Hell: Kristoffersson wint - Bakkerud man van het weekend

Kirstoffersson - Bakkerud - Loeb
Afgelopen weekend werd in het Noorse Hell de zesde manche verreden van het World RX en daarmee is het seizoen 2017 halfweg. We schreven het reeds na de kwalificatie op zaterdag dat Andreas Bakkerud goed op weg was om zijn stunt van vorig seizoen te herhalen. Tijdens de kwalificaties was de Noor de meest regelmatige en hij wist ook de halve finale in winnende positie af te sluiten. In de finale moest hij evenwel de duimen leggen voor de Zweedse WK-leider Johan Kristoffersson en diens razendsnelle VW Polo. Sébastien Loeb mocht in zijn Peugeot 208 de laagste podiumtrede beklimmen. De Zweed Robin Larsson won de tweede race van het European RX, terwijl Cyril Raymond de RX2 won en Lars-Øivind Enerberg de snelste was in TouringCar.
Andreas Bakkerud - Ford Focus Supercar
Thuisrijder Andreas Bakkerud kwam dus als winnaar uit de kwalificaties voor de Audi S1 van Mattias Ekström, de VW Polo’s van Solberg en Kristofferson, Sébastien Loeb, Ken Block en Kevin Hansen. Op Ken Block na, opnieuw de top zes van de tussenstand op een zakdoek van elkaar.  Timmy Hansen, Reinis Nitiss, Timur Timerzyanov, Toomas Heikkinen en Timo Scheider waren de andere halve finalisten. Op zaterdag kreeg EKS, het team van Ekström, van de organisatie een boete van 3000 euro voorgeschoteld omdat een of meerdere wagens binnen het team reden met banden van 2016.

Geen thuiszege voor de Noren

Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Bakkerud won zijn halve finale voor Loeb en Timerzyanov. De Rus wist Solberg zodoende uit de finale te kegelen, want alleen de top drie stoot door. Een opdoffer voor eigen volk voor de Noorse tweevoudige wereldkampioen die in Lydden Hill nog de wedstrijd won en aansluiting vond met de kop van het klassement. Geen verrassingen in de tweede halve finale waarin Kristoffersson won voor Mattias Ekström en Timmy Hansen. Deze laatste was tijdens de derde kwalificatieheat nog zwaar de muur in getorpedeerd door Solberg. Hij werd in extremis nog als twaalfde geklasseerd.

Tijdens de finale stond Bakkerud op de pole, geflankeerd door Kristoffersson. De tweede rij werd bemand door Ekström en Loeb, terwijl Timerzyanov en Timmy Hansen achteraan aansloten. Op het circuit van Hell is de jokerlap in de eerste bocht, waardoor de wagens die aan de buitenkant staan meestal onmiddellijk gaan jokeren. Bakkerud draaide als koploper de eerste bocht in voor Loeb en Ekström, terwijl Kristoffersson, Timerzyanov en Hansen onmiddellijk gingen jokeren. Ondanks het feit dat Bakkerud mooi aan de leiding lag met een kleine voorsprong, ging de Noor onbegrijpelijk reeds in de tweede ronde jokeren. Hij kwam uit net achter Kristoffersson die de opzittende Noor niet meer zou laten passeren. Loeb bleef nipt de meerdere van Ekström en Hansen na een mooie strijd voor de derde plaats.

Hierdoor versterkt Kristoffersson zijn leidersplaats tegenover Ekström, terwijl Solberg opnieuw wat moet inleveren. Inzake de puntenoogst boekten Bakkerud en Kristoffersson er evenveel afgelopen weekend waardoor de Noorse publiekslieveling aansluiting krijgt bij de top 5 in de tussenstand.

Met Larsson ook in European RX winst voor een Zweed

Robin Larsson - Audi A1 SuperCar
Nadat de Zweed Anton Marklund met zijn VW Polo de eerste race voor het European RX achter zijn naam schreef in Barcelona, was het nu de beurt aan zijn landgenoot Robin Larsson die winst boekte met zijn Audi A1 voor Marklund en thuisrijder Alexander Hvaal. De Zweed Peter Hedström (VW Polo), de Hongaar Tamás-Pál Kiss (Peugeot 208) en de Noor Tommy Rustad (Peugeot 208) waren de andere finalisten.

Tijdens de kwalificaties waren de snelste chrono's voor Kiss, Larsson Marklund en Bryntesson, terwijl Larsson en Rustad de halve finales wonnen. Thuisrijder Rustad pakte in zijn Peugeot via de snelste chrono in de halve finales de pole voor de finale met de Audi A1 van Larsson naast zich. De tweede startrij was voor de Polo's van Marklund en Hedström, terwijl Kiss (Peugeot) en Hvaal (Polo) de startgrid afsloten.

Het werd een bewogen finale met Rustad als eerste leider, voor Marklund en Kiss, terwijl Larsson, Hvael en Hedström onmliddellijk gingen jokeren. Nog in de eerste ronde werd Rustad niet zonder slag of staat naar de derde plaats verwezen en hij verkoos om te gaan jokeren in de tweede ronde. Hij kwam als vierde terug de piste op, maar moest nadien zijn Peugeot aan de kant parkeren. Nadat Marklund ging jokeren, zagen we even Kiss aan de leiding. Deze wachtte tot de laatste ronde om zijn jokerlap te vervolledigen, maar bij het verlaten ervan was Larsson al onderweg naar de zege en beukte hij tegen de wagen van Marklund die van twee naar drie verhuisde. De koersdirectie zette de onstuimige maar oerspectaculaire Kiss naar de laatste plaats en zodoende kregen we met Hvaal toch nog een Noor op het podium.

Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiësta Supercar
Geen finaleplaats voor onze enige Belgische vertegenwoordiger bij de Supercars, Michaël De Keersmaecker. Hij boekte op zondag vooruitgang tegenover een dag eerder, maar was nog enkele seconden verwijderd van een plaats binnen de halve finales. Er zal tijdens de komende dagen hard worden gewerkt om de Fiësta sneller te maken, want aan de bestuurder ligt het zeker niet.

Knappe races van De Ridder en Volders

Cyril Raymond - RX2 Olbergs-MSE
In RX2 behaalde Guillaume De Ridder een mooie zevende kwalificiatie op 19 wagens, maar de Waal bleef hangen in de halve finale. Desondanks bekleedt hij een knappe zesde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Deze wordt aangevoerd voor Fransman Cyril Raymond die na Mettet en Lydden Hill een hattrick scoorde en reeds alle race won.

Enerberg versus Gehrman
In TouringCar zagen we met Steve Volders één landgenoot aan de start. In deze klasse met 14 inschrijvingen is het uiteraard iets makkelijker om de halve finale te halen. De Noor Lars-Øivind Enerberg was een gans weekend de snelste en won de race voor de Zweed Philip Gehrman en de Noor Fredrik-R. Magnussen. Volders kwalificeerde zich als achtste en kwam knap als tweede uit zijn halve finale. In de finale tikte hij aan als zesde. In de tussenstand staat Volders mooi vierde na Enerberg, Gehrman en Braten.

Foto's: Johnny Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 12 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Noorwegen.