van der Horst

Waterkans op RX2-titel voor Guillaume De Ridder in Zuid-Afrika

Guillaume De Ridder in de schaduw van de Tafelberg
Guillaume De Ridder in de schaduw van de Tafelberg
Naast de slotmanche van de World RX werkt ook de RX2 dit weekend zijn laatste manche af in Zuid-Afrika. Onze landgenoot Guillaume De Ridder komt nog in aanmerking voor de titel, maar dan moet hij voorbij teamgenoot Oliver Eriksson bij Olbergs MSE, die een voorsprong telt van veertien punten. De Ridder heeft het zelf niet meer in handen om nog een vuist te maken tegen de zoon van teameigenaar Andreas Eriksson.
Zege voor Guillaume De Ridder in RX2
Zege voor Guillaume De Ridder in RX2
Het RX2 kampioenschap telt zeven manches en is gestart in het Belgische Mettet. Daar had De Ridder een aanrijding in de halve finale en was met een achtste plaats reeds van in het begin van het seizoen op achtervolgen aangewezen. De tweede race in het Engelse Silverstone bracht amper verbetering, want daar ging de computer stuk en De Ridder verliet Engeland met een zevende plaats in de tussenstand terwijl ploegmaat Eriksson aan de leiding prijkte. In Noorwegen en Zweden won onze landgenoot en schoof na vier wedstrijden door naar de tweede plaats op zes punten van ploegmaat Olivier Eriksson. In Canada werd De Ridder dan tweede na Eriksson die terug uitliep tot elf punten. In Frankrijk won Eriksson opnieuw en werd De Ridder derde na een communicatiefout van de spotter. Ondertussen is de achterstand op de Zweed opgelopen tot 14 punten en heeft onze landgenoot zijn lot niet meer in eigen handen.
De Ridder is wel nu reeds zeker van zijn vice titel en dat is beter dan de reeds spectaculaire derde plaats tijdens zijn maidenseizoen in 2017, toen de quasi ongenaakbare Cyril Raymond kampioen werd.

Start RX2 met De Ridder, Eriksson & Krogstad
Start RX2 met De Ridder, Eriksson & Krogstad
Er zijn nog 30 punten te verdienen en met een verschil van 14 punten moet De Ridder rekenen op pech of een fout van Eriksson om alsnog de titel te pakken. Indien de Zweed de kwalificatie wint is de titel reeds een feit voor de finales van start gaan. Het is aan de Ridder om te maken dat hij als beste uit de kwalificaties komt en nadien heeft hij het zelf niet meer in handen.


Guillaume De Ridder - RX2
Guillaume De Ridder - RX2
Van coach Koen Pauwels kregen we tijdens het seizoen te horen dat men tevreden is indien de Zelos-rijder vooruitgang boekt en dus beter presteert dan zijn derde plaats in 2017 waarin hij geen zeges kende. Nu is De Ridder reeds zeker van een vice titel en heeft hij reeds twee zeges achter de rug. Alle reden om tevreden te zijn dus, maar ergens moet het wel frustrerend zijn als je halfweg het seizoen op zes punten komt van je naaste belager en ploegmaat, terwijl deze de zoon is van de teameigenaar die nota bene ook nog eens de spotter is van De Ridder. En naar eigen zeggen is hij door een misverstand van de spotter veel tijd verloren tijdens de finale in Frankrijk. 

Foto's: Johnny Loix  
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op vrijdag 23 november 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of South Africa.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons