van der Horst

WRC: Acropolis laat godenkind los

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Uit de ruïnes van de Acropolis is dit weekend een godenkind nedergedaald. Er huisde al een winnaar in Kalle Rovanperä, maar het lijkt erop dat het nieuwe epos in het WRC vroeger zal beginnen dan verwacht. In vijftien werken slaagde de Finse Hercules erin de rallygoden gunstig te stemmen. Het orakel voorziet de geboorte van een nieuwe kampioen.
Kalle Rovanperä schreef zich twee maanden geleden al de geschiedenis in door als jongste rijder ooit een manche van het wereldkampioenschap te winnen. Het was niet zomaar een record, het was een verpulvering met ruim twee volle jaren. Een eeuwigheid in de rallysport. Toen al was er een winnaar opgestaan en toen al kwam de mensheid superlatieven te kort, ook al was er de nuance dat Kalle een parcours tegenkwam waar hij al zowat veertien jaar op rondkoerst.

Dat was niet het geval in de Ypres Rally waar hij een onverhoopte, onverwachte en dus verrassende podiumstek pakte. Mogelijk nog straffer dan die Estse winst. Het was toen al duidelijk dat Rovanperä niet enkel kan winnen op snel onverhard, maar ook glad asfalt.

Kalle Rovanpera
Kalle Rovanpera
En na de Acropolis is het helemaal duidelijk. De zoon van Harri Rovanperä is klaar om de strijden op alle ondergronden en fronten, in alle omstandigheden, kortom altijd en overal. En zo wordt je een dezer jaren kampioen, als het al volgend jaar niet wordt. Geholpen door het iconische decor en de mythische allures die zweven boven de 'Rally of Gods' werden alle superlatieven nog eens bovengehaald. Volledig terecht, want waar hij in Estland nog wat ietsiepietsie geluk had dat Ott Tänak zijn zenuwen niet onder bedwang kon houden, maakte Rovanperä zijn winst afgelopen weekend helemaal zelf, met een zaterdagochtend prestatie die we niet al te vaak hebben gezien in de moderne rallysport. 

Kroatië was een 'accident de parcours' maar wat als hij geen problemen had gekend in Portugal en Sardinië? Hadden we dan nu nog een tweestrijd met Sébastien Ogier gehad?

Praat na de vaak, want de Fransman is op weg naar zijn achtste titel. Met nog drie manches te gaan en nog 90 punten te verdelen heeft de Fransman zowat de helft daarvan voorsprong op Elfyn Evans, en al wie nog kan/wil volgen. De Fransman moet enkel een bonus van 60 punten overhouden na Finland, ofte 30 na Spanje. Niet wanneer, maar waar Ogier de krans kan aandoen, is de vraag. 

En dan op pensioen? En ruimte laten voor een Fins epos? Altijd gevaarlijk om zoiets te zeggen, zeker wanneer volgend jaar een nieuw hybride era aanbreekt, maar de bouwstenen zijn uit het puin van de Griekse ruïnes alvast gelegd.

Foto: Toyota Gazoo Racing en Facebook - Kalle RovanperäSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 14 september 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons