van der Horst

Mettet: Vier op een rij voor Ekström?

Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Het Belgische Mettet is de gastheer voor de vierde manche van het WK rallycross. Voor de eerste maal in vier jaar gaat de meeting door zonder de rijders van het EK, wat we ten zeerste betreuren gezien het kampioenschap steeds wat extra rijders van eigen bodem de kans bood. Met Michaël De Keersmaecker en François Duval hebben we wel twee zeer goede piloten aan de start van het WK, maar het is nog de vraag of de Belgische delegatie een vuist zal kunnen maken tegen de toppers met fabrieksmateriaal.
Petter Solberg - VW Polo Supercar
Petter Solberg - VW Polo Supercar
In Rallycross RX zijn er geen zekerheden; meer nog dan in andere autsosportdisciplines is het moeilijk om een favoriet naar voor schuiven. Dit ondanks het feit dat regerend wereldkampioen Mattias Ekström reeds driemaal op rij won en nog niet is verslagen in 2017. Maakt dit de Zweedse Audi-rijder tot favoriet? Ja en neen, want de concurrentie is dusdanig zwaar en aan elkaar gewaagd dat er wel 10 piloten deze race kunnen winnen.


Sébastien Loeb - Peugeot 208 Supercar
Sébastien Loeb - Peugeot 208 Supercar
De Audi's van Ekström, Heikkinen en Nitiss en de VW Polo's van Solberg en Kristoffersson zijn als snelste wagens aan het seizoen begonnen.In Hockenheim zagen we evenwel plots twee scratch tijden van Sébastien Loeb, terwijl naast Loeb ook de beide broertjes Hansen hun Peugeot's van Hansen Motorsport binnen de top 12 parkeerden voor een plaatsje in de halve finales. Dan spreken we overigens nog niet van de Ford's Focus van het duo Bakkerud en Block of de Fiësta's van Scheider (tweede plaats in de seizoensopener), Timerzyanov en Eriksson.

We hebben reeds 13 namen, terwijl er plaats is voor 12 piloten binnen de halve finales, en dan zijn er nog enkele gevaarlijke outsiders zoals Grönholm, Wilks, Dubourg, Baumanis,... die op de loer liggen om ieder foutje van de absolute toppers af te straffen.

Andreas Bakkerud - Ford Focus Supercar
Andreas Bakkerud - Ford Focus Supercar
Uiteraard zal Ekström de kans niet laten liggen om een vier op vier te scoren. De Zweed won ook vorig jaar in Mettet, terwijl in 2015 en 2014 telkens Toomas Heikkinen met de grootste beker naar huis ging. Diezelfde Heikkinen is nu de ploegmaat van Ekström. Met één derde en twee tweede plaatsen stond Solberg reeds driemaal op het podium in Mettet en we denken dat de tijd rijp is voor de Noor om deze wedstrijd bij te schrijven op zijn palmares. Ook Peugeot stond met Loeb en Hansen reeds tweemaal op het ereschavot. Zoals we reeds meldden: zeer moeilijk om een uitgesproken favoriet naar voor te schuiven. 

De Keersmaecker & Duval

François Duval - Peugeot 208 Supercar
François Duval - Peugeot 208 Supercar
Vorig jaar reed François Duval nog een finale waarin hij met de potente Ford Fiesta een vijfde plaats uit de brand sleepte. Duval is een begenadigd rijder, maar hij zal deze prestatie dit jaar waarschijnlijk niet kunnen evenaren met een Peugeot van Albatec. We gunnen het de Waal om te schitteren voor eigen publiek, maar het wordt zéér lastig.

Idem voor Michaël De Keersmaecker, de doorzetter, de vechter, die net als Duval de strijd van David tegen Goliath aangaat. "Indien alles naar wens verloopt en Trollspeed, mijn team en ikzelf top zijn, dan nog zal een plaats rond 14de en 16de voldoening geven", licht MDK toe. "Als we de evolutie zien binnen het WK RX zijn de fabrieksteams en andere teams die ondersteuning krijgen een vlucht aan het nemen.
Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiësta Supercar
Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiësta Supercar
Terwijl wij de chrono's van vorig seizoen benaderen en achterna jagen, zijn zij dan weer enkele seconden sneller geworden. We spreken hier wel over pro's met fabrieksmateriaal. Ons valt niets te verwijten. Wij investeren in zo goed mogelijk materiaal en we gaan alles geven en het publiek vermaken. Meer kunnen we niet doen. Ik zou graag eerste Belg worden en daarvoor moet ik dus Duval verslaan. Maar of dat een meerwaarde heeft weet ik niet. Vanaf positie 13 heeft het toch allemaal geen zin. In 2012, en dat is nog maar vijf jaar geleden, zat ik met de regelmaat van de klok in de finale en pakte zelfs de pole in Valkenswaard. Een stukke steekas hield me van winst en toen reden ook reeds namen zoals Hansen, Timerzyanov, Eriksson, Foust, Hvaal, Jeanney, Doran, Walfridsson, enz. mee. Indien alles heel blijft, gaan we de WK-manche in Lydden Hill ook afwerken en ons dan verder concentreren op de Europees luik. Indien het tegenvalt en de kloof te groot is, dan trek ik de stekker eruit. Mijn dochter doet het momenteel goed in jumping en deze discipline in de paardensport wordt dan de nieuwe uitdaging.

Andere Belgen

Danny De Beuckelaer - Volvo C30 TouringCar
Danny De Beuckelaer - Volvo C30 TouringCar
Geen Euro RX dus dit jaar in Mettet, maar wel de tweede ronde van het EK Super1600, het EK Touring Car en de eerste ronde van het RX2. In de zeer competitieve Super1600 stonden maar liefst 30 wagens op de inschrijvingslijst, waarvan er uiteindelijk 26 effectief de eerste kwalificatie hebben gereden op vrijdag. De eerste leider is de Let Artis Baumanis met een Skoda Fabia voor zijn merkgenoot, de Hongaar Kriztian Szabo, de Tsjech Ondrej Smetana met een Ford Fiesta, de Litouwer Kasparas Navickas (de Skoda) en de Deen Ulrik Linnemann (Peugeot). Onze landgenoten Davy Van den Branden (Citroën DS3) en Nick Vanalken (VW Polo) staan voorlopig respectievelijk 16de en 20ste en in de gevarenzone, maar het weekend is nog lang.

Ook de Touringcars reden reeds een eerste kwalificatie op vrijdag en daar was Lars-Øivind Enerberg in zijn Ford Fiësta de snelste voor merkgenoten Ben-Philip Gundersen en Philip Gehrman. Onze landgenoot Danny De Beuckelaer werd schitterend vierde in zijn Volvo C30 voor andere landgenoten Steve Volders met een negende chrono in zijn Ford Fiësta en de elfde plaats voor Florent Hontoir in een Skoda Fabia.

In RX2 is men toe aan de openingsmanche van het seizoen en tellen we 17 deelnemers met daarbij onze landgenoot Guillaume De Ridder.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op vrijdag 12 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mettet.
  • Shopa

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons