van der Horst

Catalunya: Tänak maakt zich op voor titelfeest

Ott Tänak
Ott Tänak
Met nog twee wedstrijden te gaan in het WRC kan Ott Tänak komend weekend al kampioen worden. Er zijn tal van scenario's mogelijk, maar eigenlijk is het poepsimpel: de Est moet twee punten meer pakken dan Sébastien Ogier.
  • LTF
Bij Toyota mogen ze de cava stilaan fris zetten. Dat Ott Tänak dit jaar een eerste titel haalt, lijkt zonneklaar. Of er in de straten van Salou al zal mogen gevierd worden, is nog niet helemaal zeker, maar als het niet lukt met zicht op de Middelandse Zee dan maar met de Grote Oceaan in de achtergrond.  

Sébastien Ogier
Sébastien Ogier
De voorsprong van de Est op zijn dichtste belager bedraagt 28 punten, het equivalent van een overwinning en drie bonuspunten uit de Power Stage. Tänak moet de marge gewoon op 30 punten weten te brengen om zeker te zijn van de titel. Voor Sébastien Ogier eindigen, uiteraard in de punten, is het enige wat de 32-jarige Est moet doen. En als dat pas als negende is, dan moet hij dat gewoon nog eens herhalen op de Power Stage, maar dan maken we het eigenlijk al veel moeilijker dan nodig.

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Je zou het al bijna vergeten, maar ook Thierry Neuville maakt nog kans op de titel. Mathematisch, want met een achterstand van 41 punten heeft de Belg al een nulscore van Tänak nodig, en moet dan eigenlijk zelf nog minstens op het podium staan, en ook flink voor Ogier eindigen.

Tänak heeft wel een klein nadeel, namelijk dat hij moet openen op vrijdag, op onverhard. Echter, het heeft in en rond Salou oude wijven gegoten de jongste dagen waardoor hij heel weing stof van de baan zal moeten vegen. 

Sébastien Loeb - Citroën C3 WRC
Sébastien Loeb - Citroën C3 WRC
Ogier kan misschien een beetje profiteren, maar op zaterdag en zondag moet hij op asfalt gaan strijden, en dat viel in Duitsland dik tegen. Neuville kan mogelijk de lachende derde zijn. De Belg krijgt een sterrenteam achter zich met Dani Sordo die zijn zeventiende jeugd beleeft en koning Loeb. Sébastien Loeb zorgde vorig jaar voor de stunt van het decennia door de rally te winnen. Andreas Mikkelsen, ook een oud-winnaar in Spanje, blijft thuis. Tänak kan uiteraard rekenen op Kris Meeke, winnaar in 2017, en Jari-Matti Latvala (en Takamoto Katsuta), Ogier op Esapekka Lappi. Bij Ford brengen ze Elfyn Evans en Teemu Suninen in stelling.

Morgen is er de korte shakedown nabij het rallycentrum. De showproef in Barcelona is niet meer. Vrijdag zijn er zes proeven, goed voor 130 km tegen de klok op Catalaans onverhard. Op zaterdag en zondag zijn er nog elf asfaltproeven.

Foto's: Toyota Gazoo Racing, Citroën Racing, Racing International Photography en Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 23 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Spanje.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons