van der Horst

World RX en RX2 sluiten seizoen af in Zuid-Afrika

Solberg, Kristoffersson & Ekström
Solberg, Kristoffersson & Ekström
Zuid-Afrika, meer bepaald Cape Town of Kaapstad, wordt komend weekend het toneel van de afsluitende race van het seizoen 2017 van het World RX en de RX2 International Series. Voor de eerste maal verhuist het WK rallycross richting het Afrikaanse continent. In de schaduw van de Tafelberg zullen de piloten hun twaalfde of laatste race van het seizoen afhaspelen.
  • Circuit Zolder DTM
Mattias Ekström - Audi SA Supercar
Mattias Ekström - Audi SA Supercar
Inzake de titelstrijd zijn de prijzen reeds verdeeld. Johan Kristoffersson is de nieuwe en verdiende wereldkampioen, terwijl in RX2 ook de Fransman Cyril Raymond zeker is van zijn tweede titel op rij. 22 supercars zullen aan de aftrap komen met daarbij Ashley Haigh-Smith en Mark Cronje die de Zuid-Afrikaanse kleuren zullen verdedigen met respectievelijk een Ford Fiesta van Olbergs MSE en een Peugeot 208 van Albatec Racing. De rest zijn de reguliere WK-rijders met uiteraard de strijd voor de zilveren medaille of de vice titel tussen de Noor Petter Solberg en de Zweed Mattias Ekström, de twee ex-wereldkampioenen die nu gescheiden zijn door amper één puntje.

Petter Solberg - VW Polo SuperCar
Petter Solberg - VW Polo SuperCar
De Zweedse Audi-rijder opende het seizoen zeer sterk met drie zeges op rij, maar moest dan zijn thuismanche opofferen voor zijn deelname in DTM en hierdoor verloor hij voeling met de VW rijders Kristoffersson en Solberg. Hij won de laatst verreden race in Duitsland en kwam terug op de hielen trappen van Solberg. Voor de Noor Bakkerud en de Amerikaan Ken Block wordt het meer dan waarschijnlijk het laatste optreden met de Ford Focus gezien Ford de stekker uit het Hoonigan project trok.

Guillaume De Ridder - RX2
Guillaume De Ridder - RX2
Naast de strijd voor de vice titel in World RX is er een iedentieke strijd aan de gang in RX2 tussen de Brit Dan Rooke en onze landgenoot Guillaume De Ridder. Beiden staan gescheiden door 22 punten en het wordt dus heel moeilijk voor De Ridder met nog 30 te verdelen punten. Na een eerder aarzelende start kon onze landgenoot zich via drie tweede plaatsen op rij door het klassement naar de derde plaats wringen, maar we vrezen dat dit ook de eindstand zal zijn. In ieder geval een geslaagd maidenseizoen in rallycross voor de sympathieke Waal. De Fransman Cyril Raymond won vijf van de reeds zes verreden manches en volgt zichzelf op als kampioen (tot vorig seizoen nog RX Lites).

Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op woensdag 8 november 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zuid-Afrika.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons