van der Horst

WRC: Duikt de Arctic de statistieken in als één der snelste rally's ooit?

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tânak haspelde de vijfde proef in de Arctic Rally af aan een gemiddelde snelheid van 132,8 km/u. Dat zijn snelheden die vergelijkbaar zijn met de snelste rally ter wereld, de Rally van Finland. Mogelijk duikt de rally dan ook de statistieken in als één van de snelste rally's ooit, zeker op sneeuw!
Vrijdagavond lag het het gemiddelde nog op 117km/u, maar zaterdagochtend werd dat gemiddelde gevoelig opgedreven met twee proeven waar de kaap van de 130km/u gehaald, wat het gemiddelde naar 119,3km/u per uur bracht. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de staat van de weg straks, maar dat gemiddelde kan straks boven de 120km/u komen te liggen, waarmee in de statistieken de top twintig zou ingedoken worden.

Op sneeuw zou dat de op één na snelste rally ooit zijn, na Zweden 2020 waar het gemiddelde op 124,38 km/u lag, getekend Elfyn Evans. Dat gemiddelde zal wellicht niet meer gehaald worden.

Kris Meeke - DS3 WRC
Kris Meeke - DS3 WRC
De snelste rally ooit staat nog altijd op naam van Kris Meeke die in 2016 een gemiddelde snelheid haalde van 126,62 kml/u in Finland, in zijn DS3 WRC. Daarna greep de organisatie in om die snelheden te drukken, dus het record zou wel nog even kunnen blijven staan.

Foto: Hyundai Motorsport & Citroën RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 27 februari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Arctic Rally.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons