van der Horst

WRC: Afspraak met de Griekse Goden

Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Dit weekend heeft het WRC-circus afspraak met de Goden op de Acropolis. Na acht jaar keert het wereldkampioenschap terug naar Griekenland en wordt gezocht naar een opvolger van Jari-Matti Latvala. En alsof het ruwe terrein nog niet genoeg is, heeft de regen het terrein herschapen in een modderbrij.
De 'Rally of Gods' maakt na net geen decennium een terugkeer en de lange afwezigheid heeft de mythe alleen maar groter gemaakt. De Acropolis Rally zal ook een cruciale rol spelen dit seizoen: ofwel komt er nieuw leven in het kampioenschap, ofwel valt het in een definitieve plooi.

Ondanks een bijna perfecte wedstrijd van Thierry Neuville (Hyundai) in de Ypres Rally en een mindere prestatie van Sébastien Ogier (Toyota), lijkt de Fransman nog altijd met gemak naar een nieuwe titel te rijden. Het enige dat kan helpen is een herhaling van de Ypres Rally. Neuville moet nog altijd 38 punten goedmaken, net zoals Elfyn Evans (Toyota) die de virtuele vice-titel nu moet delen met de Belg.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Vorig jaar ging Hyundai misschien wel als favoriet vertrekken, maar het eerste deel van het seizoen heeft doen blijken dat Hyundai niet langer de sterkste wagen bezit. Echter, na de doortocht in de Westhoek is de spiraal misschien terug gekeerd en mogen Neuville, Ott Tänak en Dani Sordo hopen op meer. Die laatsten genieten alleszins een fijne startpositie, mocht het droog worden. Leuk voor de weetjes: bij de laatste uitgave eindigden Neuville en Sordo op het podium.

Ogier hoeft niet meer aan te vallen en mag de komende wedstrijden de kat uit de boom kijken. Een zegen, zeker als je naar ruw terrein moet. Evans zal nu moeten tonen of hij nog titelambities heeft, terwijl Kalle Rovanperä (Toyota) wellicht zijn sterke prestatie van in Ieper wil herhalen. De Fin heeft alvast het voordeel dat weinigen nog over veel ervaring beschikken in de Pelopponesos. Toyota mag ook nog rekenen op Takamoto Katsuta (Toyota) die ondanks twee opgaves dit seizoen uitblonk in regelmaat.

Bij Ford lijkt de blik al op 2022 gericht, maar Gus Greensmith en Adrien Fourmaux kunnen ondanks een moeilijke Ypres Rally zorgeloos de rally aanvatten, op zoek naar een goed resultaat.

In WRC2 pikken de titelstrijders de draad terug op met onder meer Andreas Mikkelsen, Mads Ostberg, Marco Bulacia en Nikolay Gryazin aan de start. In WRC3 moet Kajetan Kajetanowicz een slagje zien te slaan wil hij Yohan Rossel nog van de titel houden. En de Belgen kijken vast ook uit naar Filip Pyck, als tweede Belgische team in de strijd.

Vijftien proeven, dat klinkt weinig, maar met bijna 300km tegen de klok belooft het opnieuw zwaar te worden, met vooral de zaterdagetappe als scherprechter. Beginnen doen de teams vrijdag met een showproef rond het Syntagmaplein, eerder al toneel voor revoluties. Zover zal het wel niet komen dit weekend, maar de Acropolis kan de rest van het kampioenschap wel in een plooi brengen.

Foto: Toyota Gazoo Racing - Davy Degryse - RIPDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 7 september 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Acropolis Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons