van der Horst

World RX: Kristoffersson en Grönholm maken wereldkampioenschap opnieuw interessant.

Johan Kristoffersson & Niclas Grönholm
Johan Kristoffersson & Niclas Grönholm
Met de double header in het Letse Riga zijn we over halfweg het wereldkampioenschap World RX 2021. Een wereldkampioenschap dat door de nog steeds heersende pandemie niet buiten de Europese grenzen gaat. Er moest binnen het peloton iets gebeuren om de hegemonie van de broers Hansen te stoppen en het kampioenschap opnieuw zuurstof te geven. Via winst van Grönholm en Kristoffersson is dit deels gelukt en wordt de komende wedstrijd in Francorchamps bijzonder boeiend inzake de verdere afwikkeling van het kampioenschap.
Timmy & Kevin Hansen
Timmy & Kevin Hansen
Ere wie ere toekomt. Timmy en Kevin Hansen waren tot hiertoe outstanding met drie zeges en evenveel tweede plaatsen op rij. Maar ze werden ook een beetje geholpen door de pech van andere rijders met Kristoffersson en Grönholm op kop. De kloof met het Zweedse broederpaar is niet gedicht, maar in Riga moesten ze flink wat punten inleveren. Ze blijven uiteraard op één en twee staan in het kampioenschap en ze blijven het ‘team to beat’ voor de verenigde concurrentie.   

Kristoffersson, Grönholm & Timmy Hansen
Kristoffersson, Grönholm & Timmy Hansen
Een verrassing van formaat was de deelname van de ex wereldkampioen Mattias Ekström die de troepen van  ALL-INKL.COM Muennich Motorsport kwam versterken met een van de Seats Ibiza. Het is niet de eerste verrassing van het team rond de Duitser René Munnich dit seizoen. Eerst was er Timo Scheider die er in Zweden niet bij was en zodoende zijn ambities in het WK zag smelten. Agelopen weekend was er René Münnich himself die de Euro RX1 won in Frankrijk en tweede stond in de tussenstand het Europees kampioenschap voor de wedstrijd in Riga. Maar de Duitser stuurde zijn kat. In ieder geval heeft de komst van Ekström, die ploeg vormde met zijn ex DTM-maatje Scheider mee geholpen om het kampioenschap te doen kantelen. Ze waren mee verantwoordelijk voor het puntenverlies van de familie Hansen dat er stilaan een family affair van maakte.

Eindelijk waren er afgelopen weekend de lang verwachte zeges van Niclas Grönholm en Johan Kristoffersson, gekoppeld aan een puike Ekström die uiteraard belangen heeft binnen het team KYB EKS JC heeft en Kristoffersson niet in de wielen heeft gereden. De beide Zweden pakten punten af van de broers Hansen. Een geslaagde missie dus voor de snelle Ekström die mits wat minder pech waarschijnlijk nog hoger had gescoord.

Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: Audi S1 WRX
En ondanks het feit dat we onze landgenoot Enzo Ide in de tweede Audi S1 van KYB EKS JC afgelopen weekend niet in de finale zagen en hij naar eigen zeggen worstelde met de auto en het voor hem onbekende terrein, zagen we dat de West Vlaming alsmaar vooruitgang boekt en over een zelden geziene car control beschikt. Hij zorgde voor enkele gewaagde inhaalmanoeuvres en liet het publiek recht veren. Laten we hopen dat we in Francorchamps Ide op de startgrid van de finale terug vinden. Hij is er in ieder geval klaar voor om te schitteren op eigen bodem. 

Sleutelwedstrijd in Francorchamps?
Niclas Grönholm: Hyundai GRX i20
Niclas Grönholm: Hyundai GRX i20
Als we de evolutie van het seizoen bekijken, dan zijn we nu met vijf verreden wedstrijden op een totaal van negen over de helft van het kampioenschap. We konden vaststellen dat het duo Timmy en Kevin Hansen iedereen het nakijken gaf tijdens de eerste drie wedstrijden. Maar uiteraard hebben ze dit ook deels te danken aan de pech van de concurrentie. Dame Fortuna stond ditmaal aan de zijde van Grönholm en Kristoffersson die na de cumul van de twee wedstrijden in Riga het meest punten verzamelden.

Hansen Motorsport dominant
Hansen Motorsport dominant
Voor de double header in Letland stond Timmy Hansen aan de leiding met 10 punten bonus op broer Kevin, 28 op Kristoffersson en 34 op Grönholm. Na Riga staat Timmy nog steeds aan de leiding met een voorsprong van 17 punten op Kevin, 20 punten op Kristoffersson en 23 punten op Grönholm. Timmy zit nog steeds op rozen, liep verder uit op zijn broer, maar de concurrentie steekt opnieuw zijn neus aan het venster.

Op 9 & 10 oktober landen de troepen in Spa-Francorchamps. Niet alleen het World RX, maar ook de EuroRX1, de RX2E en de RX3 staan opnieuw aan de aftrap.

Spa krijgt de ontknoping van de Euro RX1 waarin we met Bryntesson (VW Polo), Münnich (Seat Ibiza) en Baumanis (Skoda Fabia) reeds drie verschillende winnaars kenden. Met Bryntesson, Bakkerud en Fabien Pailler kenden we ook reeds drie verschillende leiders. De Let Janis Baumanis won afgelopen weekend voor eigen volk, maar miste de eerste manche en staat momenteel vierde in de tussenstand. De Fransman Fabien Pailler pakte na Riga de leiding over van Andreas Bakkerud die een tegenvallend weekend kende en in de halve finale in de muur knalde. De Noor staat nu op twee punten van de nieuwe leider terwijl René Münnich door zijn afwezigheid van de tweede naar de zesde plaats verhuist. De derde plaats wordt momenteel ingenomen door de Peugeot van Andrea Dubourg op 8 punten van de leider. Tussen deze drie zal het meer dan waarschijnlijk gaan voor de eerste titel van het seizoen in Francorchamps

Nog schoon volk in Francorchamps met de 16-jarige Kobe Pauwels die vriend en vijand verbaasde door in een rechtstreeks duel de regerende kampioen en teamgenoot bij Volland Racing, Belevskiy te kloppen in RX3. Pauwels staat bijzonder knap tweede in de tussenstand, maar op 15 punten van de Rus. Uiteraard wil de man uit Leopoldsburg deze positieve lijn doortrekken en ook winnen voor eigen volk.

En uiteraard is er nog Guillaume De Ridder die in Spa zijn leiderspositie komt verdedigen in de elektrische RX2E. Onze landgenoot heeft een voorsprong van 7 punten op de Fin Jesse Kallio.  

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op dinsdag 21 september 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Latvia.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons