van der Horst

WRC: Estland trapt WRC terug op gang

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Met de Rally van Estland komt er een einde aan de lange coronapauze in het WRC. Sébastien Ogier verdedigt er zijn eerste plaats in de WK-tussenstand terwijl Thierry Neuville er de kloof moet proberen te dichten en Ott Tänak in zijn thuisland enkel kan verliezen.
De Rally van Estland werd na de annuleringen van tal van WRC-manches toegevoegd aan de WRC kalender en vormt dus een nieuwe uitdaging voor de meeste WRC-toppers. De meeste piloten werkten enkele weken geleden wel een voorbereidingswedstrijd af, dus geheel onvoorbereid zijn de protagonisten niet. Ott Tänak (Hyundai) geniet uiteraard wel het thuisvoordeel en is de uitgesproken favoriet. Die status zette hij kracht bij door de voorbereidingswedstrijd te winnen, voor Kalle Rovanperä (Toyota) die ondanks zijn jonge leeftijd meteen schaduwfavoriet is. 

Toyota zal alleszins sterk voor de dag komen op een terrein dat goed lijkt op dat van Finland, de thuisbasis van het team van Tommi Mäkinen. Sébastien Ogier moet wel als eerste de baan op en dat kan wel wegen op zijn resultaat. De Fransman moet echter maar een halve dag vegen want na de lunch op de openingsdag wordt gestart op klassement, waarbij de eerste tien rijders in omgekeerde volgorde starten. Elfyn Evans kan zijn uitstekend voorjaar doortrekken, al moet de Welshman wel zijn koprol van vorige week doorspoelen. Takamoto Katsuta krijgt een vierde Yaris in handen.

Bij Hyundai treden naast Tänak uiteraard ook Thierry Neuville en Craig Breen aan. De Belg won op Italiaans asfalt deze zomer, maar kende een moeilijke testrally. Breen steekt in het ritme na enkele rally's met de R5-Hyundai en moet vooral punten sprokkelen voor de Koreanen. Hyundai zendt ook het Franse talent Pierre-Yves Loubet uit.

Bij Ford/M-Sport rekenen ze op Esapekka Lappi en Teemu Suninen. Ook Gus Greensmith is er bij.

Het is ook uitkijken naar de prestaties van Grégoire Munster (Hyundai) en Renaud Jamoul, die opnieuw Adrian Fourmaux bijstaat.

De rallyformule is iets korter dan gewoonlijk, maar telt wel 17 proeven, goed voor 230km tegen de klok. Op vrijdag is er de shakedown en volgt nog een showproef 's avonds. Het grote werk start zaterdag. Zondagmiddag eindigt de rally met de Power Stage.

Foto: Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 2 september 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estland.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons