van der Horst

Höljes: Ekström wint race 2 na heroïsch gevecht met Kristoffersson

Mattias Ekström - Audi S1
Mattias Ekström - Audi S1
Afgelopen weekend werd in het Zweedse Höljes het World RX en European RX op gang geschoten met twee manches voor het wereldkampioenschap en een manche voor het Europees kampioenschap. Nadat de Zweedse tweevoudig wereldkampioen, Johan Kristoffersson zaterdag zijn VW Polo op het hoogste ereschavot hees, was het op zondag de beurt aan zijn landgenoot Mattias Ekström om met de bloemen te gaan lopen in zijn Audi S1. Dit na een heroïsch gevecht met Kristoffersson, die na de race nog een plaats achteruit werd gezet wagens afsnijden in de jokerlap. Zodoende mocht Kevin Hansen, de derde Zweed op het podium, het zilver in ontvangst nemen en werd Kristoffersson naar het brons verwezen. Hij leidt wel de tussenstand in het WK met twee punten voorsprong op Ekström.
  • Prospeed Competition
Start finale race 2 Zweden
Start finale race 2 Zweden
De quasi onklopbare Kristoffersson is dus wel degelijk te verslaan op snelheid na zijn reeks van elf opeenvolgende zeges op twaalf wedstrijden net voor zijn afscheid in 2018. Hij knoopte op zaterdag aan met een nieuwe overwinning, maar moest op zondag zijn meerdere erkennen in een machtige Mattias Ekström, die ook reeds een wereldtitel rallycross (2016) achter zijn naam heeft staan. De ex-DTM-kampioen speelde het zeer tactisch. Vertrokken vanop de tweede startrij gingen hij en Hansen onmiddellijk jokeren en hielden er een waanzinnig tempo op na. Nadat ook Larsson, Scheider en Bakkerud gingen jokeren, kon de Zweedse tandem terugkomen tot op 2 seconden van Kristoffersson, die nog moest jokeren. Wetende dat een joker 2,5 seconden kost, kwam Kristoffersson dus na zijn joker uit tussen
Close finish Ekström en Kristoffersson
Close finish Ekström en Kristoffersson
Ekström en Hansen. Er volgde nog een waanzinnige ultieme ronde die een reclame is voor deze spectaculaire sport. Het verschil aan de meet was amper 1 tiende. Net na de finale was er wel een anticlimax toen Kristoffersson nog werd bedacht met een straf omdat hij tijdens zijn jokerlap er letterlijk de kantjes van afreed. Maar dat kon de vreugde niet derven in het kamp van Kristoffersson Motorsport. Kristoffersson is de eerste leider in het kampioenschap en Ekström rijdt normaliter alleen de wedstrijden in Zweden, waardoor deze belangrijke punten afsnoepte van de verzamelde concurrentie.

Johan Kristoffersson won de eerste race van het weekend
Johan Kristoffersson won de eerste race van het weekend
Mattias Ekström, Kevin Hansen & Johan Kristoffersson
Mattias Ekström, Kevin Hansen & Johan Kristoffersson
Timo Scheider (Seat Ibiza), Robin Larsson (Audi S1) en Andreas Bakkerud (Renault Mégane) werden respectievelijk vierde, vijfde en zesde in de finale. De halve finales werden gewonnen door Kristoffersson en Larsson die ook een zeer goed openingsweekend achter de rug heeft in de tweede Audi S1. Net als Anton Marklund die indruk maakte en de snelste was van de vijf Renault-rijders. De wagen van Doran liep van geen kanten en ook Bakkerud, Chicherit en Baciuska konden geen vuist maken. De Brit, die toch enkele knappe starts maakte, viel telkens weg en is de enige die puntenloos richting Finland reist voor de volgde twee races van het seizoen.  
Ook bij Hyundai liep het vierkant. Met verschillende zeges vorig jaar beschikte het duo Grönholm en Timerzyanov vorig seizoen over een van de snelste wagens van het peloton. Afgelopen weekend was een vierde plaats in de eerste finale op zaterdag echter het beste resultaat van het weekend. Met een respectievelijke zevende en twaalfde plaats voor Niclas en Timur in de tussenstand van het kampioenschap kunnen ze niet tevreden zijn. Binnen het team van Hansen is er ook nog werk aan de winkel want geen van de beide broers Hansen kon, ondanks hun vechtlust, het verschil maken zoals ze vorig seizoen wel konden.    

Eriksson schittert in het European RX

Oliver Eriksson, Andrea Dubourg & Peter Hedström
Oliver Eriksson, Andrea Dubourg & Peter Hedström
Oliver Eriksson, tweevoudig wereldkampioen RX2 en zoon van Andreas, reed met zich met een MSE-Ford Fiesta uit de stal van zijn vader naar de zege in de openingswedstrijd van het European RX. De Fransman en vice European RX kampioen, Jean-Baptiste Dubourg reed in zijn Peugeot 208 de eerste snelste chrono, maar de drie resterende waren allemaal voor de Zweed. Zowel Dubourg als Eriksson stonden op de pole van hun halve finale die ze ook wonnen. Zodoende bemanden ze de eerste startrij van de finale. Eriksson pakte de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Ze raakten elkaar tijdens de start waardoor de Fransman als laatste moest aansluiten. Daarna viel hij ook nog weg. Zijn broer Andrea Dubourg deed het beter in de finale en finishte als tweede voor de VW Polo van de Zweed Peter Hedström. Uiteraard wordt Eriksson de eerste leider in de Euro RX met een maximale puntenoogst.

Foto's: Paulo Maria



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 23 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Sweden.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons