van der Horst

World RX Montalegre: Winst voor Grönholm – Vice-titel voor Kobe Pauwels in Euro RX3

Vice-titel Euro RX3 voor Kobe Pauwels
Vice-titel Euro RX3 voor Kobe Pauwels
In het Portugese Montalegre werd afgelopen weekend de zevende manche verreden voor het World RX terwijl de Euro RX3 aan zijn laatste wedstrijd toe was. Niclas Grönholm won met zijn Hyundai i20 zijn tweede race van het seizoen in World RX terwijl Timmy Hansen de beste score realiseerde. In Euro RX3 werd de Zwitserse Rus Yury Belevskiy de verdiende kampioen met vier zeges op vijf races. Kobe Pauwels moest een gans weekend hard vechten om zijn titel van vice-kampioen veilig te stellen.
Niclas Grönholm: Hyundai GRX i20
Niclas Grönholm: Hyundai GRX i20
We hebben in World RX nog een double header te goed op de Nürburgring, maar tot hiertoe scoorde de omloop van Montalegre en het geboden spektakel het hoogst op de applausmeter. We zagen waanzinnige duels met wagens die zij aan zij driftend de limieten aftastten. We genoten van iedere reeks en de piloten dreven elkaar naar het top van hun kunnen. Spijtige zaak is wel dat er amper zeven wagens present tekenden in World RX, terwijl in RX3 ook reeds heel wat piloten de laatste race aan zich lieten voorbij gaan. Montalegre is dan ook niet bij de deur voor een kampioenschap dat nog steeds overwegend Scandinavisch gekleurd is. In RX3 was Volland Racing uiteraard aanwezig met vijf Audi’s A1, aangevuld met de Skoda van Jan Cerny en niet minder dan acht lokale helden die de handschoen opnamen tegen de Europese toppers. Dankzij de Portugezen zagen we 14 wagens aan de start in Euro RX3.

World RX: Zege voor Grönholm - Timmy Hansen grote winnaar van het weekend
Timmy & Kevin Hansen
Timmy & Kevin Hansen
In het WK zijn het nog steeds de broers Hansen die de zaak domineren. Logisch, want Timmy staat reeds een gans seizoen aan de leiding terwijl broer Kevin door Kristoffersson naar een voorlopige derde plaats werd verwezen. Grönholm rekenden we voor de race niet meer tot de titelkandidaten. Daarvoor heeft de zoon van rallylegende Marcus teveel puntenlaten liggen in Spanje, Zweden en Spa. Grönholm en Kristoffersson maakten in Riga het mooie weer en maakten het kampioenschap opnieuw aantrekkelijk. Afgelopen weekend was het opnieuw de familie Hansen dat met veel punten huiswaarts keert. En het feit dat er weinig deelnemers zijn is een mes dat aan twee kanten snijdt. Kristoffersson moest amper punten inleveren na een lekke band tijden de eerste kwalificatie, maar anderzijds is punten
Start finale World RX in Montalegre
Start finale World RX in Montalegre
scoren makkelijker dan ooit, waardoor een gat moeilijk te dichten is. En tijdens de finale is Kristoffersson dan nog eens bedacht met een straf van vijf seconden omdat hij een paalte van de track limit plat reed. Onterecht volgens ons, want in de strijd voor de eerste plaats met Timmy Hansen werd Kristoffersson door Kevin Hansen naast de baan geduwd. Het is duidelijk dat de broers elkaar beschermen. Dat kan en mag, maar niet op deze manier.

Grönholm versus Kristoffersson
Grönholm versus Kristoffersson
Dat Kristoffersson het paaltje raakte heeft de koersdirectie opgemerkt, maar blijkbaar niet wat er is aan vooraf gegaan. Gevolg hiervan is dat Kristoffersson werd bestraft met vijf seconden wat hem naar de laatste plaats bracht in de finale. In de halve finale was de Audi-rijder wel al op de vingers getikt na een manoeuvre met Grönholm. Misschien was het paaltje er net teveel aan? Maar Kristoffersson ging tegen de sanctie in beroep en dus is de uitslag nog niet definitief.


Grönholm derde hond tijdens verhitte finale.
Finish World RX Montalegre met Grönholm, Hansen en Kristoffersson
Finish World RX Montalegre met Grönholm, Hansen en Kristoffersson
Tijdens de start van de finale wrongen Timmy Hansen, Johan Kristoffersson en Kevin Hansen zich door de eerste bocht, terwijl Grönholm, Ide en Szabo onmiddellijk de jokerlap indoken. Door het zware gevecht tussen de drie koplopers verloren die wat tijd en had Grönholm vrije baan om deels het gat te dichten. Toen de broers Hansen en Kristoffersson gingen jokeren was Grönholm voldoende genaderd om het commando over te nemen. De Fin bedankte feestelijk en was dus de spreekwoordelijke derde (of vierde) hond die met het been ging lopen. Hij won voor Timmy Hansen en Kristoffersson die nadien nog naar de laatste plaats van de finale verhuisde achter ploegmaat Ide.

Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: Audi S1 WRX
Onze landgenoot reed een zeer sterke race met enkele knappe tijden en een bijzonder goede en spectaculaire car control. Tijdens de eerste kwalificatie klokte de West Vlaming zelfs een derde chrono.

In de tussenstand van het kampioenschap heeft Timmy Hansen nu een voorsprong van 17 punten op Kristoffersson die op zijn beurt twee punten voorsprong heeft op Kevin Hansen. Ondanks zijn tweede zege van het seizoen heeft Grönholm een achterstand van 29 punten op Timmy Hansen. Er zijn nog tweemaal 30 punten te verdienen en dus is de Fin uitgeteld in het titeldebat. Niet mathematisch, maar door het kleine aantal deelnemers aan het WK is een dergelijk gat onoverbrugbaar.           

Winst en titel voor Belevskiy – Pauwels pakt vice-titel.
Start Finale Euro RX3 in Montalegre
Start Finale Euro RX3 in Montalegre
In RX3 was Yury Belevskiy voor de race quasi zeker van titelverlenging. Na de kwalificaties had hij reeds voldoende punten verzameld en mocht zich opnieuw tot kampioen kronen. Maar de Rus die we meer dan waarschijnlijk volgend seizoen gaan zien in het World RX, houdt niet van half werk en zette nog eens een zege bij op zijn conto. Zodoende realiseert hij vier clean sheets op vijf wedstrijden en haalt hij een score van 147 punten op 150. Een gemiddelde score van maar liefst 98 %. Hij moest maar eenmaal de duimen leggen tijdens de finale in Frankrijk. Toen won onze landgenoot Kobe Pauwels die in zijn maidenseizoen de grootmeester te grazen nam en zodoende de enige is die naast Belevskiy een wedstrijd won afgelopen seizoen.
Knyazev versus Pauwels
Knyazev versus Pauwels
Tijdens de wedstrijd was er vooral veel aandacht om de eer van vice-kampioen achter de ongenaakbare en zeer ervaren Belevskiy. Kobe Pauwels begon aan de wedstrijd met een voorsprong van vijf punten op zijn Russische teammaat Marat Knyazev. Tijdens de kwalificaties werden ze respectievelijk tweede en derde en wist de Rus drie punten in te lopen op onze piepjonge landgenoot, terwijl beiden tweede werden in de halve finale. De opdracht voor Kobe was dus om te trachten tijdens de finale in het spoor te blijven indien de Rus een betere start pakte. Knyazev ging onmiddellijk na de start de joker in en Pauwels volgde hem. Hij bleef de ganse finale in het spoor van Knyazev en maakte geen fouten.
Youry Belevskiy: Europees kampioen RX3
Youry Belevskiy: Europees kampioen RX3
Belevskiy won de race voor Knyazev en Pauwels die aan de finish nog één puntje over had op de Rus en naast de vice-titel ook nog eens op het podium stond. Met één zege, een tweede een derde en twee vierde plaatsen mag Kobe Pauwels terecht fier terug blikken op zijn eerste seizoen en als 16-jarige tussen de meer ervaren RX3-piloten. Toen we Pauwels voor het seizoen naar zijn ambitie vroegen was antwoordde hij dat hij hoopte op een podiumplaats. Hij stond driemaal op het ereschavot en won een race in zijn debuutseizoen. Een méér dan geslaagd seizoen dus voor de zoon en kleinzoon van Koen en Benny die ook hun strepen verdienden in de autosport.

Foto's: Johnny Loix
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 18 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Portugal.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons