van der Horst

Monte Carlo: Neuville legt nipt de duimen - Ogier wint

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Sébastien Ogier heeft de openingsmanche van het WRC-kampioenschap 2019 op zijn naam geschreven. De Fransman was in de Rally van Monte Carlo sneller dan Thierry Neuville op de Power Stage en troeft onze landgenoot af met amper 2.2 seconden. Kris Meeke pakte uiteindelijk nog de zege in die Power Stage. Citroën had overigens nog een extra reden om te vieren, want de triomf van vandaag betekende tevens de 100e zege voor het merk met de dubbele chevron in WRC.
Sébastien Ogier - Citroën C3
Sébastien Ogier - Citroën C3
Spannender kon het bijna niet zijn. Thierry Neuville (Hyundai i20) zette zich nog eens recht op de voorlaatste proef en verkleinde de kloof op Sébastien Ogier (Citroën C3) tot 0,4 seconden. "Dit was echt een goeie proef. Vooral op het einde heb ik er alles uitgehaald", aldus Neuville terwijl Ogier zat de sakkeren op zijn gaspedaal. De wereldkampioen had tussen de proeven nog zitten werken aan zijn Citroën, maar kon het euvel niet verhelpen. Meer dan wat frustratie leek het niet, want Ogier reed nog sneller dan Ott Tänak (Toyota Yaris) die al ongeslagen was sinds zaterdagochtend en zes opeenvolgende besttijden noteerde.

Alles dus te spelen op de laatste proef. En daarin toonde Sébastien Ogier zich de meerdere van Thierry Neuville. Hij klokte een tweede tijd op de Power Stage, en vooral, hij was ruim anderhalve seconde sneller dan Thierry Neuville. De Belg gaf alles, maar moest zijn meerdere erkennen in de wereldkampioen. Neuville neemt wel de beste start in zijn WRC-carrière ooit. Het verschil van amper 2.2 seconden gaat ook de geschiedenisboeken in, het is namelijk het op vijf na kleinste verschil ooit.

Voor Ogier is het zijn zevende zege in Monte-Carlo, zijn zesde op rij, en dat al met vier verschillende merken (IRC-meegeteld). Ogier werd ook telkens kampioen toen hij in het WRC de openingsmanche won.

In de strijd om het podium was er niets te doen aan Ott Tänak die ook de derde tijd klokte op de Power Stage. Hij is in de algemene stand toch nog 13 tellen sneller dan Sébastien Loeb (Hyundai i20) die op zijn beurt anderhalve seconde over had op Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris). Kris Meeke (Toyota Yaris) neemt mooie punten mee met een zesde stek. Gus Greensmith wint WRC2 Pro met een zevende plaats algemeen. Yoann Bonato haalde het in WRC2. De Franse kampioen eindigde achtste algemeen.

In de WRC-tussenstand staat Ogier uiteraard op kop, met 29 punten. Neuville telt al acht punten achterstand met 21 punten. Ott Tänak haalt nog enkele punten uit de Power Stage en heeft nu 17 punten, Kris Meeke 13, Loeb 12 en Latvala 10.

Foto's: Hyundai Motorsport, Citroen Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 27 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons