van der Horst

RX Zweden: Belgen klaar voor Höljes

Zweeds trio met Kristoffersson en de broers Hansen
Zweeds trio met Kristoffersson en de broers Hansen
In Barcelona tekenden nog zestien wagens paraat voor de eerste wedstrijd van het World RX. Nu zijn ze in het Zweedse Höljes nog met amper tien. Aangezien reglementair de twaalf snelste piloten na de kwalificaties doorgaan naar de halve finales is nog voor de aanvang van de halve finales zeker dat iedereen – indien ze de kwalificaties overleven - doorgaat naar de halve finales. De uiteindelijke finale zal dan ook de enige reeks zijn met zes wagens op de startgrid. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de piloten er een gezondheidswandeling van zullen maken tijdens de vier kwalificatieheats. Er zijn immers meer punten te verdienen (16) tijdens de kwalificaties dan tijdens de halve finales (6) en de finale (8). En de zekerheid van deelname aan de halve finales kan uiteraard leiden tot het feit dan men zich al eens een uitschuiver kan permitteren tijdens de kwalificaties, wat op zijn beurt dan weer zorgen voor het nodige spektakel en spannende duels.

RX1: Kristoffersson op zoek naar revanche voor eigen volk

De broers Hansen & Kristoffersson
De broers Hansen & Kristoffersson
Na de 1-2 van de broers Kevin en Timmy Hansen in Barcelona zullen de Peugeot-rijders in hun thuisland ook opnieuw willen schitteren. Maar daar zal uittredend wereldkampioen en landgenoot Johan Kristoffersson wel een stokje voor willen steken met de Audi S1 van EKS JC. De meervoudige wereldkampioen en titelverdediger was in Barcelona viermaal de snelste tijdens de kwalificatieheats, maar zijn eerste chrono werd afgenomen omdat de datalogger niet was ingeplugd. Hierdoor moest de Zweed een gans weekend achtervolgen en hij werd uiteindelijk derde.
Opnieuw drie Hyundai’s aan de aftrap met de reguliere rijders Niclas Grönholm en Krisztian Szabo die nu het gezelschap krijgen van thuisrijder Peter Hedström.

Start finaleWorld RX1
Start finaleWorld RX1
Kristoffersson wordt opnieuw vervoegd door onze landgenoot Enzo Ide die alsmaar sneller wordt en het spektakel niet schuwt. Een finaleplaats zit erin voor de ex Blancpain Sprint-kampioen die vorig weekend in het Zweedse Arvika de laatste manche betwistte van het hoogstaand RallyX Nordic-seizoen. Hij werd vierde in het eindklassement van het weekend en vijfde in de eindstand van dit Scandinavisch kampioenschap.

Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: Audi S1 WRX
Enzo Ide: “Het weekend begon met technische problemen in de eerste training en geen perfecte Q1. Maar in Q2 zette ik de beste tijd neer, en ook de snelste rondetijden in Q2, Q3 en Q4. Het was een goed gevoel dat de snelheid er was. Helaas maakte ik een paar fouten en miste ik dit weekend nipt het podium. Ik weet dat mijn ritme echt op niveau is, maar ik moet nog meer regelmatig worden en kleine foutjes vermijden”.

De Nederlander Kevin Abbring is ook opnieuw van de partij met de Renault Mégane RS van Unkorrupted, evenals de Hongaar Attila Mozer en de Fin Juha Rytkönen, beiden in een Ford Fiesta. Met René Münnich, Mandy August, Tamas Karai en Patrick Guillerme zagen we in Barcelona vier piloten die kwamen warmdraaien voor de eerste wedstrijd van het Euro RX1 in Zweden. Bennett, Öberg en Scheider die ook actief waren tijdens de seizoenopener vinden we nergens terug op de inschrijvingslijst.

Euro RX1 van start in Zweden

Eklund Motorsport - VW Beetle
Eklund Motorsport - VW Beetle
Het Europees Kampioenschap RX1 volgt de World RX op vier locaties voor vijf wedstrijden. Te starten dit weekend in Zweden, Frankrijk, Letland (2 wedstrijden) en de finale in Spa-Francorchamps.
Met 24 wagens en 15 vaste inschrijvingen zien we een grotere interesse in het Europees kampioenschap dan in het wereldkampioenschap. Hun seizoen is dan ook beperkt tot vijf wedstrijden tegenover negen in het WK.
Hier zien we enkele gevestigde waarden met enkele opmerkelijke namen zoals voormalig WK-rijder en thuisrijder Anton Marklund in een VW Polo van Hedströms Motorsport en de onverslijtbare 75-jarige Per Eklund die zijn VW Beetle nog eens zal showen voor eigen publiek. Ook de Franse broederparen Dubourg en Pailler zijn opnieuw van de partij.

RX3: Kan Kobe Pauwels de positieve lijn doortrekken?

Kobe Pauwels - Audi A1 RX3
Kobe Pauwels - Audi A1 RX3
Ondanks het feit dat de amper 16-jarige Kobe Pauwels de revelatie mag worden genoemd van de eerste manche in Barcelona, stond onze landgenoot niet op het podium en aast hij uiteraard op revanche. In Barcelona reed hij zich naar de pole van de halve finale die hij won, waardoor hij vanop de eerste startrij mocht vertrekken in de grote finale. Maar hij kreeg in het startgewoel een tik en kon de verloren tijd nooit meer goed maken. Hij besloot de finale als vierde en verliet de Spanje met een dubbel gevoel. Enerzijds een verloren podiumplaats en mogelijke zege, maar anderzijds een bijzonder knappe tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap.

Yury Belevskiy - Audi A1 RX3
Yury Belevskiy - Audi A1 RX3
Yury Belevskiy leidt de dans voor Kobe Pauwels en Timur Shigabutdinov. De volledige top zes zijn Audi’s A1 van het Duitse Volland Racing dat reeds jaren zijn stempel drukt op de nieuwbakken RX3, het vroegere Super1600. Onze ogen zijn opnieuw gericht op Kobe Pauwels die, op de finale na, niet uit de top 2 was weg te slaan in Barcelona. En de omloop van Höljes kent de man uit Leopoldsburg na een tweedaagse trainingssessie enkele maanden geleden.

RX2E: Kan De Ridder zijn koppositie behouden?

Guillaume De Ridder - RX2E
Guillaume De Ridder - RX2E
De RX2e in 2021 of het startjaar van het elektrisch tijdperk in rallycross wordt momenteel beheerst door onze landgenoot Guillaume De Ridder. In Barcelona won hij alle kwalificatieheats, de halve finale en tenslotte ook de finale. Hierdoor scoorde hij de maximale puntenpot en is de te kloppen man in Zweden. Het werd wel geen ‘walk in the park’ in Barcelona. De Ridder moest al zijn talent aanwenden om deze clean sheet te verwezenlijken.  

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op woensdag 18 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sweden.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons