van der Horst

Portugal: Petter Solberg eerste leider, maar rijdt de kantjes eraf

Podium Montalegre 2016
Podium Montalegre 2016
Na een doorweekte zaterdag was het droog op zondag voor de twee nog te verrijden kwalificatieheats, halve finales en finale. Zowel in de regen als op droog was de Audi S1 van de Zweedse DTM-rijder Mattias Ekström de snelste wagen op de piste met een snelste chrono op zaterdag en nog eentje op zondag. Hij moest wel tweemaal zijn meerdere erkennen in de VW Polo van zijn landgenoot Johan Kristoffersson en de Citroën DS3 van tweevoudig wereldkampioen Petter Solberg. Het was tijdens de finale uiteindelijk dan toch weer de Noor die de eerste leider werd na een zege voor de Audi A1 van Larsson en de Audi S1 van Heikkinen. Davy Jeanney werd gediskwalificeerd nadat hij Andreas Bakkerud opzij zette in de halve finale, terwijl ook Solberg niet van zonden gevrijwaard bleef.
Solberg voor Larsson en Heikkinen
Solberg voor Larsson en Heikkinen
De Noorse wereldkampioen kende een moeilijke zaterdag, maar op zondag en in droge weersomstandigheden was hij amper bij te benen. Hij won van een schitterende Robin Larsson in diens Zweedse Audi A1 en Toby Heikkinen in de EKS Audi S1, maar niet zonder slag of stoot. De jokerlap lag aan het einde van de eerste lange rechte lijn en velen gingen dan ook onmiddellijk jokeren. Die joker zorgde toch voor wat discussie na de race. Eerst was er Doran die zijn joker verlengde met enkele 100-den meter en bij het uikomen maar liefst drie wagens passeerde toen hij naast de piste bleef rijden. Ook Solberg gaf geen voorrang in de finale en knikkerde hierdoor Kristoffersson uit de race.

Johan Kristoffersson - VW Polo RX Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo RX Supercar
Tijdens de eerste halve finales stond Audi-rijder Ekström op de pole, geflankeerd door VW-rijder Kristoffersson met daarachter Larsson, Loeb, Hansen en Doran. De Brit Doran reed een mooie wedstrijd met de JRM MINI en lijkt herboren. Na de start hadden Timmy Hansen en Robin Larsson contact, waardoor de Zweedse Citroën rijder even later uitviel. Kristoffersson won voor Loeb en Larsson, terwijl Ektröm die een gans weekend een van de snelste rijders was naar de vierde plaats werd verwezen toen hij uit de joker kwam.


Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
De tweede halve finale was een kolfje naar de hand van Solberg die nooit in de problemen kwam en ruim won voor de Audi S1 van Heikkinen. Achter dit duo was het knokken geblazen voor de laatste plaats in de finale. Daarin ging de Fransman Davy Jeanney iets te driest te werk en zette Bakkerud opzij die op zijn beurt hierdoor met Eriksson in aanraking kwam. Bakkerud mocht als derde mee richting finale. Jeanney werd nadien verwezen naar de laatste plaats.

Met Solberg op de pole, geflankeerd door Kristoffersson en gevolgd door Heikkinen, Lob, Bakkerud en Larsson, kregen we dus een mooie finale; al had ook zeker een puike Ekström ook een finaleplaats verdiend. Ploegmaat Heikkinen moest dan maar de meubelen redden voor EKS dat met de Audi S1 bijzonder goed voor de dag kwam agfelopen weekend; wat uiteraard ook geldt voor de Audi A1 van Larsson en het VW Team Sweden. Van de vier Peugeot's van Peugeot Team Hansen was het alleen Sébastien Loeb die de finale behaalde.

Start finale SuperCars Montalegre
Start finale SuperCars Montalegre
In deze finale kwam Heikkinen slecht uit de startblokken. Solberg en een sterke Larsson draaiden als eerste de rechtse bocht in, terwijl Loeb en Kristoffersson voor de joker kozen. De Fransman ging iets te wijd, waardoor de Zweed binnendoor kon. Larsson reed voor wat hij waard was in diens privé ingezette Audi A1 en werd tweede. Solberg ging echter niet vrijuit, want toen hij uit de joker kwam, gaf hij geen voorrang en ramde Kristoffersson uit de wedstrijd. Er werden geen vlaggen boven gehaald en Solberg mocht zijn tocht verder zetten. Larsson had ondertussen de koppostie over genomen, maar moest die terug afgeven na zijn jokerronde.

Winst dus voor Petter Solberg voor Robin Larson en Toby Heikkinen. Hierdoor finishte de privé ingezette Audi A1 van Larsson voor de beide S1 Audi's van Heikkinen en Ekström.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op maandag 18 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Portugal.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons