van der Horst

World RX of Benelux: Winst voor Kristoffersson en De Ridder / Europese titel voor Bakkerud

Start finale World RX
Start finale World RX
Het was een bewogen wedstrijd met veel stof tot schrijven, veel emoties, veel straffen en alle Belgen die hun respectievelijke finales haalden. De Brabançonne weergalmde voor Guillaume De Ridder na winst in de elektrische RX2e. Kristoffersson won de grote finale in World RX maar ook met een knappe vijfde plaats voor Enzo Ide. In RX3 was er een vijfde plaats in de finale voor een ontgoochelde Kobe Pauwels die meer verdiende, terwijl in diezelfde finale een zesde plaats was weggelegd voor Clément Picard, wat we als bijzonder knap mogen beschouwen. Vier Belgen aan de start en allen in hun finale, er was geen reden tot klagen bij het publiek.
  • LTF
Knyazev & Belevskiy is eerste bocht
Knyazev & Belevskiy is eerste bocht
De wedstrijd in Spa werd verschillende malen ontsierd door aanrijdingen in de eerste dubbele bocht na de start. Een gevolg van het hertekenen van deze bocht ,die vorig seizoen verder doorliep en toen onverhard was. De snelheid lag bijgevolg gevoelig hoger met veel contacten als gevolg.Kristoffersson maakt kampioenschap opnieuw spannend
Alle Belgen in hun respectievelijke finales
Alle Belgen in hun respectievelijke finales
In World RX deed Kristoffersson wat van hem werd verwacht. Winnen en veel punten scoren. De Zweedse wereldkampioen en ploegmaat van Enzo Ide in de Audi S1 van  KYB EKS JC verloor tijdens het begin van het seizoen veel punten door pech, maar rechtte in het Letse Riga de rug met een eerste zege. In Spa-Francorchamps trok hij die lijn door. Hij behaalde de tweede plaats in de kwalificaties na een geweldige Kevin Abbring in de Renault Mégane van Unkorrupted. De Zweed had een weekendscore van 29 op 30 en zodoende loopt hij opnieuw acht punten in op Timmy Hansen die nog steeds leider is in het kampioenschap.

Abbring had het niet onder de markt
Abbring had het niet onder de markt
We hebben zodoende terug wat meer spankracht in het kampioenschap dat in eerste instantie werd gedomineerd door Timmy en Kevin Hansen en hun Peugeots 208. Ook Niclas Grönholm was met de GRX-Hyundai i20 in Riga wakker geschoten, maar in Spa moest hij tevreden zijn met een vierde plaats in de halve finale en hij mocht zodoende met een magere puntenoogst huiswaarts keren. Deze halve finale werd gewonnen door Kristoffersson voor Szabo en Ide. Onze landgenoot in de finale dus en dat was zijn grootste doel dit weekend voor eigen volk.
Kristoffersson, Hansen & Szabo
Kristoffersson, Hansen & Szabo
De andere halve finale was voor Timmy Hansen voor broer Kevin en Anton Marklund. Maar de WK-leider kreeg een straf wegens het aanduwen van Abbring in de haarspeld boven op de Raidillon. De onfortuinlijke Nederlander ging rond en zag zodoende zijn superweekend eindigen na die aanrijding. Naar onze mening was ook Timmy niet rechtstreeks de aanleiding van het rond tikken van Abbring. De Zweed werd immers op zijn beurt ook aangetikt door zijn broer en kon zodoende de Nederlander niet meer ontwijken. Bij Unkorrupted konden ze er in ieder geval niet mee lachen en zagen zodoende een zekere finale in rook opgaan.

Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: Audi S1 WRX
Timmy Hansen verhuisde door de strafseconden van de eerste naar de laatste startrij van de finale. Hij werd uiteindelijk nog vierde met amper 4/10 sec. voor op een uitstekende Enzo Ide en Anton Marklund. Het podium werd bemand door Kristoffersson voor Kevin Hansen en Krisztián Szabo. In de tussenstand heeft Kristoffersson opnieuw acht punten van zijn achterstand afgeknabbeld tegenover Timmy Hansen en vertrekt richting Portugal met een achterstand van 12 punten. Met nog drie races te gaan is alles nog mogelijk. Kevin Hansen is zijn tweede plaats kwijt en staat drie punten van zijn landgenoot Kristoffersson. Met 28 punten achterstand op de leider mag de Fin Grönholm zijn titelambities definitief opbergen. Enzo Ide staat nog steeds op een achtste plaats in zijn maidenseizoen en komt op drie punten van ex DTM-ster Timo Scheider. Deze viel uit in de halve finale met een afgebroken ophanging waardoor Marklund richting de finale kon.

Euro RX3: Belevskiy zet definitieve stap richting titel. Pech voor Pauwels
Yury Belevskiy versus Knyazev
Yury Belevskiy versus Knyazev
Youry Belevskiy heeft in RX3 zijn derde zege behaald op vier wedstrijden en is daarmee zo goed als zeker van de titel, die zijn ontknoping kent komend weekend in Portugal. Alleen een half mirakel zou Kobe Pauwels of Marat Knyazev nog aan de titel kunnen helpen.Pauwels wordt op verkeerde spoor gezet
Pauwels wordt op verkeerde spoor gezet
Het is Kobe Pauwels niet gelukt om na zijn zege in Frankrijk opnieuw het podium te beklimmen. Het is misschien een schrale troost voor de 16-jarige youngster uit Leopoldsburg, maar het is helemaal niet zijn fout. Tijdens de kwalificaties werd hij al van de baan getorpedeerd wat hem een pak punten deed verliezen in de kwalificaties. Tijdens de halve finale reed hij een knappe en verstandige race en kwam uit op de tweede plaats na leider Belevskiy. In de andere halve finale was het Knyazev die het haalde voor Jan Cerny en de verrassing van het weekend, onze landgenoot Clément Picard in een Renault Twingo ex Bakkerud uit 2012. Tijdens de finale stond Pauwels netjes achter teamgenoot Belevskiy die de eerste startrij deelde met Knyazev. Bij groen ging Jan Cerny veel te vroeg van zijn lijn en ging met zijn Skoda tegen de Audi van Pauwels leunen. Kobe ging voor de Tsjech de eerste bocht in, maar deze duwde de Audi in de muur die een
Pauwels krijgt zetje mee van Cerny in finale
Pauwels krijgt zetje mee van Cerny in finale
vlucht nam en pas als vijfde de raidillon opstoof. Pauwels zat in een onmogelijke positie achter drie teammaten met identiek materiaal en de Skoda van Cerny. Uiteindelijk won Belevskiy voor Knyazev, Cerny en Litwinowicz. Cerny werd achteraf bestraft en naar de zesde plaats terug gezet. Maar daar heeft Pauwels weinig boodschap aan. Hij reed een schitterende race, stond na dag 1 aan de leiding en werd daar niet voor beloond. Ondertussen heeft Belevskiy een voorsprong van 23 punten op Pauwels terwijl Knyazev ook vier punten dichterbij kon sluipen in de strijd om de vice Europese titel. De Rus staat nu derde op vijf punten van onze landgenoot.

Clément Picard - Renault Twingo
Clément Picard - Renault Twingo
Maar wat te zeggen van Clément Picard die met een negen jaar oude ex Bakkerud Twingo de finale haalde voor eigen publiek. De Waal rijdt momenteel in het Frans kampioenschap en is nog maar amper een jaar actief in rallycross.RX2e: Schitterende zege van Guillaume De Ridder
Guillaume De Ridder - RX2i
Guillaume De Ridder - RX2i
Met een bijna perfecte score van 29 op 30 heeft Guillaume De Ridder voor eigen volk de Brabançonne laten galmen over Spa-Francorchamps. De sympathieke Waal pakte zijn tweede zege van het seizoen en pakte na een intens weekend twee punten extra bonus op zijn naaste achtervolger, de verschrikkelijke Noorman Jesse Kallio. Met nog één manche te gaan in Duitsland heeft onze landgenoot een voorsprong van negen punten op Kallio terwijl de rest is uitgeteld voor de eindzege.

Euro RX1: Titel voor Andreas Bakkerud
Bakkerud voor Pailler
Bakkerud voor Pailler
In Spa werd de vierde en tevens laatste manche verreden van het Europees RX1 kampioenschap. De Noorse TGV, Andreas Bakkerud was met zijn Skoda Fabia van KRTZ Motorsport ACCR Czech Team nog ongelukkig door zijn uitval in de finale in Riga en moest richting Spa met twee punten achterstand op de Fransman Fabien Pailler terwijl diens landgenoot Andrea Dubourg met een achterstand van acht punten ook nog in aanmerking kwam voor de eerste titel van het seizoen. Dubourg kwam na contacten tweemaal niet aan de finish. Een zware crash tijdens de vierde kwalificatie zette de Fransman definitief buiten spel. Bakkerud realiseerde drie snelste chrono’s en bleef tijdens de
Europese titel RX1 voor Andreas Bakkerud
Europese titel RX1 voor Andreas Bakkerud
kwalificaties de meerdere van Jonathan Pailler, die sneller onderweg was dan zijn broer die het met de vierde plaats moest stellen. Door de puntenverdeling na de kwalificaties had Bakkerud de twee punten op de Fransman reeds gedicht en mochten beiden naar de halve finales met een verschil van één puntje in het voordeel van Bakkerud. Beiden wonnen hun halve finales en dus zou de winnaar van de finale de Europese kroon pakken en dat was Bakkerud die de Fransman naar de tweede plaats en dus ook de vice titel verwees. Janis Baumanis mocht mee op het podium en was de snellere van Jonathan Pailler. Beiden duwden Dubourg van de derde naar de vijfde plaats in de eindstand.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op dinsdag 12 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belgium.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons