van der Horst

WRC: Breen naar Ford, Solberg naar A-team Hyundai

Ford Puma
Ford Puma
Craig Breen trekt voor twee jaar naar Ford, terwijl Oliver Solberg een vast zitje krijgt bij Hyundai. Met dat nieuws is de stoelendans voor het WRC-seizoen 2022 van start gegaan.
  • Hamofa Performance
Veel tijd heeft Craig Breen niet gehad na zijn schittend podium in Finland. Met een ludiek filmpje kondigde M-Sport aan dat de Ier een verbintenis aangaat voor twee jaar. "Wat is het plan voor volgend jaar?", vraagt teambaas Richard Millener wanneer hij Breen ontmoet. "Flat to the square right", antwoordt de Ier laconiek.

De geruchten gingen al even de ronde en Breen werd ook meermaals gespot in het kamp van M-Sport. Breen, die de Hyundai de voorbije jaren moest delen met Dani Sordo, gaf al enkele te keren te kennen dat hij graag opnieuw een vast zitje zou hebben. Dat zit er nu wel aan te komen. Een formele bevestiging is er nog niet, maar Breen lijkt de ploeggenoot te worden van Adrien Fourmaux die al heel wat testkilometers maalde in de nieuwe Puma.

Breen was enkele jaren vast in dienst bij Citroën en maakte in 2019 de overstap naar Hyundai waar hij nooit een volledig programma kreeg, ondanks enkele sterke resultaten. De Ier eindigde de jongste drie rally's drie keer op het podium en dat viel duidelijk in het oog in Cockermouth.

Oliver Solberg - Hyundai i20 Rally2
Oliver Solberg - Hyundai i20 Rally2
Het zitje van Breen is inmiddels al ingenomen. Oliver Solberg zal volgend jaar het A-team van Hyundai vervoegen en het stuur delen met Dani Sordo. Solberg imponeerde dit jaar met de Hyundai i20 WRC in de Arctic Rally en mag in Catalonië reeds zijn derde wedstrijd in een WRC rijden. "Het best mogelijk compromis tussen ervaring en jeugd", aldus teambaas Andrea Adamo. De line-up ligt daarmee vast bij Hyundai, met Thierry Neuville en Ott Tänak die de twee speerpunten blijven. 

Een pak zitjes liggen dus al vast. Het is nog afwachten hoe de definitieve line-up van M-Sport er zal uitzien, maar met Gus Greensmith en Adrien Fourmaux, en nog een pak jongelingen in de wachtkamer van Rally2, zit het daar al redelijk vol. Bij Toyota hangt veel af wat de plannen zijn van Sébastien Ogier. De regerende wereldkampioen gaf al enkele keren te kennen dat hij op pensioen zou gaan om dan te vertellen dat hij nog wel zin heeft in een beperkt programma. Daarna gaf hij dat de eerste testen met de hybride WRC veel zouden verduidelijken. Esapekka Lappi is vaak terugkerende naam voor één van de laatste zitjes in het WRC.

Volgend jaar breekt sowieso voor iedereen een nieuw era aan. De huidige WRC's worden dan vervangen door een nieuwe generatie hybride wagens. Alle aanwezige constructeurs zijn al volle voorbereiding. Voorlopig kwamen er nog geen nieuwe engagementen van andere merken.

Foto's: M-Sport & Sandro Delaere



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 6 oktober 2021.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons