van der Horst

Hell: En daar is Bakkerud!

Andreas Bakkerud - Ford Focus Supercar
Andreas Bakkerud - Ford Focus Supercar
Met twee derde plaatsen in Barcelona en Lydden Hill heeft Andreas Bakkerud nog niet kunnen overtuigen. De Noor is momenteel zesde in de WK-tussenstand op 51 punten van leider Kristoffersson en dat terwijl het seizoen reeds halfweg is. Vandaag voor eigen volk won hij een kwalificatierace, terwijl de tweede run naar de Zweed Ekström ging. De ongenaakbare VW Polo's van Kristoffersson en Solberg moesten inleveren op de natte piste van Hell.
Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Ook vorig seizoen vormde Bakkerud ploeg met de Amerikaanse vedette Ken Block in een van de twee Ford's Focus die actief waren in het WK Rallycross. Na een moeilijke start en vooral veel puntenverlies in Mettet, won hij de manches in Noorwegen en Zweden en kwam in het zog van de leiders. Nadien werd hij nog uitgesloten in Barcelona, maar won de slotrace in Argentinië. De Noor werd derde in het kampioenschap, ex aequo met Petter Solberg en op één puntje van de vice-titel die naar Kristoffersson ging. Bovendien was hij met negen finales, zes podiumplaatsen en drie zeges op twaalf wedstrijden een van de meest regelmatige rijders van het seizoen. Mits een beetje meer geluk in de openingsfase van het kampioenschap, was hij een kandidaat voor de titel.

Solberg & Kristoffersson - VW Polo Supercar
Solberg & Kristoffersson - VW Polo Supercar
We vroegen ons in de preview dus terecht af hoelang de Noor nog op zich zou laten wachten voor hij zijn eerste zege van het seizoen zou boeken. Dat zal evenwel niet zonder slag of stoot gaan. Op een doorweekte piste moet hij voorlopig de Zweedse wereldkampioen voor zich dulden, terwijl de VW-rijders Solberg en Kristoffersson volgen in derde en vierde positie voor de Peugeot's van Loeb en Timmy Hansen. Net als in de finale van Lydden Hill, toevallig opnieuw de volledige top zes van de voorlopige rangschikking in het kampioenschap. De absolute toppers beginnen zich af te scheiden van de rest van het veld met hier een daar een uitschieter.

In de tweede manche van het European RX zijn het ook de favorieten die de toon aangeven. Ex-Europees kampioen en thuisrijder Tommu Rustad staat na twee heats aan de leiding voor Anton Marklund, Robin Larsson, Pal Kiss, Peter Hedström, Hvaal, Grosset-Janin, enz.


Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiësta Supercar
Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiësta Supercar
Voor Michaël 'MDK' De Keersmaecker is het een weekend om nu reeds vlug te vergeten.
"De starts zijn prima en nadien krijg ik het vermogen niet aan de grond en vliegen ze rond mijn oren. Ondanks de vele tests hebben we misschien iets over het hoofd gezien of moet de ophanging of de differentiëlen worden herbekeken. Enorm frustrerend", luidt het in het JDK-kamp.

Beter is het gesteld met Steve Volders, onze enige aanwezige binnen de TouringCars. In deze Klasse werden reeds alle vier de heats verreden en kennen we de halve finalisten. Lars-Øivind Enerberg was de snelste van de dag en Volders werd achtste en mag dus starten vanop de vierde plaats in de tweede have finale.

Raymon voor De Ridder - RX2
Raymon voor De Ridder - RX2
Ook in RX2 werden alle kwalificaties reeds verreden. Cyriel Raymond was hier de snelste man van de dag, terwijl Guillaume De Ridder schitterend zevende eindigde midden het 19-koppig veld. Hij start op de vierde plaats in de eerste halve finale.



Foto's: Johnny Loix



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 10 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Noorwegen.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons