van der Horst

Argentinië: Hattrick voor Hyundai, een eerste voor Ogier of ...

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Het WRC is komend weekend met de Rally van Argentinië al toe aan de vijfde manche van het seizoen 2018 en het kan een belangrijke afspraak worden voor de karavaan terugkomt naar Europa. Hyundai gaat voor een drie op drie na Hayden Paddon in 2016 en Thierry Neuville 2017, terwijl Sébastien Ogier een nieuwe kans krijgt om een belangrijk hiaat in zijn carrière op te vullen. Heel wat andere teams en rijders moeten in de pampa's zich terug in de titelstrijd zien te werken.
Vorig jaar tekende de WRC-manche voor één van de spannendste rally's ooit. Thierry Neuville trok aan het langste eind met 0.7 seconden voorsprong op Elfyn Evans. Neuville kan dus met vertrouwen richting Cordoba vliegen, ook al heeft hij, noch Hyundai, er geen al te beste Corsica opzitten. De Oostkantonner doet er goed aan Ogier niet verder te laten uitlopen in de WK-tussenstand. Hyundai pakt in Argentinië wel uit met een upgrade van de motor. Ook Andreas Mikkelsen en Dani Sordo kunnen daar hun voordeel uit halen. Opvallend: Hyundai laat de winnaar van 2016 Hayden Paddon thuis ten voordele van de Spanjaard.

Bij Ford kunnen ze ook opnieuw rekenen op hun sterkste line-up met Sébastien Ogier, Elfyn Evans en Teemu Suninen. Ogier won nog nooit in het land van de gaucho's en zal ook nu weer moeten knokken voor  een dichte ereplaats want op de openingsdag moet hij opnieuw gaan vegen als WK-leider. Elfyn Evans kan dan weer rekenen op een uitstekende startpositie "dankzij" een mindere periode. Evans was vorig jaar twee dagen lang heer en meester maar kon toen rekenen op de banden van DMack. Benieuwd of hij zijn stunt van vorig jaar kan herhalen met de Michelins. Ook Suninen kan profiteren van een goede startpositie.

Na een minder goede rally van Mexico zit Toyota terug in de "flow". Ott Tänak werd tweede en is nu derde in de WK-tussenstand. De Est is en blijft één van de outsiders voor de titel, maar moet dringend eens voor Ogier zien te eindigen. Dat lukte dit jaar nog maar één keer, in Zweden, maar met een negende plaats haalde hij daar weinig voordeel uit. Esapekka Lappi reed een sterke Corsica en kan verder oprukken in de WK-tussenstand terwijl Jari-Matti Latvala een crash moet zien uit te wissen. 

Bij Citroën rekenen ze op Kris Meeke die in Corsica herviel in oude gewoontes en Craig Breen die de voorbije rally's plaats moest maken voor Sébastien Loeb, wat ook geen onverdeeld succes bleek. Voor Mads Ostberg het stuur neemt in Sardinië en Portugal neemt Khaled Al-Qassimi nog eens het roer in handen van de derde C3 WRC.

360 kilometer te gaan, verdeeld over 18 proeven en drie dagen. Het zwaartepunt ligt op vrijdag al beloven twee passages over twee proeven van meer dan 40km op zaterdag ook scherprechters te worden. Zondagmiddag staat afsluitende proef op het programma, de Power Stage op het mythische, doch (te) korte, El Condor.

foto: Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 24 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Argentinië.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons