van der Horst

Argentinië: Evans leidt na bewogen ochtend

Elfyn Evans - Ford Fiesta WRC
Elfyn Evans - Ford Fiesta WRC
Elfyn Evans is de verrassende leider na de ochtendlus op vrijdag in de Rally van Argentinië, de vijfde manche van het WK. De rally is amper vijf proeven ver, maar kende reeds een bewogen verloop. Thierry Neuville houdt zich voorlopig staande op een zesde stek.
  • STX Motorhomes
De openingsproeven eisten meteen hun tol. Hayden Paddon was de eerste om in de fout te gaan. De Kiwi maakte een buiteling met zijn Hyundai i20 WRC, maar kon verder. Hij verloor wel bijna drie minuten. Hyundai kende in het algemeen geen te beste ochtend. De Spanjaard Dani Sordo verloor ruim tien minuten toen hij de ophanging moest herstellen op de tweede proef van de dag. En ook Thierry Neuville bleef niet gespaard van pech. De Belg brak een schokdemper, maar wist de schade al bij al te beperken.

Ook Citroën kende een moeilijke ochtend. Kris Meeke ging van de baan en verloor veel tijd en Craig Breen stak vast in vijfde versnelling, wat geen sinecure is op het bochtige, vaak technische parcours. Na de vierde proef zuchtten de C3's hun laatste adem uit.

En ook bij Toyota waren er zorgen. Juho Hänninen klaagde over een tekort aan kracht en ziet het peloton voor zich wegrijden.

Bij Ford kenden ze dan weer weinig problemen. Sebastien Ogier beleefde als "veger" een moeilijke ochtendlus, maar kende voorts geen problemen, net zoals Ott Tänak die wel de juiste afstelling nog niet beet heeft. Eén man zal het worst wezen, met name Elfyn Evans. Zijn Ford en de D-Mackbanden doen het uitstekend op de pampa's. De Brit zette zich schijnbaar moeiteloos op kop van de slopende rally.

In de algemeen klassement heeft Evans exact een halve minuut voorsprong op een uiterst regelmatige Jari-Matti Latvala die de meubelen van Toyota weerom redt. Mads Ostberg is een verrassende derde, op kousevoeten. Hij volgt op 35'6 van Evans. Ott Tänak volgt op 39'8 seconden, Ogier op 41'7 seconden. Neuville is zesde op 50'2 tellen. Lorenzo Bertelli zet een vijfde Ford Fiesta WRC in de top zeven.

Foto: M-sport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 28 april 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Argentinië.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons