van der Horst

WRC: Breen op zoek naar zijn eerste zege in Finland

Craig Breen - Hyundai i20 WRC
Craig Breen - Hyundai i20 WRC
Na de openingsdag in de Rally van Finland staat niet Ott Tänak noch Kalle Rovnaperä aan de leiding. In de tiende manche van het WRC gaat Craig Breen na de vrijdagetappe als leider slapen. Thierry Neuville is zesde en lijkt nu al uitgeteld voor winst.
Ott Tänak (Hyundai) begon als leider aan de middaglus en leek zijn voorsprong te gaan uitbreiden met een nieuwe scratch op de vierde proef. De Est klokte nog een goede tijd op vijfde proef maar liet wat begaan in het donker, terwijl de Ier Craig Breen (Hyundai) regelmatig bleef en zo de kop kon pakken. Hij heeft een voorgift van 2.8 seconden op zijn teamgenoot.

Hyundai liet in het donker na om de tegenstand op achterstand te houden. In de nachtproef profiteerde vooral Elfyn Evans (Toyota) om de kloof beperkt te houden. Met een snelste tijd houdt hij zijn achterstand op de kop op 6.1 seconden. De verrassing van de dag kwam zeker van Esapekka Lappi (Toyota) die vlot in het zog bleef van Evans. Het hoeft weinig betoog dat Lappi een zitje in de hoogste klasse verdient, maar na een lange inactiviteit toont de Fin op thuisgrond waartoe hij in staat is. Kalle Rovanperä (Toyota) klampte heel goed aan en heeft nog altijd uitzicht op de zege met een achterstand van amper 7.9 seconden. Met de top vijf binnen de acht seconden is het duidelijk dat de rally morgen herbegint.

Voor Thierry Neuville (Hyundai) lijkt winst ver weg. Hij volgt op ruim een halve minuut nadat hij in het donker de gas ging lossen door slecht afgestelde lichten. Sébastien Ogier (Toyota) zit in zijn buurt en lijkt vooral te tellen en te bekijken waar en wanneer hij zijn achtste titel kan pakken. De kans dat dat in Finland zal zijn, lijkt voorlopig klein.

Takamoto Katsuta (Toyota) is zevende voor de Fords van Gus Greensmith en Adrien Fourmaux. Teemu Suninen volgt als leider als elfde in WRC2, voor Mads Ostberg en Nikolay Gryazin. Emil Lindholm mengt er zich nog tussen als leider in WRC3.

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 1 oktober 2021.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons