van der Horst

Corsica: Neuville opent jacht op Ogier

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Met een stevige winst in Corsica knokt Thierry Neuville zich traag maar gestaag een weg naar voren in het WK-klassement. De Oostkantonner graait 26 punten mee vanop "l'île de la beauté" en komt daarmee op een derde plaats terecht in de tussenstand van het wereldkampioenschap rally.
  • Prospeed Competition
54 punten haalt Neuville nu uit vier wedstrijden. Ja, het moesten er minstens 50 meer geweest zijn, maar het is wat het is. Het geeft geen zin om terug te kijken en te tellen en te blijven spreken in hypothetische vorm. Neuville en Gilsoul moeten het rally per rally bekijken en sinds Mexico doen ze dat voortreffelijk met knappe podiumplaats in Midden-Amerika en uiteraard de winst in Corsica, afgelopen zondag. In geen tijd zijn ze opgerukt naar de derde plaats in het klassement.

De jacht op Ogier, die nu 88 punten bezit, is geopend. Voor het eerst dit seizoen scoort de Oostkantonner meer punten dan zijn belangrijkste titelrivaal. Neuville pakte 26 punten, Ogier 22 punten. Even zag het er nog een pak beter uit, toen Sordo zich op de voorlaatste proef nog voor Ogier zette en de Ford Fiesta van de Franse Wereldkampioen kuren kreeg. Maar op de slotproef zette een klagende en zagende Ogier een sterke tijd neer in die zogezegd "nukkige" Fiesta, waardoor hij terug over Sordo sprong, een tweede plaats boekte, plus nog vier powerstagepunten opviste. 

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Ook Jari-Matti Latvala, nog altijd tweede in het kampioenschap met 75 punten, deed nog een gouden zaak op die Power Stage. Niet alleen won hij die en pakte hij dus de volle vijf punten, maar met zijn dollemansrit nam hij ook nog Craig Breen te grazen, wat hem nog eens twee extra punten opleverde. De Ier reed trouwens een voortreffelijk wedstrijd voor Citroën Racing.

Conclusie: Neuville doet een goede zaak in het kampioenschap, maar de tegenstand maakt het de Oostkantonner niet gemakkelijk. Zowel Ogier als Latvala puurden het maximaal bereikbare eruit op Corsica. Neuville heeft straks wel nog één belangrijk voordeel: In Argentinië gaat hij straks als derde de baan op, wat hem onmiskenbaar een voordeel zal opleveren ten op zichte van zijn grootste titelrivalen. 

Bij de constructeurs neemt Hyundai ook M-Sport in het vizier. De Koreanen tellen nu 105 punten, de Britse stal 129 punten.

Opvallend: Met enkel twee wedstrijden in de benen bezit de Noor Andreas Mikkelsen in een Skoda Fabia R5 meer WK-punten dan Stéphane Lefebvre en Juho Hänninen. Ongetwijfeld zal dat ook bij Citroën Racing en Toyota Gazoo niemand ontgaan zijn. Lefebvre en Hänninen hebben dringend een meer dan goed resultaat nodig, willen ze hun A-status bij hun constructeur behouden.

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 10 april 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Frankrijk.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons