van der Horst

World RX: Niclas Grönholm doorbreekt Hansen-hegemonie in Riga

Niclas Grönholm: Hyundai GRX i20
Niclas Grönholm: Hyundai GRX i20
Niclas Grönholm heeft zijn snelheid terug gevonden na een mislukt seizoenbegin. De vliegende Fin kon nog geen potten breken, maar was reeds bij de les in Frankrijk met een derde plaats na de Zweedse broers. In het Letse Riga wint hij zijn eerste race van het seizoen en zodoende wordt het kampioenschap opnieuw iets spannender. Ook Kristoffersson scoorde veel punten, maar ging in de finale de boer op. In Letland wordt dit weekend met de vierde en vijfde race van het seizoen een double header verreden of twee wedstrijden over twee dagen.
  • St. Paul
Timmy & Kevin Hansen
Timmy & Kevin Hansen
Tot hiertoe werd het wereldkampioenschap 2021 beheerst door de familie Hansen met drie zeges en drie tweede plaatsen. Logisch dat Timmy en Kevin dan ook op één en twee staan in de tussenstand van het kampioenschap met de Peugeots 208 van Hansen Motorsport.

Na de drie kwalificaties, die werden verdeeld tussen Kristoffersson (Aud), terug-van-weggeweest Ekström (Seat) en Grönholm (Hyundai), was het tot hiertoe met pech geplaagde Johan Kristoffersson die het meest punten raapte en op de pole stond van de eerste halve finale. Hij won deze voor Timmy Hansen en Szabo nadat Ekström uitviel met pech en onze landgenoot Enzo Ide de start niet overleefde en in het decor verdween na een aanrijding. De andere halve finale werd op gang getrokken door Niclas Grönholm voor Scheider en Rytkonen. Maar Kevin Hansen en Kevin Abbring wrongen zich voorbij de Fin. Abbring kon lang druk zetten op de jongste Hansen, maar werd pas vierde.

Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: Audi S1 WRX
Kristoffersson op de pole dus van de eerste finale vanhet weekend met naast hem Grönholm op de eerste startrij, gevolgd door Timmy Hansen, Scheider, Kevin Hansen en Krisztian Szabo. Tijdens de start raakten kristoffersson en Grönholm elkaar, waardoor de Zweedse wereldkampioen in het decor werd gekatapulteerd. Hij kon zijn weg nog verder zetten en werd in extremis nog vijfde nadat Scheider in tweede positie zijn Seat aan de kant moest zetten. Pechdag dus voor de rijders van ALL-INKL.COM Muennich Motorsport. Het is ons trouwens een raadsel waarom Ekström een van de Seats bemande, terwijl hij alle belang heeft dat zijn eigen team KYB EKS JC met Kristoffersson en Ide veel punten scoren in hun jacht op de broers Hansen.

Uiteindelijk pakte Grönholm en de Hyundai van GRX-SET World RX Team de eerste zege van het seizoen na zijn podiumplaats in Frankrijk. Timmy en Kevin Hansen werden, mede door de pech van Kristoffersson en Scheider derde en vierde, maar scoren wel minder punten dan Kristoffersson die de kwalificatie en de halve finale won. De grootste winnaar is uiteraard Grönholm die geen fouten maakte en een 29 op 30 scoorde.

Andreas Bakkerud: Skoda Fabia WRX
Andreas Bakkerud: Skoda Fabia WRX
In Euro RX1 zijn ze dit weekend aan hun derde race toe. Bizar is dat de winnaar van de eerste manche in Zweden, Thomas Bryntesson er in Frankrijk niet bij was. Toen won de Duister Münnich die op zijn beurt in Riga zijn kat stuurt. Zodoende heeft Andreas Bakkerud de leiding in handen in een Skoda die zeker niet de snelste wagen van het veld is. Bakkerud daarentegen is wel een van de beste piloten van het deelnemersveld. De Euro RX1 reed op zaterdag twee van de vier kwalificaties. Ook hier wordt er flink getrapt en werden de snelste chrono’s verdeeld onder Andreas Bakkerud en Fabien Pailler.

Foto's: Johnny Loix
Info:Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 18 september 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Latvia.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons