van der Horst

World RX: "If you can't beat him, join him"

Johan Kristoffersson: Audi S1
Johan Kristoffersson: Audi S1
De drievoudige Zweedse wereldkampioen rallycross, Johan Kristoffersson ruilt zijn Volkswagen Polo GTI in voor een Audi S1 en gaat voor een vierde titel​​. Hij tekende voor het team van een van zijn grootste concurrenten, EKS JC (Ekström & Joel Christoffersson) en wordt zodoende ploegmaat van onze landgenoot Enzo Ide.
  • LTF
elf zeges op twaalf races voor Johan Kristoffersson
elf zeges op twaalf races voor Johan Kristoffersson
Johan Kristoffersson is niet alleen de beste rallycrosser van zijn generatie; samen met ondermeer Martin Schanche en Kenneth Hansen behoort hij tot de top aller tijden. Hij was steeds actief in een VW Polo, gesteund door de Zweedse importeur en pakte zijn eerste titel in 2017 waarbij hij zeven manches won. Tijdens de strijd richting zijn titelverlenging in 2018 won hij 11 van de 12 manches. Dat was het topjaar van Kristoffersson die toen team vormde met Petter Solberg. De Zweed liet maar één zege uit handen glippen ten voordele van Sebastien Loeb, die toen in een Peugeot reed van Team Hansen. Dat jaar lukte hij ook zeven clean sheets waarbij hij zowel de kwalificatie, de halve finale als de finale won en telkens de maximale score pakte. Hij eindigde het kampioenschap met een puntensaldo van 341 op een totaal van 360 te verdienen punten. Hij scoorde zodoende aan een waanzinnig gemiddelde van 94,7%. Enkele records die meer dan waarschijnlijk nooit zullen worden verbroken en dat terwijl de concurrentie héél zwaar was. In 2019 ging hij andere oorden opzoeken op circuit en tijdens zijn come back in 2020 in een ex Ogier-Polo pakte hij zijn derde titel waarbij hij vier van de acht verreden races won.

"If you can't beat him join him", aldus EKS JC-teameigenaar Mattias Ekström over de komst van de Zweedse superster.

Close finish Ekström en Kristoffersson
Close finish Ekström en Kristoffersson
"Ik heb veel geweldige gevechten gehad met Johan en ik denk dat iedereen het erover eens is dat hij over unieke capaciteiten beschikt. Dus voor mij past hij perfect binnen EKS JC's om de rest van het veld opnieuw uit te dagen. En dit zowel voor de team- als de rijderstitel.”Johan Kristoffersson: Audi S1
Johan Kristoffersson: Audi S1
Johan Kristoffersson: "Ik ben erg blij dat ik opnieuw een volledig FIA World RX-seizoen kan doen. En met een nieuw team is het een nieuwe uitdaging voor mij. EKS JC kent uiteraard de klappen van de zweep en na de eerste twee testdagen hebben we ondervonden dat we van elkaar kunnen leren. Joel Christoffersson en het hele team zijn erg gepassioneerd en gemotiveerd om ons doel te bereiken, namelijk het verdedigen van mijn titel bij de rijders en, samen met Enzo, ook de teamtitel te pakken.

Zeven Europese races zullen de titel bepalen, beginnend in Barcelona, ​​Spanje op 23-24 juli met verdere stops in Duitsland, Zweden, Frankrijk, Letland en België, die leiden naar de finale van Montalegre in Portugal op 23-24 oktober.

Foto's: EKS JC Press / Johnny Loix / Eric Buys / Pailo MariaDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op woensdag 23 juni 2021.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons