van der Horst

World RX Lohéac: Drie op een rij voor Hansen Motorsport / 16-jarige Kobe Pauwels wint RX3

Winst voor Kobe Pauwels in RX3
Winst voor Kobe Pauwels in RX3
De schitterende en snelle omloop in het Franse Lohéac bracht geen kentering in het World RX en werd opnieuw en voor de derde maal op rij een één-twee voor de broertjes Hansen na alweer een pechweekend voor Kristoffersson. In RX3 mochten we een schitterende Belgische zege noteren van de 16-jarige Kobe Pauwels die een einde maakte aan de hegemonie van de Rus Belevskiy. Ook De Ridder stond opnieuw op het podium in de elektrische RX2e terwijl ex WK-rijder Andreas Bakkerud ondanks pech in de finale de nieuwe leider wordt in het Euro RX1. Tenslotte was ook Enzo Ide opnieuw in vorm, maar na een spectaculaire halve finale en een mooi gevecht met ondermeer Grönholm pakte hij héél nipt naast een plaats in de finale. De Belgen deden het opnieuw uitstekend met Pauwels en De Ridder die titelambities mogen koesteren.
World RX: Hansen Motorsport blijft dominant
Hansen Motorsport dominant
Hansen Motorsport dominant
Met twee snelste tijden en twee tweede chrono’s was regerend wereldkampioen Johan Kristoffersson de snelste tijdens de kwalificaties en pakt de meeste punten. Hij pakte zodoende de pole in de eerste halve finale met naast hem de Peugeot van leider Timmy Hansen die ook een snelste chrono achter zijn naam zette. De pole van de tweede halve finale ging naar de vliegende Fin Niclas Grönholm die in zijn Hyundai de eerste leider was van het weekend. Hij deelde de eerste startrij met de Peugeot van Kevin Hansen. De Hansen-brothers wonnen elk hun halve finale, mede door de pech in de laatste ronde van leider Kristoffersson die alsnog als derde over de meet kwam na Scheider. Enzo Ide vocht
Start finale Lohéac
Start finale Lohéac
verbeten en gedurfde duels uit met de Hyundai’s van Grönholm en Szabo, maar mocht met opgeheven hoofd de arena verlaten met een nipte vierde plaats en dus net geen finaleplaats. Met de broers Hansen op eerste startrij wisten we reeds op voorhand dat het geen spektakelrace zou worden. Szabo was afgelopen weekend de evenknie van ploegmaat bij Huyndai GRX, Grönholm en mocht de tweede startrij delen met Timo Scheider (Seat Ibiza) terwijl Grönholm moest vertrekken vanuit de vijfde positie. Normaliter had Kristoffersson zijn Audi S1 moeten plaats nemen op de zesde en laatste startplaats in de finale, maar hij meldde zich na de pech in de halve finale te laat voor de startopstelling waardoor eerste reserve Kevin Abbring met zijn Renault Mégane richting finale mocht.

Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: Audi S1 WRX
Timmy won de tactische en eentonige race voor broer Kevin en zodoende pakt Hansen Motorsport zijn derde één-twee op rij met twee zeges voor Timmy en één zege voor Kevin. Achter hen werd Grönholm eenzaam derde voor Abbring die een leuk robbertje uitvocht met Szabo. Scheider werd in de Seat zesde. De broers pakken het leeuwenaandeel van de punten en versterken hun leiderspositie in de tussenstand. Het verschil tussen Szabo, Kristoffersson, Abbring en Grönholm voor de derde plaats bedraagt amper zeven punten.     
 
RX3: Winst voor youngster Kobe Pauwels na perfect weekend
Pauwels versus Belevskiy
Pauwels versus Belevskiy
In RX3 waren het de drie koplopers in het kampioenshap die de meeste punten verzamelden tijdens de vier kwalificatieheats. Drie snelste chrono’s voor leider Yury Belevskiy en één voor onze landgenoot Kobe Pauwels die de Rus in de derde heat versloeg in een rechtstreeks duel en ook nog eens driemaal de tweede chrono draaide in een startveld van 17 wagens. In de vierde heat loodste vader Koen Pauwels als spotter zijn zoon opzettelijk naar de tweede plaats achter Belevskiy waardoor Kobe de pole pakte in zijn halve finale.

Knyazev - Audi A1 RX3
Knyazev - Audi A1 RX3
De Rus Knyazev die op amper twee punten stond van Pauwels in de tussenstand werd viermaal derde tijdens de kwalificaties en stond in de halve finale naast landgenoot Belevskiy terwijl de derde Rus in het rijtje, Shigabutdinov naast Pauwels op de eerste rij stond. Alle vier op een Audi A1 uit de stal van Volland Racing. Zowel Belevskiy als Pauwels wonnen hun halve finale en namen andere kleppers als Knyazev, Shigabutdinov, Cenry en Eveno mee naar de finale.

De volledige top 5 van de tussenstand na twee races stond op de startgrid van de finale met Belevskiy en Pauwels op de eerste startrij. De Rus schoot het snelst uit de startblokken terwijl in het startgewoel ook Knyazev even op de tweede plaats reed. Maar de 16-jarige Belgische youngster zette snel orde op zaken en pakte opnieuw de tweede plaats. Hij ging
Pauwels en De Ridder hebben reden tot juichen
Pauwels en De Ridder hebben reden tot juichen
door op zijn elan en reed het gat met de leider in de tussenstand dicht. Pauwels werkte in de voorlaatste ronde een perfecte jokerlap af en bleef in het zog van zijn teamgenoot bij Volland Racing. De voorsprong van Belevskiy op Pauwels was te miniem toen deze ging jokeren, waardoor de man uit Leopoldsburg de leiding pakte en won voor de regerende kampioen.

Onwaarschijnlijk hoe Pauwels reeds na drie races een zege boekt in dit select en zeer competitief startveld. Hierbij bewijst hij niet alleen zijn intrinsieke snelheid, maar ook zijn grote maturiteit op jonge leeftijd. Naast de zege van Pauwels die hem 29 punten op 30 oplevert, was ook Belevskiy goed op dreef met 27 punten. Kobe loopt dus twee punten in op de leider, maar heeft meer ademruimte nu op de derde in het klassement.    

RX2e: Winst voor 18-jarige Deslandes / De Ridder diept voorsprong uit
Winst voor Deslandes in RX2e
Winst voor Deslandes in RX2e
In RX2e of de elektrische klasse was onze landgenoot en leider in het kampioenschap, Guillaume De Ridder de meest regelmatige tijdens de kwalificatieheats en liep met de meeste punten weg. Zijn grootste rivaal, de Fin Jesse Kallio werd pas vijfde tijdens de kwalificaties en moest zijn meerdere erkennen in ex WK-rijders Reinis Nitiss, Cyril Raymond en de snelle Fransman Dorian Deslandes. De poles in de halve finales waren voor Deslandes en De Ridder. Beiden wonnen hun halve finales en mochten naar de eerste startrij van de finale met Nitiss, Kallio, Martell en Sjökvist in hun zog. De 18-jarige Fransman mocht op de pole starten met de ervaren De Ridder naast zich. Deze liet zich een beetje inpakken tijdens de start, maar kon nog terug vechten tot de derde plaats en zéér belangrijk voor Kallio. Dorian Deslandes won op een schitterende manier voor Reinis Nitiss en De Ridder. Onze landgenoot startte het weekend met amper één bonuspuntje op Kallio, maar sprokkelde gedurende het weekend zes punten meer dan de Scandinaaf en staat nu iets ruimer aan de leiding van het kampioenschap.

Euro RX1: Gemengde gevoelens bij nieuwe leider Bakkerud
Bakkerud versus Münnich
Bakkerud versus Münnich
In het Euro RX1 was de winnaar van Zweden en dus de leider in het kampioenschap, de Noor Thomas Bryntesson net als Anton Marklund (5de) niet aanwezig en dit was meteen het sein voor Jean-Baptiste Dubourg, Andreas Bakkerud en Jonathan Pailler om het gat te dichten. De ex WK-rijders Bakkerud en Baumanis lieten van zich spreken door ieder een kwalificatiereeks te winnen in hun Skoda terwijl de Peugeots van de Fransen Jean-Baptiste Dubourg en Fabien Pailler de andere heats voor hun rekening namen. De poles in de halve finales gingen naar Andreas Bakkerud met een Skoda Fabia en Fabien Pailler in een Peugeot 208. Jonathan Pailler moest genoegen nemen met een vijfde plaats in de halve finale.

Winst voor René Münnich in Euro RX1 (Seat Ibiza WRX)
Winst voor René Münnich in Euro RX1 (Seat Ibiza WRX)
Bakkerud won zijn halve finale voor Baumanis en Dubourg, terwijl de andere halve finale werd gewonnen door René Münnich voor Fabien Pailler en Karai. Broer Jonathan Pailler moest vroeger dan verwacht inpakken. Tijdens de finale reed Bakkerud bijna een start-finish race voor een verrassend snelle Münnich en Fabien Pailler. Tot Bakkerud en Pailler in de laatste ronde kregen af te rekenen met pech en de overwinning naar René Münnich ging voor Dubourg en Karai.

Misschien een magere troost, maar de nieuwe leider is wel Andreas Bakkerud die via de kwalificaties, de halve finales en de hem toebedeelde vierde plaats in de finale toch nog 25 punten scoorde met de Skoda. Twee minder dan Münnich die na een geslaagd weekend zijn Seat op de tweede plaats parkeert in de tussenstand. De Fransen Andrea Dubourg, Fabien Pailler en Jean-Baptiste Dubourg sluiten de voorlopige top 5 af.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 6 september 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting France.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons