eigen publiek. Uiteraard is het mijn doel om opnieuw de finale en het podium te halen, maar ik ga pas mijn ambities bekend maken na de vrije trainingen. Met nog twee races te gaan is er een gezonde tweestrijd ontstaan tussen Belevskiy en mezelf. We wonnen beiden reeds en er is een groot respect voor elkaar onder de tent van Volland Racing. We stuwen elkaar naar onze limieten op de piste. Hij is echter aan zijn vierde seizoen bezig en ik aan mijn vierde wedstrijd.
Kobe Pauwels - Audi A1 RX3
Kobe Pauwels - Audi A1 RX3
Hij heeft dus een voorsprong inzake ervaring en heeft met 15 punten voorsprong in de tussenstand een grote kans om zijn titel te verlengen. In Frankrijk werd ik tweede in de kwalificaties, won de halve finale en finale. Ik scoorde 29 punten op 30 terwijl ik amper twee punten kon inhalen op de Rus. Hiermee wil ik zeggen dat 15 punten overbruggen in twee races onmogelijk is indien Yury gespaard blijft van pech. Voor het seizoen had ik me voorgenomen om een plaats te versieren in de finales en hopelijk een podium in de loop vanhet seizoen. Ondertussen won ik reeds een wedstrijd en ik sta tweede in de tussenstand. Ik ben dan ook super tevreden met het geleverde resultaat van het team en mijn papa als spotter en ik ga trachten om de druk onder controle te houden en verder de positieve lijn door te trekken".    

RX2e: Guillaume De Ridder richting titel?  
Guillaume De Ridder - RX2i
Guillaume De Ridder - RX2i
Onze landgenoot en voormalig World RX1 rijder, Guillaume De Ridder kan in zijn eigen Francorchamps de weg naar de titel in de electrische rallycross volledig open leggen. Met nog twee races te gaan in Spa en op de Nürburgring heeft de sympathieke waal zeven punten voorsprong op de Finse sneltrein Jesse Kallio. Zonder zware technische tegenslag of crashes zijn de kampioen en vice-kampioen reeds gekend. Alleen nog niet in welke volgorde. De Ridder kent de omloop van Spa als zijn broekzak en zal zijn thuisvoordeel optimaal trachten te benutten. Maar met Kallio weet je nooit.
McConnell versus De Ridder
McConnell versus De Ridder
Beiden hebben reeds één overwinning op hun conto. Laat ons hopen dat Guillaume De Ridder zijn voorsprong verder kan uitbouwen richting titel. Want hij wil de eerste electrische kampioen worden.Euro RX1: Pailler versus Bakkerud voor de titel
Andreas Bakkerud: Skoda Fabia WRX
Andreas Bakkerud: Skoda Fabia WRX
Het Europees kampioenschap RX1 is in Francorchamps aan zijn laatste wedstrijd toe na Zweden, Frankrijk en Letland. Met Bryntesson (VW Polo), Münnich (Seat Ibiza) en Baumanis (Skoda Fabia) hebben we reeds drie verschillende winnaars met drie verschillende merken. En de leider in de tussenstand is met Fabien Pailler de meest regelmatige. De Fransman en zoon van ex-Europees kampioen Jean-Luc Pailler heeft met zijn Peugeot 208 amper twee punten voorsprong op de Noorse TGV en gedoodverfde favoriet Adreas Bakkerud die met zijn Skoda Fabia wat pech kende tijdens het voorbije seizoen. Bakkerud moest tijdens de finale in Riga de handdoek gooien met technische averij terwijl hij de debatten leidde.
Fabien Pailler - Peugeot 208 WRX
Fabien Pailler - Peugeot 208 WRX
Andrea Dubourg staat op een mooie derde plaats op acht punten van de leider en is nog niet uitgeteld in de titelstrijd. Zijn broer Jean-Baptiste is er nog niet bij na zijn crash en armbreuk in Loheac. Winnaar van de laatste race, Baumanis is vierde,maar reeds op 14 punten van de leider. De andere winnaars van de voorbije races, Bryntesson en Münnich staan vijfde en zesde. Münnich stond na de tweede manche in Lohéac aan de leiding, maar kwam niet opdagen in Riga en verloor daar misschien wel zijn Europese titel. Met achttien wagens is de Euro RX1 het grootste startveld van het weekend en dus wordt het drummen tijdens de kwalificaties voor een plaatsje binnen de top 12 voor de halve finales.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op donderdag 7 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belgium.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons