van der Horst

Kaapstad: Winst voor Kristoffersson – Ekström vice kampioen

Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
In het Zuid-Afrikaanse Kaapstad werd, in de schaduw van de Tafelberg, de laatste race verreden voor het World RX en RX2. Met Johan Kristoffersson en Cyril Raymond waren de kampioenen reeds gekend, maar voor de vice titels waren de debatten nog niet gesloten.
Volledig Zweeds podium
Volledig Zweeds podium
In World RX ging de Noor Petter Solberg in zijn VW Polo richting Zuid-Afrika met één puntje voorsprong op de Zweedse Audi van Mattias Ekström. De beide ex-wereldkampioenen moesten dus onder elkaar uitmaken wie de vice titel zou pakken in World RX. Ook in RX2 stond de vice titel nog niet vast, maar dan moest onze landgenoot Guillaume De Ridder een kloof van 22 punten overbruggen op de Brit Dan Rooke en dus had onze Belgische hoop het lot niet meer in eigen handen. Er zijn immers maar 30 punten te verdienen.

Ken Block - Ford Focus Supercar
Ken Block - Ford Focus Supercar
Na de kwalificaties, waarin Kristoffersson eens temeer de snelste was voor Timmy Hansen en Ekström, had de Audi-rijder reeds vier punten meer gescoord dan Solberg en stond dus virtueel tweede in het klassement, in de strijd om het zilver. Het circuit in Kaapstad is razendsnel en zeer spectaculair met veel schade door aanrijdingen als gevolg.Afscheid Ken Block en kopzorgen voor Andreas Bakkerud
Hoonigan Racing verdwijnt van het toneel
Hoonigan Racing verdwijnt van het toneel
Het was ook de afscheidsrace van Ken Block in het World RX door het feit dat Ford de stekker trok uit het Hoonigan-project met de twee Ford's Focus van Block en Bakkerud. Voor Andreas Bakkerud een ramp omdat er niet onmiddellijk een zitje vrij is naar 2018 toe. “Het wordt alsmaar duurder en de stuurtjes zijn beperkt”, aldus een ontgoochelde Noor die vorig seizoen nog de pannen van het dak reed. “Met Ken (Block) had ik een goede deal, maar hij gaat terug in Amerika rijden en komt voorlopig niet meer terug naar het World RX. De kans bestaat uiteraard dat ik een competitief stuur vind en alsnog aan de start kom in 2018. Een alternatief zou het Euro RX zijn of een programma in rally”, wou de snelle Noor nog kwijt aan Autosport.be in Zuid-Afrika.

Guillaume De Ridder mooi derde in eindstand RX2
Guillaume De Ridder - RX2
Guillaume De Ridder - RX2
Tijdens de finale in RX2 was het regerend kampioen Raymond die de leiding nam voor onze landgenoot Guillaume De Ridder die zich de laatste tijd fel in de kijker rijdt. Maar er kwam een code rood toen de Brit Rooke op zijn dak ging liggen. Eenzelfde situatie kregen we na de herstart en De Ridder ging opnieuw richting een mooie tweede plaats achter Raymond, tot de mechaniek er anders over besliste. Onze landgenoot kon op dat moment niet meer vice kampioen worden, maar heeft met een derde eindplaats een schitterend maidenseizoen achter de rug.

Ekström sneller dan Solberg
Felle duels tussen Ekström en Solberg
Felle duels tussen Ekström en Solberg
In World RX kregen we twee waanzinnig spannende halve finales te zien met veel schade en vooral de aanrijding van Solberg met Ekström toen de Zweed samen met Kristoffersson uit de jokerlap kwam. Voor de finale had Ekström zijn achterstand van één punt op Solberg reeds omgebogen naar een voorsprong van vier punten en dus moest de Noor de race winnen, terwijl de Zweed niet verder mocht komen dan een vierde plaats. Daarin nam Kristoffersson het voortouw voor Timmy Hansen, Ekström en Solberg die zijn voorganger zwaar onder vuur nam. Maar de Zweedse Audi-rijder bleef koel en kon de Noor achter zich houden. Timmy Hansen sloot het seizoen af met een tweede plaats, terwijl Ekström het podium vervolledigde en de vice titel pakte. Met Kristoffersson, Hansen en Ekström kregen we bovendien een volledig Zweeds podium

Johan Kristoffersson outstanding
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Opnieuw stond er geen maat op de VW Polo van Johan Kristoffersson die met zeven zeges op twaalf races een nieuw absoluut record neerzette. Bovendien scoorde de Zweed vijfmaal de volle puntenpot, stond elf maal in de finale en tienmaal op het podium. Een meer dan verdiende kampioen dus.  


Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 13 november 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zuid-Afrika.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons