van der Horst

Catalunya: “Waarom zou ik Thierry al afschrijven voor de titel?”

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak kan straks Estland een eerste wereldtitel bezorgen, en onderweg Toyota een nieuwe merkentitel schenken. Maar druk brengt dat niet met zich mee bij de Est. En ja, hij houdt nog met zowel Sébastien Ogier als Thierry Neuville rekening. Zo vertelde hij aan Autosport.be in Spanje.
“Ik wil kampioen worden, dat hoeft hier niet te zijn. Nee, ik voel geen extra druk”, aldus Tänak die wederom helemaal in “the zone” zit en wat verweesd rondkijkt, op zoek naar een klok waarop hij de minuten kan aftellen.

Ott Tänak
Ott Tänak
Tänak won al zes wedstrijden en lijkt op alle terreinen simpelweg niet te kloppen. Maar in Spanje kan het anders lopen, door de gemengde ondergrond, te beginnen op gravel. Tänak moet openen en kan dus tijd verliezen op vrijdag, tijd die heel moeilijk goed te maken is op asfalt. Maar het heeft geregend en dus keren de kansen opnieuw. “Ach, we gaan wel zien wat er vrijdag nog van overblijft. Het droogt ontzettend snel. Of we moeten beginnen met asfalt en dan overgaan naar onverhard? Mij maakt het niet uit. Ik kan er toch niets aan veranderen. En het probleem stelt hem niet wat de rally zit volgend jaar niet in het WRC. Alhoewel het een mooie rally is.”

Tänak leidt met 28 punten voorsprong op Sébastien Ogier en 41 op Thierry Neuville. Toch wil hij Neuville nog niet afschrijven voor de titel. “Ik leek vorig jaar ook uitgeteld, maar kwam na Catalonië dichter en deed in Australië zelfs nog mee voor de titel”, aldus Tänak. “Maar Sébastien en Thierry zitten in een positie waar ze meer risico’s moeten en kunnen nemen. Ik zal wel zien. Als ik vooraan zit, zal ik zeker strijden voor de overwinning.”

Of het toch niet bijzonder is om kampioen te kunnen worden? “Ik voel geen verschil. Ik kijk gewoon vooruit naar de volgende rally. Ik heb er al zes gewonnen dus ik weet wat te doen. Ik heb daar geen speciale voorbereiding voor nodig. Ik moet me gewoon focussen de rijderstitel. Jari-Matti (Latvala) en Kris (Meeke) moeten gaan voor de punten.”

Hoewel Tänak dus andere zorgen heeft komt ook 2020 dichter. “Uiteraard moet ik ook al eens denken aan volgend jaar, maar nu kijken we enkel naar volgend weekend”, probeert de Est af te sluiten. Wil je dan niet bij Toyota blijven, het merk dat je nu leidt naar een mogelijke eerste titel? “We werken er inderdaad al lang aan en nu komt het heel dichtbij”, blijft hij netjes op de vlakte. Jij hebt toch de sleutel in handen voor de transfermarkt? Tänak haalt de schouders op.

Foto's: Hans Jacobs & Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 23 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Spanje.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons